(12.20 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Zatímco moje vláda rozjela konkrétní plán, jak do deseti let dokončit dálniční síť, jak do Česka konečně přivést vysokorychlostní tratě, vláda Andreje Babiše infrastrukturu, dopravní infrastrukturu, trestuhodně zanedbávala. A aby si zvýšila své tristní, ale skutečně tristní statistiky, tak započítávala dokonce základní rekonstrukci dálnice D1 mezi nově otevírané dálnice, aby vůbec něco měla.

Zatímco moje vláda komplexně restartuje vzdělávací systém, investuje do vědy a výzkumu, vláda Andreje Babiše, a to já poctivě přiznávám, sice do školství nějaké peníze přidala, ale neudělala vůbec nic pro to, aby se zlepšila kvalita vzdělávání, aby se udělaly ty potřebné změny, tak jak jsem o nich tady před chvílí mluvil.

A to všechno, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, to všechno se dělo jenom proto, že Andreji Babišovi na českém státě nikdy nezáleželo a záležet nebude! Svoji politickou kariéru vždy chápal jako instrument... (Potlesk koaličních poslanců.)... jako instrument, jak si zlepšit podmínky svého podnikání, což je také dobře vidět na tom, jak jeho firmám v době vlády ANO rostly dotační příjmy. Pan předseda Babiš tady ve svém vystoupení obsáhle citoval různé titulky, média a zprávy z médií, i když ta média označoval různým způsobem. To já dělat nebudu, ale také tady jeden citát použiji. Podle analýzy Deníku N téměř třetina Babišových firem za dobu jeho vlády čerpala zemědělské dotace. Celkem v tomto období získaly téměř 3 miliardy korun, a byly tak zdaleka největším příjemcem zemědělských dotací v Česku. A i podle výsledků kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu Babišova vlády zvýhodňovala obří zemědělské podniky a největší potravináře, tedy opět firmy Andreje Babiše.

A když už tak cestujeme do nedávné minulosti, můžeme připomenout četné kauzy Andreje Babiše, jako bylo třeba například Čapí hnízdo a další věci. A proč to tady zmiňuji? A proč já, který normálně takovouto rétoriku nepoužívám, i dnes ji mám ve svém vystoupení, dámy a pánové? Já to tady všechno zmiňuji naprosto záměrně. Protože jsem viděl tweet paní místopředsedkyně hnutí ANO Aleny Schillerové z 10. října, kde oznamuje záměr vyvolat toto hlasování, a tam hovoří o prorůstání organizovaného zločinu do vlády. Ale to se má týkat mojí vlády? Nespletla se paní místopředsedkyně? A nemyslela svým tweetem předchozí vládu Andreje Babiše? To nebyla moje vláda, kdo do české veřejné debaty přinesl pojmy z kriminálních příběhů. To byla vláda Andreje Babiše! (Potlesk koaličních poslanců.)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tak teď už víme, kdo vyvolal toto hlasování. Víme, koho se tím snaží svrhnout. A zbývá ještě poslední část sdělení, tak jak jsem o tom mluvil na začátku, a to je odpovědět si na otázku, co je tentokrát ten důvod, proč jsme dneska tady. Tím důvodem je prý problém s důvěryhodností pana ministra Víta Rakušana. Jeho důvěryhodnost měla utrpět tím, že vlastnil zabezpečený telefon, tedy že vlastnil nějaký šifrovaný způsob komunikace. Šifrovaná komunikace, to je standardní vlastnost, kterou má většina v současnosti používaných aplikací v chytrém telefonu. Každý z nás, kdo používá moderní technologie, tak nepochybně má něco takového nainstalováno ve svém mobilu nebo tabletu. Co je ale podstatné - nikdy se přitom neobjevil ani náznak informace, žádná indicie, že by Vít Rakušan daným telefonem nějak komunikoval, tedy že by s ním řešil něco nemorálního, nebo dokonce něco nelegálního. Ano, řeč - a zaznělo to i ve vystoupení pana předsedy Babiše - řeč je o kauze Dozimetr. Je to kauza, s níž ale Vít Rakušan může být spojen jenom v nějakých hodně divokých snech. Ale zato jsou s ní spojeni jiní členové sedící v této Poslanecké sněmovně. Například stínová ministryně vnitra za ANO paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

Já jsem se na interpelacích ve čtvrtek, kdy mě zkoušeli poslanci hnutí ANO, a na to jsou interpelace, to je naprosto v pořádku, z mé důvěry ve Víta Rakušana, tak jsem se ptal, zda v poslaneckém hnutí ANO jste řešili financování kampaně hnutí ve volbách do Poslanecké sněmovny, zda jste řešili, proč využívání auta od člověka zapojeného v kauze Dozimetr nebylo uvedeno na transparentním účtu ani nebylo uvedeno při přehledu výdajů za volební kampaň. Já jsem se té odpovědi nedočkal. Ale uznávám, že na interpelacích mám odpovídat já, tak tam pro to není prostor, ale očekávám, že dnes nás o tom bude paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO informovat ve svém vystoupení.

Chtěl bych se proto opozice zeptat, zda si před vyvoláním hlasování nedůvěry o mojí vládě nechce raději vyřešit problém, který má ve vlastní vládě, v té stínové? Moje vláda se k tomu postavila čelem a udělali jsme všechno, co bylo nutné. Hnutí STAN bezprostředně přijalo odpovědnost, vyvodilo odpovědnost s výměnou ministra školství, zbavilo se všech osob, které mohly být v jakémkoliv podezření s touto kauzou. Proč tedy tady dnes jsme? Já si myslím, že jediným pravým důvodem útoku na ministra Rakušana je jeho úspěch. Vít Rakušan se na národní i evropské úrovni zasazuje za boj s nelegální migrací, má dobré výsledky a opozice mu kvůli tomu nedokáže přijít na jméno. Začínám mít podezření, že ANO a SPD nechtějí problém s nelegální migrací vyřešit. Nelegální migranty potřebují, aby měli čím strašit svoje voliče. Nic pozitivního totiž nabídnout nedokážou, a proto se snaží vládní kroky, které děláme k tomu, abychom zastavili nelegální migraci, různými způsoby sabotovat, a mimo jiné útoky na Víta Rakušana, a proto jsme dnes tady.

Ministr vnitra Vít Rakušan, který je zároveň prvním místopředsedou vlády, má tedy nadále moji plnou důvěru, abych odpověděl na otázku, kterou jsem opakovaně dostával při interpelacích ve čtvrtek a na kterou jsem odpovídal stejně. Vít Rakušan se jako člen vlády ukázkově zasadil o správnou reakci našeho státu na ruskou agresi na Ukrajině. Jeho rezort věcně a efektivně si dokázal poradit s následnou uprchlickou krizí. Jsme jedna ze zemí, která je v Evropě pod největším tlakem, a přitom všechno zvládáme bez větších potíží. Vít Rakušan přispěl k hladkému průběhu českého předsednictví, zejména k zásadnímu průlomu v azylové a migrační reformě v Radě EU. A dělá věci, které se tu řadu let neřešily. Transformace České pošty, což je úspěch vzhledem k podmínkám, které zdědil. Úspěšně stabilizuje fungování bezpečnostních sborů. A tak bych mohl pokračovat.

Dámy a pánové, já si myslím, že teď všichni máme docela plastickou představu o tom - a je potřeba ty věci pojmenovávat, tak jak jsou - máme plastickou představu o tom, o co tu dnes jde. Útoky na pana místopředsedu vlády Rakušana, útoky na moji vládu a veškerá negativa, která opozice v této náročné době šíří, jsou ve skutečnosti symptomem závisti a strachu. (Smích z lavic hnutí ANO.) Strachu z toho, že naše vláda je nyní, už po necelých dvou letech, úspěšnější, než byla ta vláda minulá. (Potlesk koaličních poslanců.) A to navzdory nepříznivým výchozím podmínkám a všem mimořádným okolnostem. To není žádné vychloubání, to je prostě fakt. (Smích poslanců ANO.) To je fakt. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP