(11.00 hodin)
(pokračuje Jaroslava Pokorná Jermanová)

Potom tady vidím velký pokles, a to je v rozvoji kulturního a kreativního sektoru, to je 1,3 miliardy, ale to předpokládám, že to je spjato s tím, že Národní plán obnovy v tuto chvíli není zahrnut, je vyčerpán v této kapitole. Tudíž se ptám, co bude dál s rozvojem kulturního a kreativního sektoru?

To, co považuji za pozitivní - a mírná pochvala směrem k panu ministrovi - je záchrana a obnova kulturních památek, veřejné služby, muzeí, kde dochází k navýšení o 150 milionů korun, a to zejména v kapitole Programy na záchranu a obnovu kulturních památek, a to ve výši právě 150 milionů korun. Já to považuju za pozitivní, nicméně vzhledem k tomu, že v uplynulém roce byly velmi seškrtány, tak ne dostatečné, protože ochrana kulturních památek není úplně prioritou této vlády. Nicméně děkuji panu ministrovi, že moje volání vyslyšel. Děkuji za to.

A pak už je tady zmiňovaná kapitola, a to je Státní fond kinematografie, kde u obou podkapitol, to je Státní fond kinematografie, činnost jako taková, dochází k poklesu o 170 milionů korun. To považuju poměrně za likvidační pro fungování tohoto fondu, který má před sebou velké úkoly, ať už jsou to filmové pobídky, ale také příprava audiovizuálního zákona a další aktivity s tím spojené, tam vidím velký problém, a samozřejmě dotace na filmové pobídky. My jsme se o tom bavili právě při nedůvěře vládě, je tady navrženo minus 200 milionů korun, a znovu vyjadřuji své obavy, že nový systém, který chceme prostřednictvím pozměňovacího návrhu poslanců pozměnit, nebude fungovat, protože tam bude málo peněz. Takže to jenom podrobněji teď ke státnímu rozpočtu.

Já bych se ještě jednou ráda vrátila k programovému prohlášení této vlády. Tam je ve vztahu ke kultuře věta: "Kultura má také svůj ekonomický rozměr. Za pomoci rozumné politiky státu může generovat značné finanční zdroje, zaměstnávat řadu lidí a zlepšovat obraz naší země za hranicemi." Je tam důležitá ta věta "za pomoci rozumné politiky státu". Ale to právě v tomto rozpočtu chybí. Chybí v něm rozum. Nechci, aby kultura vypadala jako něco, co neustále klečí na kolenou a prosí o další a další almužny. Nikoliv, kultura skutečně dokáže vydělávat, má velmi úzkou vazbu na cestovní ruch, přináší peníze jak přímo do kultury, tak i do regionu, ubytovacím zařízením, restauracím, a zdaleka nejen jim. Je potřeba jen rozumně investovat, podpořit kulturní dění. a pak je možné ji rozvíjet. Škrty ale toto znemožňují. Vládě obecně nedochází, že dostat se z krize neznamená seškrtat veškeré výdaje. Smyslem politiky státu je hospodářský růst, růst životní úrovně. Pokud ekonomika roste, budou růst daňové příjmy a budou se ozdravovat i státní finance. To, co platí obecně, platí i v kultuře. Aby mohla růst, vydělávat a odevzdávat desátek státu, tak se musí rozvíjet, musí růst. Ministr Baxa bude bezpochyby vyprávět o tom, jak byl úspěšný při obhajobě rozpočtu na kulturu, ale za mě prostě nebyl. Kultura zmírá, návštěvnost kulturních akcí klesá a ještě klesat bude, což je opět odraz politiky státu, který bere z peněženek domácností, a kultura je ta první položka, kterou rodiny škrtají jako zbytnou.

Ráda bych byla optimistkou, ale nemohu. Pokud se před vládnutím této vlády kultura začala oklepávat z covidové pauzy, nyní je zase po kolena v bahně. Rozpočet pro kulturu je špatný, nevytváří podněty, chybí peníze na investice, velké opravy památek, natož na něco, co bychom mohli zanechat dalším generacím. Důležité opravy a stavby jsou v nedohlednu. Mluvím zde například o mé oblíbené, už oblíbené rekonstrukci nové scény Národního divadla nebo o stavění nových koncertních síní, ať už v Ostravě, nebo v Praze. Možná se o tom neustále mluví, což je dobře, ale to nestačí. Slovo má sice ohromnou moc, ale na postavení nebo opravy budov jsou slova stále ještě málo. K tomu jsou potřeba peníze a ty tato vláda na kulturu nedává. Vláda ignoruje požadavky odborářů, zástupců profesních sdružení, hlasy herců, hudebníků, umělců. Kultura není její prioritou a dává to velmi opovržlivým způsobem na odiv. Bohužel. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou... s přednostním právem... Ale mám tady dvě faktické poznámky, takže musím dát přednost těm faktickým, a pak tedy s přednostním právem. Kdybyste měl faktickou, tak jste byl dřív, ale v tuto chvíli tedy pan zpravodaj Bernard, poté pan Lubomír Brož.

 

Poslanec Josef Bernard: Promiňte, kolegové, já se vám nechci míchat do kultury, ale chci ještě reagovat na pana kolegu Kolovratníka, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Nestačil jsem se rychle přihlásit. Ono to při extenzivním výkladu jeho příspěvku může být jako kritika rozpočtového výboru. Já chci tady zdůraznit: nic nezamlčujeme, několikrát jsme na rozpočtovém výboru problematiku půjčky EIB pro SFDI probírali. Na těch transakcích tomuto státu šetříme 200 až 230 milionů korun a to už je částka, která nám za to musí stát, abychom se nad ní zamysleli. Několikrát jsme na výboru zdůrazňovali, že v deficitu celkových veřejných financí této země se tato půjčka projevuje, takže nic nezamlčujeme. Bylo to několikrát opakováno a veřejně to takhle říkáme. Já to chci tady zdůraznit.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní pan poslanec Brož, stále faktická poznámka.

 

Poslanec Lubomír Brož: Ano, děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Nebudu již vystupovat v prvním čtení samostatně, já bych chtěl vyslovit souhlas a podporu tomu, co paní kolegyně Pokorná Jermanová tady shrnula, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Jenom bych se ještě zaměřil na takovou jednu prioritu, kterou vnímám v rozpočtu kultury a kterou vnímám jako velmi nedostatečnou, a to je právě ochrana a záchrana památek. Já myslím, že to tady i padlo, a protože to je ta věc... My můžeme si říct, že chvilku nebudou lidi třeba chodit do divadla a podobně, ale ve chvíli, když nám nějaká památka zchátrá, za další roky už bude její rekonstrukce dvojnásobně, pětinásobně drahá, nebo nám spadne. Takže na to bych chtěl upozornit, že to by mělo být opravdu naprostou prioritou.

A potom zase, co mě překvapilo, jsou ty filmové pobídky, protože před rokem jsme tady o tom mluvili, vysvětlovali si, že filmové pobídky vlastně nejsou vydané peníze, ale že to je investice, která státu a regionům přináší další peníze, takže to mě také překvapilo, ta velmi nízká částka tady. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Reakce na pana předsedu Bernarda. Omluva, že jsem byl neslušný - nebyl jsem. Já si šel do tiskárny pro podklady, tak jsem to viděl aspoň v televizním okruhu, to vaše vystoupení, pane předsedo.

No, samozřejmě, že to je transparentní, že o tom víme, zaplaťpánbůh za to, ani to nelze udělat jinak. Ale znovu se vracím. Vy jste našel v českém slovníku slovo přepůjčka? To slovo neexistuje, to jste vymysleli, přepůjčka. A když o tom teď přemýšlím ad absurdum, kolegové, tak proč byste to... Mám pro vás geniální návrh, že byste to udělali pro všechny rezorty. Že byste poslali přepůjčku školství a to ji účetně dlužilo financím, pak byste poslali přepůjčku zemědělství a kultuře, zkrátka všem rezortům, paní ministryni Černochové na ty úžasné stíhačky, pak to všechno sečtete, budete na nule a budeme mít nulový deficit. Takže, přátelé, udělejte přepůjčku do všech rezortů, jsme na nule a svět bude krásný. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr. (Hlasy z pléna upozorňují na žádost o faktickou poznámku.) Ještě někdo chtěl faktickou? Tak teď tady naskákaly. Já se omlouvám.

 

Poslanec Josef Bernard: Já tady neslovíčkařím. Přepůjčku jsem si já nevymyslel ani jsem tady s ní neargumentoval, jenom říkám, že to tomuto státu umožňuje ušetřit 200 až 230 milionů korun, takže neslovíčkařím a říkám, že jsem pragmatik. A když může šetřit peníze, když to opravdu pracuje, tak to chci udělat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP