(12.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím pana poslance Langa. Dvě minutky.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji za slovo. Já bych chtěl také přispět. To, co tady kolegové řekli, naše stínová ministryně vnitra, pan kolega Mašek, prostřednictvím pana předsedajícího. Ano, vnitřní bezpečnost by měla být naší prioritou. Když se díváme na ten rozpočet, já také říkám, ten 140stránkový materiál, který jsme obdrželi včera odpoledne, tak já jsem se také pokusil do něj nějakým způsobem začíst. Věřím, že na bezpečnostním výboru se toho dotkneme, rozklíčujeme si určité kategorie, určité kapitoly. Chtěl bych tady jenom připomenout, že během letošního roku jsme vlastně obdrželi na bezpečnostním výboru, několikrát tam zaznělo, že pan policejní prezident říkal: Mám předjednáno s panem ministrem vnitra, že se dostaneme na 120 % průměrného hrubého platu u policistů, mám tam prostě nějakou svoji prioritizaci. Pan ministr říkal: Ano, pokusím se v rámci možností vybojovat pro policisty navýšení platů a podobně. Máme nějakou inflaci, máme nějaké další věci s tím spojené. Já jsem tady mnohokrát říkal, že policisté si nemohou přivydělat, jsou odkázáni na plat, měli bychom se k nim chovat nějakým adekvátním způsobem. Tak jestli tedy to znamená to, že jsme opravdu minus 2 miliardy v platech, jestli to znamená ten splněný příslib, nevím, ale je tady 14 bodů prioritizace policie na rok 2024. Já bych tady odcitoval jenom tři - Implementace koncepce rozvoje Policie České republiky do roku 2027. To je takový dlouhodobý materiál, který hovoří o tom, že bychom měli policisty zachovávat, měli bychom jim zvyšovat nějaké standardy a podobně včetně realizace personálních posílení.

Další bod, který je v rozporu s tím, co tady vlastně ukazují ta minusová čísla, je přijímání opatření zaměřených na stabilizaci příslušníků občanských zaměstnanců. Je tedy stabilizací to, že policisté v příštím roce nedostanou ani korunu a budou ještě občanští zaměstnanci propouštěni? To je v přímém v rozporu! Co je stabilizačního na tom, že propustí občanské zaměstnance? Co je stabilizačního na tom, že v době inflace nepřidám platy policistů?

A jeden z těch dalších 14 bodů - posilování schopnosti v oblasti modernizace informačních a komunikačních technologií, personální rozvoj. Jaký je personální rozvoj tam, kde prostě nemám finanční prostředky? Na to se určitě budeme ptát! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máme ještě dvě faktické před panem ministrem - pan poslanec Ryba a připraví se paní poslankyně Oulehlová.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Já mám několik poznámek k rozpočtu. Víte, vůbec nezávidím obraně, že jí navyšujeme finanční prostředky, je to potřeba. Mezinárodní situace je taková, jaká je. Na druhou stranu musíme myslet i na vnitřní bezpečnost, protože pokud k něčemu dojde, ať už to bude ozbrojený konflikt, ať už to budou teroristické útoky, tak první, kdo bude na řadě, budou vždycky hasiči a policisté, a k tomu bychom jim měli vytvořit podmínky, čili nemyslet jenom na armádu, té to nezávidím, ale měli bychom přispívat i na bezpečnost, vnitřní bezpečnost jako takovou. A když se podívám do toho rozpočtu a vidím tam, že - a teď se budu bavit jenom o hasičích - hasičům - ono je to i u policie stejné - čili příslušníkům bezpečnostních sborů se krátí prostředky na platy o 2 %, občanským zaměstnancům o 3,5 %, tak to vůbec k tomu nepřispívá. Slyšel jsem i takové hlášky, že možná něco dostanou převedeno na ty platy z provozu, ale podívejte se, ten provoz je napnutý už dneska. Jestliže se podíváme na inflaci, která tady byla loni a která tady je i letos, tak se opravdu můžeme dostat do situace, kdy opět budeme škemrat o to, aby nám někdo dal pohonné hmoty nebo finanční prostředky na pohonné hmoty, což je určitě špatně, a ti hasiči si to nezaslouží, protože jsou nasazováni v první linii.

U hasičů je situace trošku jiná, tam nedochází k převodům občanských zaměstnanců na příslušníky, protože my máme dlouhodobě naplněné početní stavy, takže tam opravdu v této chvíli se plánuje sahání do živých lidí a budou se propouštět civilní zaměstnanci, což si myslím, že je taktéž špatně, protože i ty občany potřebujeme k tomu, aby organizace mohla fungovat. A nejde o jednotky, jde opravdu o desítky lidí, kteří mají být propuštěni. A jestliže nebude mít kdo spočítat výplaty, jestliže nebude mít kdo školit na učilištích, tak si myslím, že to je špatně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně Oulehlová.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, moji kolegové, vážený pane ministře, já bych se chtěla přimluvit za policisty, za hasiče, protože už nyní jejich reálné příjmy klesly dle propočtů o 17,6 %, což je pro lidi, které voláme, když je nám nejhůř, když se bojíme o něčí život nebo nám něco hrozí, tak to je hodně špatně, jestli jim bereme.

Chtěla bych připomenout to, že poslední tři roky ukázaly, že tito lidé jsou pro nás nepostradatelní, ať to bylo v době covidu, ať to byla krize vyvolaná válkou na Ukrajině, myslím tím uprchlíky - myslím si, pane ministře, že jste to byl právě vy, který pak požádal hasiče, aby toto hned řešili. Musím říct, že si dobře pamatuju, když ve čtvrtek začala válka. Já jsem jako starostka svolala krizový štáb a byli to právě hasiči a policie, kteří za námi všemi stáli, kteří nám všem pomohli. Už v pondělí zřizovali první KACPy, učili jsme se všechno za pochodu, a v úterý, když jsem přišla do Poslanecké sněmovny a čekala jsem, že vy budete, pane ministře, první, kdo to bude řešit, tak jsme řešili srážky na moři a ochranu Antarktidy. Nechal jste to na těch hasičích, na těch policistech, a já moc prosím, abychom to těm lidem mohli oplatit nejenom úctou, ale i tím, že budou mít důstojnou odměnu za svou práci! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní pan ministr, pan vicepremiér Rakušan.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, chtěl bych poděkovat i za věcný tón diskuse, která tady byla. Já se těším i na rozbor jednotlivých kapitolních sešitů podrobně na bezpečnostním výboru, kde samozřejmě budu přítomen a budu se o tomto bavit.

Chtěl bych několik informací tady možná uvést na pravou míru, a já skutečně teď nepodsouvám a nejdu do konfliktu v tom, že by si někdo chtěl vymýšlet nebo něco takového, ale interpretace těch všech tabulek někdy není jednoduchá a ne všechna čísla se třeba úplně dohledají, a byl bych rád, kdyby tady některé věci zazněly přesně.

Takže začněme těmi detaily, pak se dostaneme k velkým číslům.

10 milionů na záchranáře, vodní záchranáře, je alokováno i v rozpočtu na rok 2024.

Co se týká dobrovolných hasičů, a to mně určitě i pan kolega Ryba potvrdí, to ho určitě zajímalo, tady se přece nejedná o žádný pokles - 710 milionů v rozpočtu na příští rok určených na investice, 100 milionů v rozpočtu na příští rok určeno na neinvestice, 10 milionů určeno na spolkovou činnost, přičemž v té spolkové činnosti je to jediný řádek, kde se o nějaký faktický pokles jedná, přičemž vždycky - a víte, že to tak bývalo - ve chvíli, kdy se nevypotřebují veškeré výdaje na investice, které se nikdy nevypotřebují zcela, tak se přesouvá z investiční části právě na spolkovou činnost, s čímž logicky počítáme i v rozpočtu na příští rok. Fakticky tedy dobrovolní hasiči jsou sanováni. A já chci připomenout, že ve chvíli, když jsem zdědil rozpočet ještě po bývalé vládě, tak na dobrovolné hasiče bylo alokováno 400 milionů korun a my jsme navýšili na 800 milionů korun. Teď se nebavím dopodrobna o každé jednotlivé částce, ale bavím se o tom, že tam došlo k jednoznačnému navýšení, a to navýšení je zachováno i v úsporném rozpočtu příštího roku.

Potom nekombinujme dvě věci - ano, prevence kriminality, ale nezmiňujme prosím preventisty kriminality. Na ty tam peníze jsou, a to ve stejné částce jako loni. To jsou takzvané neinvestiční dotace do prevence kriminality a ty žádným způsobem kráceny nebyly, stejně jako v loňském roce je tam nějakých 14,4 milionu korun. Kde se krátilo - ano, to je pravda, jsou třeba investice do kamerových systémů, přičemž ovšem tady to říkám ze zkušenosti starosty s téměř desetiletou praxí, prostě to už jsou finanční prostředky v cenách kamer, které výrazně klesly třeba s tím, jaká byla realita někdy před deseti až patnácti lety, na které prostě ta města a obce jednoznačně mají finanční prostředky i z vlastních rozpočtů. Koukám na kolegu Kubíčka - omlouvám se, že si vyberu jeho příklad - ale České Budějovice, kdybychom vypsali titul na kamery, tak toho třeba využijí, zažádají si o kameru do kamerového systému, možná ne. Já kdybych byl starosta, tak to udělám, ale zcela objektivně říkám, že v miliardových rozpočtech takto velkých měst prostě máme na to, abychom kamerový systém v téhle chvíli byli schopni zadotovat i z vlastních prostředků. Tedy pokud jdeme do úsporných opatření, nešetříme na preventistech kriminality, to znamená na těch, kteří reálně vykonávají právě tu činnost záslužnou, o které jste, paní poslankyně, prostřednictvím pana místopředsedy, mluvila, ta je záslužná, na těch nešetříme, tam peníze zůstávají. Ale ano, pokud jsme připravovali rozpočet, kde se šetřilo i na dotačních titulech, tak jsme logicky šli od takových titulů, na které prostě města a obce mají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP