(17.00 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Bavíme se o hrozící likvidaci firem, které jsou pilířem české ekonomiky, pilířem zaměstnanosti. O firmách, které jsou určující pro vývoj mezd, které formují kondici naší ekonomiky. O firmách, které určují daňové výnosy a bohatství našeho státu. Bavíme se o chemičkách, ocelárnách, cementárnách, vápenkách, cihlárnách, sklárnách, papírnách, bavíme se o stavebnictví. Ale bavíme se také o všech provozovnách v gastronomii, hotelnictví, o fitness centrech, o prodejnách s potravinami, zkrátka o všech sektorech, kde se musí svítit, chladit, něco pohánět nebo něco vyrábět. Fialova vláda trestuhodně zašlapala rozjetou inovační strategii České republiky a místo ní přišla jen s frázemi a hospodářskou stagnací, takže v letošním roce jako jedna z mála zemí na světě hospodářsky poklesneme.

Vláda ztratila důvěru, protože místo slibované podpory investic kapitálové výdaje krátí, příští rok o dalších minimálně 18 miliard korun, čímž ohrožuje budoucnost naší země.

Viníme vládu z dlouhodobého bezprecedentního selhání ministra financí, který svou politikou tolerance šedé ekonomiky a vstřícností k bankovnímu a energetickému průmyslu připravil jen v letošním roce veřejné rozpočty o 60 miliard korun na dani z mimořádných zisků.

Viníme vládu z fiaska ve výběru DPH a spotřebních daní, kde veřejné rozpočty jen v letošním roce přišly o nejméně 20 miliard korun. Tato vláda postavila svou rozpočtovou politiku na tricích a účetních manipulacích, mimorozpočtových půjčkách a zapojování neexistujících příjmů.

Viníme ji z ohrožení kredibility rozpočtové politiky této země, která může mít negativní dopad na vnímání naší země v očích zahraničních investorů. Každý další týden této vlády znamená přímé, ale i potenciální budoucí hospodářské škody v řádu desítek miliard korun.

Viníme vládu z fiaska na Ministerstvu zdravotnictví, kde je chaotickým řízením zcela nekompetentního ministra ohroženo veřejné zdraví dlouhodobým a nelepšeným nedostatkem léků.

Vyzývám proto poslance klubů ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN, kteří si stále pamatují přísliby, se kterými se ucházeli o voličskou přízeň a se kterými dali důvěru vládě, aby řekli vládě dost. Aby řekli dost vládě, která místo slibované podpory našeho hospodářství jako jedna z mála vlád na světě uvrhá vlastní ekonomiku do recese. Místo slibovaných úspor utrácí na provozu o třetinu více, než byly náklady v covidovém roce 2021. Místo slibované konsolidace zadlužuje Českou republiku čtyřikrát rychlejším tempem než ministři financí za hnutí ANO. Uvrhá lidi a domácnosti do chudoby, nemá strategii, cíl ani plán. Poškozuje českou ekonomiku a průmysl tempem, které nestíhá kvantifikovat žádné makroekonomické pracoviště v zemi. Selhává ve výběru daní, v čerpání evropských fondů, v boji s šedou ekonomikou i daňovými úniky a podvody. Selhává v klíčových úlohách státu, jako je zabezpečení zdravotní péče.

Dámy a pánové, žádám vás o podporu našeho návrhu na vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy. Umožníte tím jednak naší ekonomice, aby se po dvou letech nadechla, a rozvážete tím také ruce orgánům činným v trestním řízení v korupční kauze hnutí svého ministra vnitra. Jenom tak se budete moci znovu podívat do očí svým voličům. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem pan ministr Lipavský. Než dojde ke stolku, načtu tři omluvy. Od 18.30 do 21.15 se omlouvá z pracovních důvodů paní poslankyně Věra Adámková, pan poslanec Ondřej Kolář se od 16.30 hodin do 19 hodin omlouvá z osobních důvodů a paní poslankyně Petra Quittová se od 16 hodin do 21 hodin omlouvá bez udání důvodu.

Pane ministře, prosím, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, jsme v polovině volebního období a opravdu jsme nebyli v lehké situaci. Nejprve jsme jako vláda čelili covidové vlně, kterou ta předchozí vláda absolutně podcenila. Poté vyvolal Putin nesmyslnou válku na Ukrajině. Vládu jsme převzali po trestně stíhaném premiérovi, který se nás dnes už potřetí snaží ponížit uměle vyvolanou nedůvěrou vládě.

Zatímco jako vláda rezolutně odsuzujeme děsivý útok, bezcitná zvěrstva a násilný terorismu Hamásu proti Státu Izrael a jeho civilnímu obyvatelstvu v posledních několika dnech a také pomáháme českým občanům na místě, tak jsme svědky toho, jak opozice zneužívá parlamentní demokracii pro lobbing za své spřátelené společnosti a podobně.

Já bych možná tedy na začátek se vyjádřil k té aktuální situaci a ještě bych chtěl i členům opozice zdůraznit, že jsem 10. 10. navštívil Izrael jako vůbec první zahraniční politik a představitel vlády po těch děsivých útocích Hamásu. Přímo na místě jsem jednal se svým izraelským protějškem Eli Cohenem, prezidentem Jicchakem Herzogem a také jsem se setkal s příbuznými jedné z osob unesených hnutím Hamás. Potom se mnou vládním speciálem ze země odcestovalo 34 českých občanů, kteří kvůli těm teroristickým útokům uvázli v zemi. Celkově se nám podařilo šesti repatriačními lety odvézt zhruba 230 občanů, včetně i jednoho dobrmana. Myslím si, že česká vláda prokázala, že je zde pro občany. Pomohli jsme těm, kteří tu pomoc potřebovali. Já bych chtěl velmi poděkovat za spolupráci paní ministryni obrany a Armádě České republiky, protože opravdu jsme na tom doslova pracovali ve dne v noci.

Mezitím, bez jediné omluvy, zde na plénu dělá pan předseda Babiš ze záchrany českých občanů v zahraničí reality show, a to i přesto o tom, že těmi informacemi o repatriačních letech disponoval, asi jich nepotřeboval tolik. Když jsem mu telefonoval, jestli ho nějaké informace o těch repatriacích zajímají, tak mi vlastně řekl, že ho ty informace ani nezajímají. Tak to je potom jenom politická reality show a nic jiného. Já si myslím, že v zahraniční politice bychom měli táhnout jako celá politická scéna za jeden provaz, obzvláště když jde o tak důležitou věc jako ochrana občanů v zahraničí.

Zpátky ale k práci ministra zahraničních věcí, zpátky k práci vlády. Když jsem 17. prosince 2021 nastupoval na Ministerstvo zahraničních věcí, tak jsem si vytyčil pět hlavních priorit: revize vztahů s Ruskem a Čínou a návrat k prozápadní havlovské politice; předložení sankčního zákona, kterému ve zkratce říkáme Magnitského zákon; úspěšné zvládnutí českého předsednictví v Radě EU; digitalizace úřadu; a ekonomická diplomacie. Samozřejmě tehdy, když jsem si dával těchto pět priorit, tak nebylo jasné, že tedy Putin chystá své barbarské tažení na Ukrajinu. Ta válka, která začala vloni v únoru, nás opravdu všechny tvrdě zasáhla, ale zároveň ukázala jednu věc. Ukázala, že naše vláda je schopná společně pracovat pod tlakem a v krizi.

Já jsem hned v únoru se slovenským a rakouským protějškem poprvé navštívil Ukrajinu. Na mimořádné Radě EU jsme již v únoru přijali první sankce proti Rusku a od té doby jsme prosadili další. Také pokračujeme v dodávání humanitární pomoci do válkou postižených oblastí. Musím říct, že mnou doslova otřáslo, když jsem se na Ukrajinu po pěti měsících vrátil, procházel jsem ulicemi zničeného města, viděl jsem na vlastní oči, že válka a hlavně agrese Ruska zdaleka neskončila. Ale díky odvaze Ukrajiny i naší neustávající podpoře a jednotě Západu se Putinovi nepodařilo dosáhnout svých cílů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP