(15.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže minule jsme měli málo času na to a otázka je, jestli by pan premiér tedy, když už tedy tady - a jestli by možná novináři se s tím nechtěli zabývat, protože samozřejmě většina médií je provládních, takže to je takové vlastně nepříjemné, že když jasně deklarujeme a máme na to fakta, že to není pravda a že pan premiér bohužel lže - lže! Ano, takže jeden z bodů by bylo fajn udělat lithium, Historie lithia v České republice - kdo, jak a proč. Proč to dostali Australané, proč nám to chtěl někdo vzít pod nosem, proč musel ČEZ, ano, museli je ovládnout, proč na tom někdo vydělal, úplně zbytečně. Proč? Protože tady nebyla žádná strategie po revoluci. Nikdo neměl žádnou strategii. Nešlo se do zahraničí zeptat, jak máme tedy budovat ten kapitalismus. A znovu opakuji, pane premiére, lithium, přečtěte si ten článek, jak maximálně zhodnotit české lithium na Cínovci. Je to zajímavé a bylo by fajn, kdybyste si to přečetl, protože je to, myslím si, důležité.

Líně, stále dokola Líně. Údajně to dáváte ještě do nějakého zákona. Já nevím, to je tak obrovský kšeft, že tam někdo bude zase dělat kšefty s tou ekologickou zátěží, nebo fakt chcete zničit tu dráhu? Ukažte nejdřív od Volkswagenu závazný příslib, že tam něco postaví, ale i s nějakým penále. Pokud oznámili, že jdou do Polska, tak nechápu, proč stále někdo tady toto prosazuje.

Ano, vy totiž máte všechno. Já jsem teď četl, že ta vaše servilní tripartita - pan Rafaj se nechal slyšet, že jak ty naše vlády vlastně nechtěly umožnit, aby sem přišli zahraniční zaměstnanci. Ano, my jsme byli menšinová vláda a to je samozřejmě nekorektní, protože když jsme byli bez důvěry v lednu 2018, tak jsme za jeden den navýšili tu kvótu o 20 000, ano? A kdo nechtěl navyšovat ty zaměstnance? ČSSD, a hlavně Středula nechtěl. Ti křičeli, že nechtějí. Nechtějí, ano? A my s tím problém nemáme, ale bylo by dobré, kdyby aspoň pán, který se tváří, že někoho zastupuje, byl korektní. Ale já chápu, že všichni jsou v předklonu, všichni jsou servilní, protože vidí, jak brutálně se pětikoalice chová, a musejí zkrátka poslouchat, nedá se nic dělat.

Takže k těm dalším bodům - já doufám, že pan předseda si to všechno napsal - a já jsem dohledal tedy minimum bodů z těch sedmdesáti, které by byly v programovém prohlášení vlády, takže my vlastně ani teď nevíme, jestli vláda bude plnit programové prohlášení vlády, jestli by nechtěla přece jenom napsat na ty dva roky, aby hlavně podnikatelská sféra a všichni občané a zaměstnanci věděli, co se tady má stát, ale za ty dva roky je to totální katastrofa.

Ještě jsem četl nějaký servilní komentář nějakého komentátora, je to nějaký poradce nějakého politika z pětikoalice, jak chudáci naši, oni z té vlády měli tolik práce s tím daňovým balíčkem. To fakt, to jste museli tolik práce, abyste zničili všechno - zaměstnance, rodiny, důchodce, firmy, všechno, ne? Tak to já nevím, ještě s tím bylo moc práce. Já rozumím tomu, že základní program zbavit se Babiše, aby nikde nebyl, to šlo rychle, a teď když máte něco tvořit, tak to nefunguje. Takže abych dlouho nezdržoval, lidé si pamatují, jak to bylo.

Tady jsem ještě dokonce v tom jednom komentáři, tam dokonce nějaký ten servilní redaktor ze Seznamu vlastně omlouval to navyšování daní, že to byl údajně nějaký špatný odhad nebo co, takže to je neskutečné. Neskutečné! Lidé, kteří tomu rozumí, skutečně musí být úplně šokováni. Úplně šokováni! Tady jsem to někde měl, tady, Seznam Zprávy. Tady doporučuje - protože Seznam Zprávy samozřejmě nešťastné z preferencí pětikoalice, tak jim radí, pětikoalici, co by měli udělat, aby se jim vrátili voliči. To znamená, srozumitelně jim vysvětlit, proč ve chvíli, kdy vyhraji volby se slibem, že opravdu nebudu zvyšovat daně, tak minimálně těm svým voličům, ale ideálně všem občanům, musím vysvětlit, proč jsem od toho slibu ustoupil, co se změnilo od té doby. A teď dobře poslouchejte: Jestli to skutečně byla lež, nebo jenom špatný odhad, a vyvodí z toho nějakou odpovědnost, říká Seznam Zprávy. To si dělají srandu, ne? Vždyť pan premiér stokrát řekl, že nebude navyšovat daně, brutálně lhal a věděli to dobře, a lžou stále a budou lhát ještě dva roky, až do dalších voleb, a ještě v říjnu 2025 budeme slyšet, že za všechno může hnutí ANO, a samozřejmě hlavně Babiš.

Takže já už nechci tady dlouho zdržovat. Na závěr znovu zopakuji tu největší - a já nenacházím slov - největší, co tady odeznělo, když pan premiér řekl, že kdo útočí: "Andrej Babiš, politik, který nijak nepomohl této zemi. Poslanec Babiš se směje" - to je tedy záznam tady - "a z lavice reaguje: Zavolejte záchranku, Bohnice. Dokonce na řadě úrovní ignoroval její bezpečnost, protože svou funkci chápal hlavně jako způsob, jak posílit svoje zisky." To je neuvěřitelné, jak vzdělaný člověk může říct takovouhle prasárnu! Tak ještě jednou, pane premiére. Babiš a jeho firma za posledních sedmnáct let odvedli do veřejných rozpočtů 52 miliard, ze kterých vy žijete. Nadace rozdala 700 milionů. Z Bruselu jsem dovezl 1,6 miliardy, z toho svou urputností 42 miliard navíc, peníze, které neumíte ani čerpat, pro české zdravotnictví 55 miliard, takže vás žádám, abyste to už neříkal. Neříkal! Já v této zemi a pro tuto zemi jsem dělal maximum - maximum, abych pomohl lidem. To je program našeho hnutí, my jsme ho plnili a vy jste vyhráli jenom proto, že jste se spojili. Vždyť to je výsměch. Když vy budete společně kandidovat do Evropy, jak všichni ti, kteří se mezi sebou nesnáší, tam budou sedět? A co uděláte pro Českou republiku? Zase vůbec nic! Takže bych si to vyprosil, abyste tohle říkal! Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní s přednostním právem paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo. A pak už budou následovat další přihlášení, připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, ve středu začne Poslanecká sněmovna projednávat návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2024, který obsahuje škrt 51,5 miliardy korun v kapitole Ministerstva průmyslu a obchodu. Konkrétně se jedná o záměr státu přestat financovat podporu přenosové soustavy a distribuční sítě elektrické energie v rozsahu 38 miliard korun a dále záměr státu přestat financovat obnovitelné zdroje energie, a to v rozsahu 13,5 miliardy korun. Částku, kterou státní rozpočet ušetří, hodlá v plném rozsahu přesunout na konečné spotřebitele elektřiny, tedy domácnosti, ale zejména firmy, neboť ty na rozdíl od domácností před dramatickým zdražením neochrání systém cenových stropů.

Podle výpočtu Svazu průmyslu a dopravy České republiky povede tento krok ke zdražení elektřiny tuzemským firmám na trojnásobek, podle vyjádření prezidenta Ocelářské unie v konkrétních případech ocelářských firem o stovky milionů korun dodatečných nákladů za rok. Podle Asociace sklářského a keramického průmyslu České republiky tvořily v loňském roce náklady na energie 70 % veškerých nákladů tohoto průmyslu, zatímco ještě v roce 2020 to bylo jen 30 %. V důsledku této situace a plánovaných změn dojde podle zástupců byznysu k nárůstu nákladů až o 250 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP