(9.30 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Nerozumíme byznysu. Vy jste mu hodně dobře rozuměl, prostřednictvím předsedající, protože to je to jediné, co vás zajímalo i jako předsedu vlády, aby se vašemu byznysu dařilo. (Poslanci ANO buší do lavic.)

A co se týče vašeho hodnocení ostatních, to ponechám asi bez komentáře. To si udělá obrázek každý sám, kdo je jak schopný nebo neschopný a podobné věci. Nicméně přijde mi, že se tady zapomíná na celou řadu věcí, které se tady staly, když Andrej Babiš premiérem byl. Kolik lidí zbytečně zemřelo na covid. To se vám nelíbí poslouchat. Je mi to jasné. (Poslanci ANO buší do lavic a křičí: Fuj!) Je mi to jasné. Můžete si mlátit do lavic sebevíc. Můžete je klidně i rozbít. Jsou to fakta, je to pravda, kterou nezastřete. Je to tak. Chápu, že se vám to nelíbí, protože se to už málo připomíná. A chápu, že by se vám líbilo, kdyby na to všichni zapomněli. Ale je tomu tak. Takže to jsou ta fakta, to jsou ty reálné úspěchy, které tady někteří se snaží teď nám předestírat, jako kdyby se skutečně děly. (Hluk v sále.)

Jinak u pana Okamury mě nepřekvapuje, protože už tady mnohokrát ukázal, že nerozumí psanému textu, už je vidět, že nerozumí ani mluvenému slovu. Ale já jsem hovořila o věcech v tom rozhovoru dotčeném v celém kontextu. Určitě dobré je nevytrhávat slova z toho kontextu. Určitě jste i vy nerad, když vám to někdo dělá. Takže bych vás o to chtěla prostřednictvím předsedající požádat, protože jsem o vymazávání opozice...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, paní předsedkyně, prosím o klid. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: O vymazávání opozice opravdu vůbec nemluvila. To byste měl vědět. Víte, že je možné přijmout autonomní usnesení Sněmovny? Jako bývalý místopředseda Sněmovny při řízení schůzí jste se jimi musel ostatně také řídit. Takže to si snad ještě pamatujete. Takže doporučuji poslouchat vždycky to, co je řečeno, celé, a nikoliv si z toho vybírat jenom jako takhle jednohubky, co se vám líbí, ať už ty příměry můžou být pro někoho příliš příkré nebo příliš drsné, ale tak to z toho rozhovoru vyplynulo.

A co se týče vůbec situace na trhu s léčivy, s léky, a toho, jakým způsobem to pan ministr řeší, víte, já bych být někým, kdo je předsedou strany, která vyměňovala ministra zdravotnictví jako figurky na orloji, pomlčela. Protože ten úřad byl v takovém rozkladu následně po těchto jednotlivých změnách, že dát to do pořádku, to trvalo skutečně celou řadu měsíců. To nebyla jednoduchá věc. A pan ministr tedy přišel do situace, kterou sám nezpůsobil. A jak jsem říkala i v tom rozhovoru, ano, ano, řešil by to jakýkoliv jiný ministr, stejně jako to řeší ministři ve všech ostatních zemích Evropy. To znamená, neexistuje žádné kouzelné řešení, můžete se sebevíc snažit ho tady takto demonstrovat, že existuje, ale neexistuje. (Povyk v levé části sálu.) Není to tak, jak vy se snažíte lidem tady tvrdit. A on s tím naopak nejenom něco dělá, on o tom jenom nemluví jako vy. Nemlátí prázdnou slámu. (Potlesk v pravé části sálu. Bušení do lavic v levé části sálu a výkřiky: Fuj!)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní s přednostním právem pan předseda Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Vážená paní předsedkyně, vy jste dáma, tak já budu slušný.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Oslovujte prosím prostřednictvím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Prostřednictvím paní předsedkyně. (Předsedající: Předsedající.) Předsedající. (Předsedající: Děkuji.) Máte ten seznam? Nemáte ještě?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Když budete slušný, tak ho ani nebudeme potřebovat.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já budu slušný. (Posměch v pravé části sálu. Potlesk z lavic ANO.)

Já vůbec nevím, o čem tady paní Pekarová mluví. O čem mluví? Já jsem tady vylil nějakou žluč? A co jsem já řekl konkrétního špatně? Já jsem mluvil k věci. Mluvil jsem k věci! Mluvil jsem o tom, že pan premiér dělá v zahraničí ostudu, protože není schopen říct šest vět v angličtině, když ho ten Netanjahu přijímá, že tam mlčí a že nebojuje za naše zájmy a že je úplně mimo. A to je pravda. Vždyť jsme to viděli všichni na tom videu.

A co se týká vašeho ministra, tak všichni víme, že ten člověk tam nemá co hledat, že je závislý na karetních hrách, že tady to hraje. Vždyť to všichni vědí. V roce 2013, paní předsedkyně, prostřednictvím paní předsedající, vyšel Health Corruption Report v Evropské unii, tak si ho přečtěte. V roce 2013. Jo? A tam se píše o Richelieu. Ten rezort do roku 2013 ovládali šnajdroidi. Pan Richelieu. Korupce. Vzpomeňte si na Homolku a další věci. Zprivatizovali jste laboratoře! Vždyť o tom nic nevíte. A když Adam Vojtěch, který to odpracoval, skončil. Co vás je do toho, kolik jsme my měnili ministrů? Já kdybych byl premiér, tak je vyměním všechny, ty vaše neschopné ministry. A hlavně ministra zdravotnictví, který škodí našim spoluobčanům. Takže Health Corruption Report. I Němeček byl šnajdroid! I Němeček byl šnajdroid. Tak si to přečtěte. To je nezávislá zpráva Evropské unie. Ano! Takže tak to je. A my jsme ten rezort převzali až roku 2017. 2017. A byla to pro nás priorita. A připravili jsme investiční plán na 14 miliard.

Kde jsou ty projekty? Kde je porodnice u Apolináře? Kde je porodnice v Bohunicích v Brně? Kde je restrukturalizace svaté Anny? Kde je koncentrace Karláku? Kde je spáleninový projekt na Královských Vinohradech? Co uděláte s Bulovkou? Ani jste nevyřešili ty pozemky! Co tady vy vykládáte? Nic o tom nevíte! Nic! Já jsem se tomu zdravotnictví věnoval a něco o tom vím. Vím o tom něco. A tenhle váš člověk je totálně neschopný. Ať se vrátí do Brna a dělá radiologa! Těch je strašně málo. (Potlesk z lavic ANO.) Co jste udělali? Co jste udělali ze vzděláváním sester a lékařů? Proč sestry musí studovat 4+3? Protože to nějaký hlupák v Bruselu tak rozhodl? My jsme svrchovaná země! (Potlesk z lavic ANO.)

My jsme měli projekt, když nemáme sestřičky, protože je většina v zahraničí. Kdo tady navyšoval platy sester, až jsme se dostali na průměrných 58 000? A lékaři? Kdo tady v září 2018 rozhodl o navýšení kapacit na lékařských fakultách? Když jsem zjistil, že každý rok 2 500 studentů udělá přijímačky, ale se nedostanou, tak jsem se ptal proč. No protože nejsou pedagogové! Tak jsme jim dali peníze! Rozhodnutí jedna minuta! Vy nevíte, o čem mluvíte. Vy mě nebudete poučovat z byznysu! Vy skutečně ne. Jo? Takže ano, navýšila se kapacita přijímání studentů na lékařských fakultách o 30 %. Jak dáváte peníze vysokým školám? Proč nemáme dostatek zubařů a pediatrů? Proč jste zničili reformu psychiatrické péče? Proč? Proč si to nenechal pan premiér, když já jsem to měl pod sebou? A rád. A vy vykládáte, že jste měli nějaký covid? Žádný jste neměli. Jenom lžete!

A ta největší sprosťárna je o tom, že mluvíte o lidech, kteří zemřeli za covidu. To je největší sprosťárna! A víte, kolik jich zemřelo od 17. 12.? Osm tisíc! (Potlesk z lavic ANO.) A řekl jsem já někdy, že za to vy můžete? To je největší sprosťárna! Největší sprosťárna! My jsme bojovali za životy lidí! My jsme dovezli ten bamlanivimab! A ten zachraňoval lidi! Nic o tom nevíte! Covid? Co jste měli? Omikron? Nic jste neměli. Jenom lžete! Takže mi tady nevykládejte něco. Nic mi nevykládejte.

Můžete se hlásit, ještě chvilku počkejte. (Smích v levé části sálu.)

Paní Pekarová Adamová, prosím vás, přestaňte mě urážet! A neříkejte to!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Oslovujte, prosím, prostřednictvím předsedající.

 

Poslanec Andrej Babiš: Jo, prostřednictvím vaším. Neříkejte, že já jsem šel do politiky kvůli byznysu! Ne. Já jsem mohl dělat toho oligarchu, který vás dneska řídí, když nemáte prachy a média, za kterými dolejzáte! Tak si to vyprosím. Jo? Vyprosím si to. Doneste mi jednoho úředníka, u kterého já jsem chtěl něco pro Agrofert. Neexistuje takový. Neexistuje! A vy buďte rádi, že tady podnikám! A moje firma odvedla do veřejných rozpočtů 52 miliard! A moje nadace rozdala lidem 700 milionů! Vy tady děláte nějaké sbírky. Kolik jste dala ze svého platu 300 000 na Ukrajinu? (Potlesk z lavic ANO.) Kolik jste dala samoživitelkám? Nějaké přiblblé pero jste prodávala!? Takže bych si to vyprosil, aby vy jste mě tady urážela. Vy se mnou nemůžete soutěžit!

A ten chudák Kalda, kterému jste ukradla TOP 09, jste mu ukradla tu stranu, říká jenom, že jste nenávistná, zlá a hloupá. A to je všechno! (Potlesk v levé části sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP