(22.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s přednostním právem paní místopředsedkyně Olga Richterová a následovat budou přihlášení bez přednostních práv. Připraví se pan poslanec Rais. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám, paní předsedkyně, a srdečně zdravím kolegyně a kolegy zde v sále i každého, kdo nás sleduje. Já si dovolím pouze stručný komentář, protože doba samozřejmě pokročila, ale myslím si, že je potřeba to zdůraznit. Zazněla tady totiž například z úst šéfa hnutí ANO Andreje Babiše řada nepravd a spousta těch nepravd byla rozebírána už dnes v médiích, na síti X dříve zvané Twitter a podobně. Jenom upozorním na jedno konkrétní zajímavé vlákno, které rozebral novinář Jan Wirnitzer. Týkalo se bezpečnosti našeho státu a toho, co tady zaznělo právě z úst Andreje Babiše ohledně F-35. Myslím si, že to stojí za připomenutí, že řada, obrovská řada těch věcí jsou naprosté lži.

A pak tady zazněly věci, které jsou naprostá demagogie, věty jako: pro tuto vládu nemá život žádnou váhu ani cenu. Takovou větu podle mě může říct jenom někdo, pro koho nemá žádnou cenu společenská soudržnost. To, abychom fungovali jako společnost. To může říct někdo, kdo obviní kohokoliv z čehokoliv, proto je to také soudně uznaný lhář opakovaně, ale vše ho zajímá jenom jako možná záminka k útoku. Já nevím, jak se s tím žije, ale když tady minulý týden plynuly hodiny, spoustu času u pultíku tady pan šéf hnutí ANO prořečnil, a to s plnými ústy útoků na ministra zahraničí Jana Lipavského. A ten byl mezitím kde? První zahraniční návštěva Izraele po šíleném teroristickém útoku na jeho území. Takže to byl přesně příklad absurdních naprostých lží, útoků a možná i obyčejné lidské závisti, ale to už samozřejmě spekuluji.

A je to vlastně celé úplně absurdní. Máme tady třeba pana Faltýnka. Ten navzdory všem svým deníčkům a spoustě kauz prostě zůstává oporou pana Babiše. Taky paní Vildumetzová. A přitom právě Andrej Babiš hlasitě nadává na nás, na Piráty, že pro nás na ministerstvech pracují naši lidé někteří. On to už vysvětlil Ivan Bartoš před chvílí tady na plénu Sněmovny a já to prostě chci v tomto svém stručném komentáři ještě jednou připomenout. Je to totiž strašně důležité.

Ivan Bartoš tady připomněl, co se dělo v minulosti, když hnutí ANO mělo vládu a i Ministerstvo pro místní rozvoj. Tehdy byla ministryní paní Klára Dostálová za ANO a ohledně digitalizace stavebního řízení radil za milion korun Luděk Šteffel. To je další obviněný v kauze Dozimetr, pro ty, kdo si to jméno hned nezařadí. A ten pan Šteffel radil tak dobře, že zakázku předražili o 1,2 miliardy. Docela slušná částka, 1,2 miliardy. Za to se dá pomoci hodně lidem. Za Piráty jsme to proto zastavili a přišli s funkčním levnějším řešením. Jenom připomínám, toto jsou věci, na které Ivan Bartoš opakovaně upozorňuje. Jak to nyní vyznívá? Paní tehdejší bývala ministryně Klára Dostálová, nyní to vypadá, jako by si jméno pana Šteffela nepamatovala, a že ta částka vlastně nesouhlasí. Ale ono to je černé na bílém. Ono to je ve smlouvách.

Jenom to zrekapituluji. Andrej Babiš, soudně uznaný lhář, opakovaně, pořád nadává na někoho, na něco, něčím straší. A když aktuálně nadává na Piráty, že mají na ministerstvech své lidi, tak je to prostě proto, že to byl právě jeden z našich lidí, kdo tyto podezřelé šmeliny dříve, ale i ve věci této digitalizace stavebního řízení, rozkryl. Rozkrývání věcí, které jdou do té minulosti. Za hnutím ANO je určitě něco, co panu Babišovi nejde pod nos. Určitě se mu to nelíbí. Asi by chtěl, abychom si nechali radit od lidí navázaných na Agrofert. To by se mu asi líbilo víc. Ale to fakt nedopustíme.

A už jenom úplně závěrem. Takhle je potřeba posuzovat bohužel naprosto všechno, co tady od něj tady zazní. Já jsem fakt smutná z toho, jak používá sousloví "naši lidi", jak se tady často používá, protože je to přesně, jak jsem upozornila v začátku svého komentáře, něco, co má ve finále za účel jenom rozdělovat. Způsob, jakým používá to sousloví, má jenom dál štěpit naši společnost. Ale mně jde o všechny lidi v této zemi. Mně jde o to, aby se nám tady dobře žilo, a ráda bych, abyste ti, kteří to sledujete a přemýšlíte o tom, co tady zaznívá, věděli, že ten, kdo tak zdůrazňuje naše lidi, často myslí nejvíc sám na sebe. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní byla pro současnou chvíli vyčerpána přednostní práva, tudíž otevírám rozpravu, do níž se přihlásilo 62 poslanců, proto budu číst vždycky jenom toho, kdo následuje, to je pan poslanec Rais, připravit se může paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Vážené paní ministryně, pokud tady jsou, a páni ministři, vážení kolegové a kolegyně, očekávám, že o řadě slibů, které vláda Petra Fialy veřejně prezentovala a které nesplnila, bude hovořit ještě řada mých kolegů, a již hovořila taky řada mých kolegů, a podobně jako o nesplněných slibech tak předpokládám, že o problematice akce Dozimetr a o roli ministra vnitra Rakušana už jsme taky leccos dneska odpoledne slyšeli. Já bych se chtěl věnovat problematice nesplněných vládních slibů zejména v oblasti školství, vědy a výzkumu. Vycházím z toho prvního programového prohlášení vlády, kde je pár konkrétních věcí. Jedna z těch věcí je samozřejmě výše platů, o tom bych rád hovořil.

Za minulý týden, minulý týden jsme absolvovali schvalování daňového balíčku, kde došlo ke zvýšení daní a nákladů běžných spoluobčanů, živnostníků a podnikatelů, prostě všech. Od 1. ledna si například občan připlatí jenom za elektrickou energii téměř o 1 100 korun za jednu megawatthodinu i více na krytí nákladů takzvaného poplatku za obnovitelné zdroje energie a za distribuci. Dále jsme viděli, že si vládní strany prohlasovaly vyšší daň z přidané hodnoty na řadu služeb, jako na kadeřnické služby, točené pivo, palivové dříví, léky, vodné a stočné a podobně. Současně se zaměstnancům zavede vyšší nemocenské pojištění, zvýší se daň z nemovitosti, ceny dálničních známek a tak dál. To všechno víme z veřejných zdrojů samozřejmě a slyšeli jsme to minulý týden ve Sněmovně. To všechno se odehrálo za situace, kdy vláda při nástupu před cca dvěma lety tvrdila a uvedla v programovém prohlášení, že se na daně nebude sahat, že se daně nebudou zvyšovat.

Neschopnost zvládnout a zmatky na ministerstvech včetně projevů jednotlivých ministrů už byly prokázány veřejně tolikrát, že i vlastní voliči se od vlády Petra Fialy postupně odvracejí. Je tomu přesně devět měsíců ode dne, kdy jsme o nedůvěře vlády Petra Fialy hlasovali naposledy. Situace v oblasti školství a vědy, o kterých jsem tehdy již hovořil, se nijak výrazně nezměnila. Bohužel naopak díky konsolidačnímu balíčku jsme zjistili, že se budou škrtat dotace. Pan ministr financí původně navrhl v rozpočtu na rok 2024 dramaticky snížit financování školství i vědy, výzkumu a inovací a jednotliví ministři dotčených rezortů pak byli nuceni vysvětlovat, že zajistit alespoň elementární financování oborů je nezbytně důležité.

Na rozdíl od vlastního ministra financí Stanjury hovořil premiér Fiala úplně jinak, jak kdyby prezentoval jinou vládu, než která se právě na školství a vědě snaží dramaticky šetřit. Pan premiér Fiala se 1. září letošního roku zúčastnil konference Česko na křižovatce, kde označil školství a oblast vzdělávání za jeden z hlavních pilířů, na kterých by měla budoucí Česká republika stavět. V teorii je to výborná myšlenka, v realizaci praxe samozřejmě zaostává. V letošním roce jsme sledovali katastrofální situaci s přijímacím řízením na střední školy. Zejména v Praze, v okolí, Středočeském kraji a v dalších městech nebyl dostatek místa pro studenty, kteří se ucházeli o přijetí na gymnázia a střední školy se všeobecným zaměřením, které by zajistilo mladým studentům přípravu na další specializaci na vysokých školách. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP