(16.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S přednostním právem je přihlášen pan ministr Výborný.

A ještě jenom načtu, že pan poslanec Radim Fiala se omlouvá od 15.30 do konce jednacího dne z osobních důvodů.

Pane ministře, prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Vážený pane ministře financí, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, sluší se zareagovat na vystoupení paní poslankyně, která se věnovala podrobně rezortu zemědělství. Budu gentleman, nebudu tedy nijak komentovat ani způsob projevu, ani žádné urážky, které tady zaznívaly různě v průběhu toho projevu, a pokusím se tedy omezit zcela věcně na některé věci, které tady zazněly. Předesílám, že je vždycky pozoruhodné a úsměvné, když někdo v jedné větě dokáže popřít sám sebe, takže v jedné větě je pan Miroslav Kalousek pro mě příkladem a vzorem, ale na konci té věty už je to někdo, kdo je tvrdě kritizován a zcela popřen, ale budiž.

Co mě určitě těší, je predikce paní poslankyně. Za čtyři roky, to budeme v polovině našeho druhého období, takže já se těším, až tady budu za čtyři roky skládat účty. My skutečně máme ten cyklus takto nastaven a věřím, že dokážeme české zemědělství, a nejenom zemědělství, ale i otázku lesů, vodního hospodářství, nasměřovat tam, kam ten cíl máme, a tam i společně se zemědělským výborem, nakonec i paní poslankyně, s vámi, budeme stanovovat strategii země nebo aktualizovat - ne stanovovat, ale aktualizovat strategii zemědělství 2030. Tam já jsem připraven vést debatu na zemědělském výboru, samozřejmě i s vámi, a můžu vás ujistit, že tu strategii budeme naplňovat tak, abychom i v oblasti zemědělství dokázali jít moderním způsobem, který bude šetřit půdu, bude šetřit také finanční prostředky, a to jak státu, tak nakonec farmářů, sedláků a zemědělců v rámci třeba precizního zemědělství, a mohl bych pokračovat dál. Takže za tu predikci děkuji. To je samozřejmě pozitivní zjištění, že jste si toho vědomi. My pro to samozřejmě budeme dělat maximum.

Tak a teď tedy, abych konkrétně reagoval na některé věci, začnu tou historií. Vy jste tady, paní poslankyně Balaštíková, prostřednictvím paní předsedající, zmiňovala přijímání společné zemědělské politiky. Tak já vám chci připomenout, a kolegové, kteří sedí okolo vás a byli členy zemědělského výboru v minulém období, to moc dobře vidí, společná zemědělská politika dva roky připravovaná byla ve stavu, že by nám ji s vysokou mírou pravděpodobnosti - a to byly věci, které byly konzultované přímo s Evropskou komisí - takže by nám ji krátce po nastoupení naší vlády panu ministru Nekulovi Komise zamítla, vrátila a výsledek by byl ten, že by čeští zemědělci neměli vůbec žádnou podporu, protože bychom neměli schválený strategický rámec a společnou zemědělskou politiku. Takže to, co vláda udělala, a celá vládní koalice, bylo, že v rekordně krátkém čase - do toho presu jsme se dostali jenom činností předchozí vlády, nemám tu radost to tady připomenout, ale když jste to zmínila, tak mi nic jiného nezbývá - tak jsme museli skutečně během dvou měsíců dojít ke kompromisnímu znění, které konečně narovnalo prostředí v České republice. A to, že k tomu došlo, k tomu narovnání, o tom svědčí to, že nikdo není spokojen. Nejsou spokojeni velcí zemědělci, stejně tak jako nejsou spokojeni malí farmáři a sedláci, protože jsme se tady snažili díky nastavení redistributivní platby, ale také na tom druhém, investičním pilíři nastavit spravedlivé prostředí. To je něco, k čemu já se hlásím, říkal jsem to od začátku, když jsem nastoupil na rezort zemědělství, že tady nejsem ten, který má hájit zájmy jedněch, druhých nebo třetích, ale těch, kteří se chovají férově k celému prostředí, k celému sektoru, k půdě, a v zásadě mně je jedno, na kolika hektarech kdo hospodaří.

Připomenu, když jste zmiňovala podporu naší vlády, tak tato vláda v čele s panem premiérem Petrem Fialou na základě nastavené společné zemědělské politiky 2023 až 2027 dává ročně o 4 miliardy korun více do zemědělského sektoru, než dávala vláda předchozí v minulém rámci společné zemědělské politiky, ročně o 4 miliardy více. Vy totiž musíte vidět také to, že nejenom úprava redistribuce, ale také kofinancování druhého pilíře, to je ten investiční pilíř, tam směřujeme do modernizace českého zemědělství, do modernizace českých farem, takže jsme se zavázali - a to také vláda plní a bude plnit - na míře kofinancování 65 %. Jsme v tom čtvrtí v rámci Evropské unie. Tak vždycky víte, je potřeba říkat A a k tomu také to B, protože jinak je to nepoctivé, polopravdivé nebo zcela nepravdivé.

Když tady šermujete s čísly podpory zemědělského sektoru, tak zcela, a to je častý jev, zcela se opomíjejí unikátní nástroje, které máme třeba prostřednictvím Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu. Tam do celého sektoru včetně potravinářů směřuje smysluplná úvěrová podpora, kdy neplatíme ty... ta dotace nesměřuje k primárním investicím, ale k úvěrové podpoře, kdy jsme schopni pomoci s úrokovým zatížením při investičních úvěrech, které si dané společnosti, ať už v oblasti lesnictví, nebo zemědělství, berou. A tohleto je budoucnost, tam budeme směřovat, a to je potřeba také přece zahrnout do podpory, která jde ze strany státu. My debaty s panem ministrem financí v rámci rozpočtu i právě o podpoře PGRLF vedeme a tohleto oba dva, i pan ministr financí, považujeme za velmi, velmi důležité.

Vy jste tady zmiňovala něco o slučování podniků - no, tak jenom když jste se tady snažila průběžně vysvětlovat, poučovat a školit, tak vám chci připomenout, že na rozdíl od států na západ od nás, kde se průměrná velikost podniků sice pomalu, ale neustále zvyšuje, je to dané tím, že na rodinných farmách ve Švýcarsku, v Rakousku, v Bavorsku se nedaří předávat ty farmy mladým generacím - to je špatně, samozřejmě. My děláme všechno pro to, aby to tak nebylo, i podporou třeba středního a vysokého školství v agrárním sektoru. U nás ten trend je přesně opačný. Právě i tím, že chceme smysluplně podporovat a děláme to, i ty malé a střední podniky, ty rodinné farmy - poprosil bych vás, abyste tady nepoužívala ty urážlivé termíny o nějakých pidifarmách nebo pidipodnicích nebo co jste to tady říkala, to je opravdu urážka všech těch, kteří se vrátili na rodinné grunty, které jim bolševici sebrali v rámci kolektivizace, a tam velmi poctivě hospodaří. A to nejsou jenom ti, kteří mají několik málo drobných hektarů a soustředí se na trvalé travní porosty a podobně, ale to jsou společnosti nebo jsou farmy, to jsou farmy, které hospodaří na několika desítkách, někdy i nižších stovkách hektarů, patří do českého zemědělství a vždy budou patřit. Na ty jste se v minulém období v zásadě vykašlali a my jsme udělali to, že jsme to prostředí právě narovnali. V tomhletom prostě budeme pokračovat, ať se vám to líbí, nebo nelíbí.

Otázka národních dotací - tak to bych byl rád, kdybyste odpověděla, v čem národní dotace jsou netransparentní. Opravdu tomu nerozumím, bylo by dobré tohle zde vysvětlit. Samozřejmě jsem v rámci debaty o kapitole Ministerstva zemědělství připraven i na zemědělském výboru tyhle detaily vám vysvětlit, sdělit, o to nemusíte mít obavy.

Pokud jde o slevy na sociální pojištění, a mrzí mě, že si nepamatujete věci, které jste ode mě už slyšela opakovaně - jsme v situaci, kdy tento program je notifikován u Evropské komise. My ten výsledek zatím neznáme. Jakmile znám bude, tak podle něj budeme konat dál. Vy jste tady zmiňovala Slovensko, tak je zase potřeba říct i to B. Slovensko ten program má na půl roku, končí 31. 12. 2023. To by bylo dobré také připomenout.

A poslední věc, otázka klesající soběstačnosti. My nikdy nebudeme v některých komoditách soběstační a není to cíl naší vlády, ale troufnu si říct, že to nebyl cíl ani vlády předchozí. Prostě jsme součástí otevřeného, svobodného, liberalizovaného nejenom českého, ale evropského a světového trhu. Tohleto je potřeba vzít v potaz. A my i v rámci podpory nejenom té národní, ale i evropské se snažíme o to, abychom v některých segmentech, jako je třeba ovocnářství, zelinářství, zůstali na těch procentech, co jsme. Jsou relativně nízká, ale Česká republika nikdy nebude soběstačná v pěstování cibule a není to nic, co by mě uráželo nebo co by mně vadilo, protože my naopak potom třeba v segmentu obilovin, produkce mléka, hovězího masa jsme nad těmi 100 procenty. A tady samozřejmě potom je směřován i export, který je také velmi důležitý. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP