(21.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Tak začněme tou energetickou krizí. Vzpomínáte si na vaše ztracené programy? Energetický úsporný tarif? Pan premiér Fiala tady dnes řekl, kterak to byl skvělý program. Tak ten skvělý program fungoval tři měsíce a pak jste to museli zrušit, protože byl úplně k ničemu. A pak jste připravili program na podporu tepla. Výborné. S velkou pompou jste ohlásili na konci minulého roku program na podporu tepla. 17 miliard korun. Všechno jste nechali znotifikovat. Docela dobrá práce, to musím říct. Úředníci zapracovali. Tak jste to zrušili a nedali jste nikomu vůbec nic.

Máme nejvyšší nárůsty cen energií. Já vím, že se to snažíte ohnout přes staťák, ale mezinárodní ukazatele prostě neohnete, to je realita. Když se na to podíváte, ať už přes OECD, třetí nejvyšší energetická inflace, a to beru údaje za červenec roku 2023, třetí nejvyšší, před vámi Kolumbie a Maďarsko. Hausehold energy pricing index. No tak tam jste suverénně nejhorší, to je pravda, v přepočtu na kupní sílu přes hlavní město, ale tam kralujete nekompromisním způsobem. Osmkrát nebo devětkrát to bylo vyhodnoceno v tomto roce, sedmkrát jste byli nejhorší a dvakrát jste byli druzí nejhorší. Podle Eurostatu, když sečtu všechny energie, nejhorší, beru tedy všechny energie, které jste...

Vzpomínáte si na společné evropské řešení, pane ministře Síkelo, jak jste všechny nalákal, jak se to skvěle vyřeší? Tak nenastalo nic. Lži o Stork II, kdy vás i Demagog musel opravit a vyřkl, že to je nepravda.

Naplněnost zásobníků? Škoda, že jste se nepodíval hlouběji do toho a detailněji. Tak za prvé, opět prokazujete to, pane ministře, že jste nepochopil dodnes, jak funguje energetická infrastruktura, protože na naplněnost zásobníků má stát pramalý vliv, ale i tak si to obchodníci v roce 2019 naplnili z 99 %, v roce 2020 z 99 %, v roce 2021 to bylo 87 %. Beru vždycky k 1. říjnu, což je nejlogičtější datum, protože začíná topná sezóna, pak už se s tím těžko něco dá dělat. A ano, vy máte, 99 % jste měli, to znamená, když se na to podíváte, tak ten rozdíl tam byl minimální, nehledě na to, že v tom roce 2021 jsme měli o 10 % více, než byl průměr Evropské unie. A to říkám proto, že poloprázdný zásobník vypadá trochu jinak. Ale znovu, na to ten stát neměl prakticky žádný vliv.

Energetická krize. Vzpomínáte si na vaše námluvy, pane ministře, v Kataru? Tam jste vyrazili ve třech - vy, pan ministr Stanjura, pan ministr Kupka. Nevím, co jste všechno domluvili. Možná je dobře, že jste nedomluvili, protože jste chtěli přesměrovat tedy náš plyn na katarský LNG. Jenom podotýkám, že Katar je největším sponzorem Hamásu. Tak to jste si moc nepomohli tedy. A pak jste se pustili do nákupu infrastruktury. V zásadě správně - nákup infrastruktury, to vám schvalujeme, dokonce jsme vám to doporučovali. Ale to jsme netušili, že to budete kupovat, jak kdybyste řídil banku - za nesprávné ceny.

Vy tvrdíte, jak jste zajistili jádro, to říkal dneska pan premiér. Vy jste pro jádro neudělali vůbec nic, ale lautr nic. Zákon jsme udělali my, finanční model jsme udělali my, investiční model jsme udělali my, obchodní model jsme udělali my, zadávací dokumentaci jsme udělali my, bezpečnostní posouzení jsme udělali my, přípravu tendru jsme udělali my. Taxonomii nejenom my, to byla samozřejmě práce i Francouzů a ostatních zemí. Vše jsme komplet připravili. Vy jste jedinou věc udělali, že jste ten tendr posunuli na tři předpřipravené potenciální dodavatele, sice s malým zpožděním, ale to bych vám vyčítal nejméně, ty tři měsíce, podali jste to. Bohužel jste dodneška nedokázali ani využít opci na Temelín, to znamená ty dva bloky, ale snad to ještě zvládnete.

Zbavili jste nás závislosti na ruském plynu, tvrdíte. A opět potvrzujete, že jste za ty dva roky nepochopili, jak funguje plynová infrastruktura. Opravují vás odborníci. Doučte se to prosím, jak k nám proudí plyn. Doučte se to, že na to máte pramalý, takřka nulový vliv. Protože vy můžete nakoupit plyn kdekoliv, můžete ho nakoupit v Holandsku, můžete ho nakoupit v Rusku, můžete ho nakoupit v Norsku - pozor, ne vy, to kupují samozřejmě komerční subjekty, na to taky nemáte žádný vliv. Jenomže to, jaký k nám bude proudit plyn, tak o tom rozhodují v Německu, protože tam se to smíchává v těch trubkách. A jedna věc je, komu platíte, a druhá věc je, jaký plyn k vám dorazí. Takže to, že do České republiky a dalších zemí nejde ruský plyn, v tom máte nepochybně pravdu, ale to je dáno tím, že se naboural Nord Stream jednička, to znamená, že nefunguje Nord Stream jednička. Kdyby fungoval, tak to logicky smíchá a budete tady mít opět molekuly v určitém procentu i z toho Ruska. Takže působíte směšně, pokud tvrdíte, že vy jste zabezpečili to, že k nám nebude proudit ruský plyn. O tom se fakt rozhoduje někde jinde. Ledaže byste s panem premiérem, pane ministře, nabourali ten Nord Stream jednička, což nepředpokládám.

Stejně tak je to u té ropy. U ropy se vám to nějak úplně nedaří tedy s tím Ruskem. Ale já vám to nevyčítám, pane ministře, protože vy na to fakt nemáte žádný vliv. A nebudu se chovat stejně jako vy. Jestli jste to sledoval, a věřím, že to sledujete, tak máte ropy z Ruska poněkud více, než bývalo v minulosti. Bývalo to půl na půl, 50 %. Dneska je to 65 %. To znamená, není to kapacitou trubky, je to prostě dáno tím, že ten, kdo ji kupuje, PKN Orlen, prostě kupuje ruskou ropu. On se vás na to vůbec neptá. A vůbec se vás na to ptát nebude, jakou bude kupovat ropu. Není to, čím by se měl chlubit, ale to je prostě realita. Takže na tu ropu si dejte bacha, pane ministře. Úplně se vám to nedaří.

Hodně jste mě pobavil, když jste říkali jak vy, tak pan premiér, že jste zvýšili výkon fotovoltaiky o 50 %. Myslím tím výrobu. To berete jako úspěch? Víte proč? Protože máte nejdražší ceny elektřiny, kam se podíváte. A lidem a firmám nezbylo nic jiného, než aby investovaly do fotovoltaiky. To je jednoduchá odpověď. To je jaksi výsledek neschopnosti, a ne schopnosti. (Potlesk z lavic ANO.)

Pak jste tady hovořili krátce o rozpočtu, to by bylo nadlouho. Švindly v rozpočtu, falešná konsolidace veřejných financí a tak dále. Ale jenom to zkrátím. Vy jste udělali za tři roky, beru i ten příští rok, a to tedy vám budu fandit, že vám to dopadne dobře, větší dluh než my za osm let. To je prostě nezpochybnitelné, to je jasné. A můžete se vymlouvat na cokoliv. Tak tady to máme, zde to máme. (Poslankyně Schillerová bere z řečnického pultíku graf, prochází s ním sálem a ukazuje přítomným.)

A vy tvrdíte, jak byla špatná ta superhrubá mzda. No fajn. Tak když byla špatná, pane ministře, tak proč jste ji za ty dva roky nezrušili? Je k tomu příležitost. Vy vládnete, my nevládneme. Vy tvrdíte, že superhrubá mzda byl špatný krok. Fajn. Jste ve vládě, tak ji zrušte! To jednoduché. Není leden 2022. Blíží se konec roku 2023. Neudělali jste vůbec nic. A víte, proč jste to neudělali? Protože tam máte ODS! A ta vám to samozřejmě nezruší, takže s nimi se domluvte.

Pak zde pan premiér krásně nastínil dopravní stavby. Já mám ten pocit, že pan premiér je fakt silně přepracovaný, skoro bych řekl dezorientovaný v poslední době. Vy tvrdíte, jak dáváte rekordní peníze do rozpočtu na dopravu. Víte vůbec, pane premiére, že tam dáváte méně, než jsme dávali my v roce 2021? Já nevím, kdo vám to píše, ale dělejte to systémem čtyř očí. To je taková základní manažerská poučka. Nechte si to zkontrolovat ještě někým dalším. Já vám klidně ta data dám.

My jsme v roce 2021 dali 127 miliard do Státního fondu dopravní infrastruktury. Kolik jste tam dali vy? V minulém roce, respektive v tomhle, ať jsem přesný, i v tom příštím, tam dáte 120 miliard korun i s odřenýma ušiskama Jozefa Síkely. Takže jste v situaci, kdy tam dáváte méně. Ale protože pan ministr Kupka to potřebuje někde dočerpat, tomu rozumím, já bych to taky dělal na jeho místě, tak si půjčuje. Takže vy si vykážete nižší schodek v rozpočtu, ušetříte na dopravní infrastruktuře jakoby, ale ve finále si ty peníze půjčíte za, já nevím, čtyř-, 4,5% úrok. Takže to za prvé, nedáváte tam více, dáváte tam méně. Ale půjčujete si to, to je pravda.

Ještě zajímavé je připomenout to, když už jste tak kritizoval tu dopravní infrastrukturu a tu výstavbu, kdy se stavělo nejméně. Víte, kdy se stavělo nejméně, pane premiére? Za to pan ministr Síkela nemá, to mu nemůžu přičíst. Mezi lety 2011 až 2014. A víte, kdo byl v té době ve vládě? Byl jste tam vy, pane premiére, a byl tam pan ministr Stanjura, tehdy jako ministr dopravy. Víte, kolik jste zahájili dálničních staveb mezi lety 2011 až 2014? 800 metrů! Prosím pěkně, nepřeřekl jsem se. Ne kilometrů - 800 metrů za téměř čtyři roky. Tak to jsme po vás zdědili. A vy máte tu drzost říkat někomu, že nedostatečně investoval do dopravní infrastruktury? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP