(15.40 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

Další škrtání v rozpočtu Ministerstva zdravotnictví nejsou úspory, protože neškrtáte zbytné věci, ale agendu, která měla a má sloužit pacientům. Děláte kroky, které v důsledku budou stát republiku daleko více peněz, než ušetříte. Ale to si myslím, že vám je jedno, protože po vás přijde potopa.

A ještě mi dovolte jako ne úplně příznivce citátů, abych tady zmínil dvě věty, které si myslím, že to celé vystihují: "Abyste měli co ničit, my jsme museli pracovat. Rozbíjet je jednodušší než stavět." Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Adámková. Omlouvám se paní poslankyni Balaštíkové, prosím ji o strpení. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, dovolte mi, abych tady vnesla pouze několik vět, které by mi měly vysvětlit postoj, který je ke zdravotníkům a lidem pracujícím ve zdravotnictví. Já tomu trošku nerozumím. Na jednu stranu tvrdíte, že chcete zachovat kvalitu zdravotní péče v naší republice, na druhou stranu víme velmi dobře, jak se osekal rozpočet, prostě pan ministr byl velmi hodný a nebyl dostatečně odolný tlaku, který se na něj kladl, což nás velmi mrzí. Na druhou stranu pojďme do historie, vy tady totiž jako tyto strany, které nyní vládnou, máte velký historický podíl na velkém podhodnocení části zdravotníků.

Téměř před dvaceti lety rozhodnutím pera - a byl to váš ministr - došlo k tomu, že atestace prvního stupně byly sníženy na takzvané kmeny. Tito lidé přicházejí po mnoho let o peníze. Mnozí se nedostali k tomu už posléze atestaci provést, protože měli k tomu věk, a teď ještě dochází k tomuto snížení peněz. Upřímně, velmi bych se styděla s tím přijít před zdravotníky, ke kterým už mám tento dluh starý dvacet let. Neslyšela jsem nikdo, že by řekl: Ano, to jsme tehdy neudělali dobře, měli bychom toto napravit - nestalo se tak. Takže tady máte tisíce lidí - nechci říkat desítky, to samozřejmě - ale malé tisíce lidí, ale ono doktorů zas není tolik - kteří dvacet let mají nižší peníze, než by jim normálně patřily. A k čemu tedy došlo - a já mám obavy, aby se to nestalo znovu: k rozhodnutí zpětnému. Vy jste několik let zpátky rozhodli, že tito lidé nebudou mít kvalifikaci. A při těchto penězích, které tady vidíme, se domnívám, že bychom se mohli dostat k něčemu podobnému. Velmi před tím varuji. Chceme-li zachovat kvalitu naší péče, také to něco stojí, protože nakupujeme na světových trzích. A při té inflaci, se kterou jste nic nedělali, tam nakupujeme velmi nevýhodně. Takže pro mě za zdravotnictví, opravdu si ho berete opět jako rukojmí - a je to zdraví našich osob. Takže prosím pěkně, zamyslete se nad tím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je k faktické přihlášena paní předsedkyně Schillerová.

Ještě než jí dám slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Kohajda Michael od 14 hodin, zahraniční cesta, Mračková Vildumetzová Jana od 15.30 do 19, rodinné důvody a Sládeček Karel od 18 hodin, pracovní důvody.

Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já nebudu říkat nic už ke kapitole zdravotnictví, že se tam snižuje o třetinu rozpočet, vidíme všichni v rozpočtu. Můj ctěný kolega, stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan řekl všechno za nás.

Co mě však mrzí, mrzí mě - já si myslím, že jsme tolerance sama, sedí tady pan ministr financí, děkuji mu za to, nakonec on je hlavní předkladatel, ale je to státní rozpočet, zákon roku a myslím si, že tady mají sedět další členové vlády. Rozumím tomu, že jsou tady nějaké další povinnosti, jedná vláda, na druhé straně prosila jsem, aby vždy na vystoupení stínového ministra, protože za nás budou (Ministr Výborný postává u vládních lavic.) - ano, já vás chválím, pane ministře Výborný, já vás vidím a chválím vás - že jsem prosila o jedinou věc, aby, protože za nás budou vystupovat stínoví ministři, možná někdo málo něco řekne navíc, ale vidíte, že je tam přihlášeno 12 lidí. To přece není žádné drama a je to všechno věcné. A prosila jsem, aby tady seděl vždycky ministr, aby mohl reagovat nebo mohla tam proběhnout nějaká interakce mezi ministrem vlády a stínovým ministrem stínové vlády. A teď se dovídám - já chápu, že pan ministr Válek tady byl, chápu, že se protáhla debata, ale jsme v Parlamentu, jsme v Poslanecké sněmovně, to se stane, že se protáhne debata, když se řešila tak důležitá kapitol, jako je kapitola Ministerstva vnitra. Tak si myslím, že když tady sedí kousek od nás (Otáčí se vpravo.) - myslím, že sedí tady, ne? Nemýlím se? (Poslanec Benda z prostoru u pultíku, mimo mikrofon: Nejsou.) Nejsou tady, jsou ve Strakovce. No, tak to je složité asi, ten přesun. Dobře, ale rozumějte, projednává se zákon roku. Ani neřeším to, že pan premiér je v Izraeli. Dobře, my jsme rádi, že v Izraeli, my to vítáme, ale zákon roku se plánoval dlouhodobě. A já si nevzpomínám, že by za naší vlády někdy premiér chyběl na projednávání rozpočtu. Dobře, nehodnotím to, nekritizuji, je tady ministr financí (Předsedající: Čas.), ale prosila jsem jenom o tu chvilku, aby tady vždycky byl příslušný ministr.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan předseda Jakob. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, kvituji s povděkem, že uznáváte, že pan ministr zdravotnictví umí dobře šetřit na svém rezortu, aniž by to mělo dopad na fungování ministerstva, ale k té výtce tady. Musím se pana ministra, vicepremiéra zastat, on tady trpělivě čekal v průběhu dopoledne. Teď je shodou okolností mezi patnáctou a šestnáctou řádně omluven, protože musel předkládat něco na jednání vlády. V průběhu odpoledne tady opět bude, takže kdyby kolegové, kteří k tomu tématu tady hovořili, nechtěli s ním to probrat, tak tady k dispozici už určitě nebude. Tolik na vysvětlenou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Králíček, připraví se pan poslanec Brázdil. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych chtěl, vážená paní místopředsedkyně, reagovat na slova pana předsedy Jakoba. Já bych s tím možná souhlasil, kdyby projevy mých kolegů byly hodinové, dvouhodinové, ale ony jsou deset, patnáct, maximálně dvacet minut. Jsou věcné, konkrétní, nikdo neobstruuje. Tak já nevím, jak vy si představujete diskusi mezi opozicí a koalicí na plénu Sněmovny. Když máme dvouhodinové, tříhodinové projevy, říkáte, že obstruujeme. Když jsme konkrétní, krátcí, věcní, tak i přesto tu nemáte ministry, i přesto nejste ochotni s námi o tom diskutovat. Vy si plánujete ten rozpočet, vy jste si naplánovali tuto středu. Věděli jste to, když jste plánovali jednání vlády. Takže vy jste zodpovědní za to, že tady ministři nejsou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Brázdil - stahuje svoji faktickou poznámku. Nyní je připravena a přihlášena do rozpravy paní poslankyně Balaštíková, připraví se pan poslanec Richter. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já začnu svůj projev trochu netradičně. Pane ministře, děkuji, že jste přítomen. Váš představitel Marian Jurečka, který zastupoval na agrární protestní akci konané v loňském roce na jaře v Lucerně pana ministra Nekulu, slíbil před svědky na pódiu, že vyřeší úlevu za odvody na sociální pojištění - do dnešního dne nic. Žádám vás tedy z tohoto místa, abyste učinil kroky k tomu, že splníte slib svého předchůdce a tato úleva bude platit od 1. 1. 2024. Pokud se chcete vymlouvat na Evropskou komisi, mám pro vás jedno doporučení. Zajeďte se zeptat na Slovensko, jak to udělali, že se rozhodli až po nás, ale na rozdíl od naší republiky ta slovenská to již všechno má vyřešeno. To mohlo alespoň částečně zmírnit dopady vašeho balíčku a nekoncepčních kroků, kterých jste se dopustili.

Takže to je takový úvod, abychom splnili to, co se slibovalo před svědky, bylo tam cirka 350 zemědělců. České zemědělství má světovou úroveň, o tom určitě nebudeme pochybovat. Výnosy plodin z hektaru, přírůstky v živočišné výrobě - to vše svědčí o vysoké výkonnosti, přičemž zároveň my držíme přísné ekologické normy a klesá užití naší chemie, v živočišné i rostlinné výrobě hluboko pod úroveň jiných evropských zemí, která je považována za zdravotně nezávadnou. Ovšem zásadně jiný dojem vyplývá z nastoupených trendů této vlády. Jednoduchá otázka selského rozumu tedy zní: Když umíme základní potraviny vyrobit levně a kvalitně, proč v nich nejsme soběstační? Proč tedy nepomáháme, abychom soběstačnost zvýšili? Proč tedy naši zemědělci zase snižují stavy zvířat a výměru pro potravinářské plodiny při výnosech obilovin, brambor a dalších, která je stejná a mnohdy vyšší než u konkurence v rámci jednotného slavného zemědělského trhu EU? Při dojivosti kolem 10 000 litrů na dojnici za rok, při intenzivní produkci vepřového masa v námi repopulovaných chovech, tedy před chorobami lépe chráněných chovech, se nám zdá celkem nesmyslné, že zemědělci tyto výroby opouští, zvláště pak ti malí a střední, kterým tak moc chcete pomáhat. A děje se to tak, protože celková čísla statistického úřadu to potvrzují. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP