(11.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

My jsme dbali na to, abychom měli dost lékařů. Navýšili jsme kapacitu lékařských fakult až o 30 % a do roku 2029 jsme na to vyčlenili celkem 7 miliard. Ve státních nemocnicích jsme zavedli stipendia pro studenty zdravotnických oborů. Podpořili jsme skrze rezidenční místa vzdělávání praktických lékařů pro děti a dorost a také jsme spustili kampaň Studuj zdrávku na podporu studia na středních zdravotnických školách. A co může udělat třeba tato vláda? Například zkrátit délku vzdělávání zdravotních sester. Protože - vím, že se budete vymlouvat, že je to nesmysl Bruselu. Tak tam zajeďte a řekněte jim, že naše sestřičky, když jich máme málo, nemají studovat čtyři plus tři, sedm, ale jenom čtyři roky a hned do praxe, protože jich máme málo. Co vůbec děláte pro nedostatek sester?

My jsme měli projekt ve Vietnamu, kdy jsme chtěli Vietnamky učit česky dva tři roky, aby sem potom přišly a pracovaly. Vy máte něco? Nic nemáte. Vás to vůbec nezajímá. Také jsme se zamýšleli nad tím - my samozřejmě máme fantastické lékaře, ale ta sestra je strašně důležitá, ten lékař bez sestry je nahraný - tak jsme mluvili o výsluhách. Proč mají výsluhy jenom příslušníci bezpečnostních složek? Ty sestřičky by si to nezasloužily? No, asi zasloužily. Byl na to projekt, ano, ale potom přišel covid a bohužel jsme to nemohli řešit.

Takže pětikoalice místo toho, aby se starala o lidi, všechno zničila, včetně našeho projektu na zubařské práce. Pan Válek asi chce tu zdravotní péči rozdělit, tu pro bohaté a ostatní, jak chce znovu asi zavádět ty poplatky. Nejsou léky, rozpadá se psychiatrická péče, bouří se lékaři, protože samozřejmě ty služby, to, co navrhujete, je nesmysl.

No a co je důležité, za nás jsme vždycky ty peníze daňových poplatníků rozdělovali transparentně, myslím ty dotace pro obce, města. To nebylo, že tam máme nějakého našeho starostu - ne, i starosta v Nymburce není vůbec za naše hnutí, když už to řeknu - ale všichni to dostali a vy to dobře musíte vědět. Ano, bylo to transparentní.

Takže závěrem. Pan premiér jako správný propagandista pochopil, že když se nedaří, je třeba oblepit zemi a říct, že je všechno skvělé, že plníte plán na 120 %. Teď má pan premiér billboardy, údajně to financuje jeho neziskovka, ta, která dostávala desítky milionů pro řešení problémů žen v Barmě. A co je na tom billboardu? "Děláme, co je potřeba." Tak já to nechápu, co to je, jak to myslí pan premiér? Je potřeba lidem zdražovat život, zvýšit jim daně, je potřeba mít druhou nejvyšší inflaci, je potřeba mít nejdražší energie? Jestli je vaším cílem zničit tuhle zemi, tak souhlasím, opravdu děláte, co je potřeba. Tahle vláda je skutečně pohroma pro naši zemi!

Ale ta nejhorší zpráva pro všechny je, že tu budete ještě dva roky. Dokonce mluvíte o tom, že už vyhrajete ty příští volby. Tak já nevím, jestli je plán, že tu budete 40 let. Až si tady odhlasujete, jak jste všichni skvělí a že ta vaše dvouprocentní jednoznačná podpora je nějaké spiknutí dezolátů, trollů a nevím koho, pane premiére, tak prosím vás, nejlepší by bylo pro nás, pro naši zemi a pro vás, abyste byl vyslán jako eurokomisař do příští Evropské komise, abyste tam nahradil tu Jourovou. ČSSD se taky zbavila Špidly, ten tam byl taky. Pamatuji si, jak ho učili, když poprvé potkal Berlusconiho. A tam vám to bude slušet! Předejte tu vládu někomu schopnějšímu z ODS, například hejtmanu Kubovi. Ale to už jsem mluvil o tom, že vy fakt umíte psát krásné knížky. Konzervatismus. Já jsem ji četl v Budapešti. Umíte krásně mluvit, já na vás nemám. Ale lhát vlastně, lhát, to je vaše největší priorita.

Takže pane premiére, stále víc se ukazuje, že jste absolutně odtržený od reality. Problémy lidí nevidíte, vidět nechcete, nebo je vidíte, ale tváříte se, že nejsou. Já s lidmi neustále mluvím, vidím jejich problémy, hnutí ANO je vidí. Proto neustále my za ty lidi bojujeme, a nejen za naše voliče. My jsme vznikli jako akce nespokojených občanů a to platí stále. Za všechny ty nespokojené bojujeme, i za ty lidi, který demonstrují proti vaší vládě, kteří tu zaplňují náměstí, protože mají pocit, že nehájíte zájmy České republiky a našich občanů a že jim záměrně škodíte.

Vy si vždycky vystačíte s tím, že je onálepkujete. Předsedkyně Poslanecké sněmovny, paní Adamová Pekarová, říká, že ti lidi, že byly nějaké dny Varšavské smlouvy na Václaváku. My mluvíme i za spoustu důchodců, kterým jste protizákonně sebrali peníze a kašlete na ně. Nikdo jiný v této zemi tu za ně nebojuje. My ano! Ministr práce a sociálních věcí z KDU-ČSL naopak stále vymýšlí, jak těm našim důchodcům sebere peníze. Ale my bojujeme i za firmy a podnikatele, rodiny, samoživitelky, za studenty, kterým vláda ničí budoucnost.

Za všechny nespokojené občany vám dnes chceme vyslovit nedůvěru. Už jste napáchali dost škod! Dva roky ničíte naši zemi a ničíte životy občanů České republiky. Už to stačilo! Nemáte důvěru většiny občanů této země, vaše vláda ztratila legitimitu, tak musíte skončit! Děkuju. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda vlády Petr Fiala. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, kolegyně, kolegové, scházíme se dnes na dalším hlasování o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Je to v tomto volebním období už potřetí. O důvěře vládě jsme hlasovali 13. ledna, ale opozice už 2. září 2022 vyvolala první hlasování o nedůvěře vládě. Ano, bylo to v době, kdy Česká republika předsedala Radě Evropské unie, a navzdory všem veřejným slibům jsme se tady zabývali pokusem o vyslovení nedůvěry vládě. Další hlasování o nedůvěře bylo velmi brzy poté, 18. ledna letošního roku. Dnes máme 17. října a jsme tu s tímto programem znovu.

Ten opětovný pokus o vyslovení nedůvěry nás určitě stojí čas a energii, kterou bychom nejspíše mohli využít lépe, například tím, že bychom tady hlasovali o zákonech, které na to díky pravidelným obstrukcím - ne mimořádnému nástroji, ale zcela pravidelnému nástroji, který používá opozice - které tady kvůli pravidelným obstrukcím čekají celé měsíce. Ale je to samozřejmě právo opozice, které je potřeba respektovat. Stejně jako při těch minulých vystoupeních, při těch pokusech o vyslovení nedůvěry mé vládě, ponechávám na voličích, aby to celé pro sebe zhodnotili. Přesto bych se ve svém vystoupení rád věnoval tomu, co má být dnes údajně podstatou tohoto jednání, čemu dnes věnujeme čas.

Kdo dnes útočí, na koho útočí a proč? Nejprve se budu věnovat tomu, na koho se útočí. Tento pokus opozice mě totiž přiměl, abych připomenul několik důležitých věcí, které se vládě za pouhé, dokonce necelé, dva roky podařilo udělat pro Českou republiku a její obyvatele. Dovolte mi tedy, abych využil této příležitosti a některé z úspěchů vlády připomenul.

Převzali jsme odpovědnost za zemi v mimořádně složité době. Kvůli ruskému útoku na Ukrajinu jsme se dva měsíce po nástupu do vlády museli vypořádat s takovou bezpečnostní situací, jaká tu v posledních desetiletích nebyla. Zvládli jsme sehnat dostatek energie, pomohli jsme každé domácnosti a každé firmě překonat fázi největšího zdražení, zvládli jsme se postarat o stovky tisíc válečných uprchlíků, kteří jsou dnes rádi za naši pomoc a také zase na oplátku naší zemi pomáhají tím, že tu podstatná část z nich pracuje a platí daně a odvody. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP