(13.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Takže já znovu z tohoto místa vás, pane ministře vnitra, vyzývám k té diskusi. Já chápu, že dneska je velmi důležité, aby se ten zákon přijal z důvodu toho, že jsou tam ty automatické valorizace. Ale to, že jste tam přilepil toto navýšení na ty dary a na ty individuální dotace, já vím, že dneska sedíte jako koalice v deseti krajích, to znamená, že vlastně od 1. ledna v těchto deseti krajích bude ta rada rozhodovat o těchto individuálních dotacích a o těch darech a už se to do zastupitelstva nedostane. Ale já to opravdu považuji za velmi, velmi špatný a netransparentní krok.

Zároveň bych se ráda ještě vyjádřila k pozměňovacím návrhům paní kolegyně Elišky Olšákové, předsedkyně Sdružení místních samospráv. Já určitě vnímám její aktivitu z její pozice. Ten pozměňovací návrh ohledně 0,3- až 0,6násobku odměny neuvolněného starosty, tak v této věci mě kontaktoval přímo vrchní ředitel nový, pan magistr Jiří Koubek, který mě ubezpečil a poslal mi k tomu i ustanovení, že ta výše maximálně 0,6 tam zůstává, že tam to bylo duplicitně, že oni to vyhodnotili. Z druhé strany jako moje otázka byla, čemu to vadilo. Ale podle jeho slov a podle toho, co mi i poslal, prakticky tam to rozmezí do 0,6násobku neuvolněného zůstává. Vy pak přicházíte i s návrhem, aby u těch neuvolněných radních došlo k navýšení toho koeficientu. Určitě máte pravdu, že řada těch lidí, kteří nejsou třeba v pozici místostarosty nebo náměstka a dělají toho neuvolněného radního, tak mají opravdu mnoho pracovních povinností, mají i obrovskou odpovědnost. A je neúměrná ta odměna. S tím já určitě mohu souhlasit.

Co mě trochu mrzí, že jste na poslední chvíli předložila ten návrh, aby se o 3 %, o 3,4 % navýšilo v rozmezí od 600 obyvatel do 1 000 a od 1 000 do 3 000 obyvatel. Já vím, že jste to dělala asi s důrazem i na městské části. (Předsedající: Prosím, mým prostřednictvím.) Prostřednictvím paní předsedající, s důrazem na městské části - znova to zopakuji. Ale já jsem vám i v tom druhém čtení trochu vytýkala, že já vnímám, že by popřípadě to měli dostat všichni starostové a všichni primátoři. Já trochu od Starostů a nezávislých, nebudu se vracet k tomu, že jste připravili města a obce o rozpočtové určení daní, tak já si myslím, že velká města v tuto chvíli přicházejí o pošty, o úřady práce, prakticky přicházíte ke krokům, finanční úřady, a že Starostové a nezávislí především... Já to tak vnímám, že tedy jsou tady starostové menších obcí, kteří si zaslouží obrovskou pochvalu a určitě dělají svoji práci dobře, ale zaslouží si to i ti primátoři. A to v tom návrhu nevidím. Trochu mě to mrzí.

Pravdou je, že na základě tohoto návrhu a na základě té automatické valorizace, tak jak jsem si měla možnost v tuto chvíli zjistit, se navýší odměny uvolněných a neuvolněných zastupitelů od příštího roku zhruba o 8 %. To znamená, že všichni dostanou navýšení plus ještě ten návrh, který vy jste tady navrhla, tak ti tam budou mít ještě o ta 3 %. Vy jste jako důvod uvedla, že starostové v těchto obcích nemají tajemníky, že prakticky zastávají obě ty funkce. Já tedy zastávám ještě názor, že mnoho let se nedělala revize v rámci právě obcí, pověřených obecních úřadů a obcí s rozšířenou působností. Myslím si, že to by také stálo do budoucnosti za velkou úvahu, protože dneska máme třeba samostatnou i obec, která se rozrůstá díky třeba zástavbě, která už má dneska 20 000 obyvatel, i takovou najdete, a pořád je takzvanou tou jedničkou a pouze obcí. Myslím si, že ta revize by určitě měla v budoucnosti co nejdříve nastat a že by se tam právě mělo to hledisko i počtu obyvatel a dalších okolností, že by se v rámci toho rozložení obce s rozšířenou působností, pověřeného obecního úřadu a obce, že by se mělo nějakým způsobem zohlednit a mělo by se to nějakým způsobem upravit. Takže to ještě k pozměňovacím návrhům paní Olšákové.

Znovu říkám, že s mnoha věcmi z toho zákona souhlasím. S tím, co jsem tady zmínila, v žádném případě souhlasit nemůžu. Určitě pan ministr vnitra, předpokládám, že se popřípadě k tomu mému pozměňovacímu návrhu nějakým způsobem vyjádří. Vím, že ještě bude vystupovat náš předseda výboru pro veřejnou správu Ladislav Okleštěk ohledně případného posunutí... nebo posunutí toho termínu platnosti o účinnosti. Jsem opravdu zvědavá, jakým způsobem dnes tuto věc, která je podle mého názoru velmi špatně nastavená v tom zákoně, tak jakým způsobem ji dneska tady společně vyřešíme. Já bych byla velmi ráda, kdybychom nějaké řešení našli, aby bylo racionální. Ale v tuto chvíli ze strany opozice (koalice?) žádnou racionalitu, žádnou podanou ruku, žádnou komunikaci, žádné vyřešení této věci nevidím. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. Tento projev vyvolal šest faktických poznámek. Takže jako první chce vystoupit s faktickou paní poslankyně Zuzana Ožanová a jako druhý pan poslanec Michal Zuna. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Kolegyně, kolegové, já jsem poslouchala kolegyni Vildumetzovou Mračkovou, vaším prostřednictvím, paní předsedající. Jsem současně zastupitelkou obce, která má necelých kolem 40 000 obyvatel. Je to městský obvod. V návrhu, který předložilo ministerstvo, jsou opravdu neadekvátní částky, které znemožňují opozici účinně kontrolovat hospodaření obce a vynakládání prostředků obce. Já v současné době jsem koaliční zastupitel, nejsem v opozici, ale domnívám se, že krácení práv opozice není vhodné, a považuji tyto návrhy (?). Já se budu více zabývat zákonem o obcích.

Paní poslankyně Vildumetzová Mračková, vaším prostřednictvím, paní předsedající, předložila návrh, kde také snižuje tu částku, kterou navrhuje ministerstvo u poskytování dotací a návratných finančních výpomocí. Ze současných 50 000 je návrh na 250 000 - návrh ministerstva. A paní Vildumetzová Mračková, vaším prostřednictvím, 150 000. Prosím vás, aby u dotace, vezměte si, to je pro všechny obce i pro ty malinkaté, někdo rozhodoval, jenom rada, o 250 000 bez zastupitelstva? Promiňte, chápu to v Praze, ale nebudu to chápat v obci o 20 000 obyvatelích, a to se vztahuje na všechny. Tady chybí trošku ten poměr u těch menších obcí i u těch větších. Podle mě i pro mě je jako centrální městský obvod Ostravy je částka 250 000 moc. Domnívám se, že je to zcela neadekvátně nastaveno. A měli jste se zamyslet nad pozměňovacím návrhem mé kolegyně Vildumetzové Mračkové, vaším prostřednictvím, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně za dodržení času. A nyní tedy pan poslanec Zuna, poté pan poslanec Kučera. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP