(23.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Paní Markéto Pekarová Adamová, prostřednictvím vás, já jsem odstoupila. Mně hrozil pan Rakušan silovým řešením. Jak to, že tady vy jako vláda a jako lidé uplatňujete jiný metr a nevadí to?

V Deníku N jsem zase četla článek, který vám všem doporučuji. Dost obsáhle se v něm píše o tom, jak vazby skupiny kolem Michala Redla na STAN byly podle policie hlubší, než vedení STAN kdy připouštělo. Deník N prostudoval dokumenty, v nichž kriminalisté tvrdí, že pan Redl měl úzké vztahy s Petrem Gazdíkem nebo Stanislavem Polčákem a že hnutí financoval. Slyšíte to, kolegové a kolegyně, že pan Redl hnutí financoval? To všechno cituji z článku, v jehož titulku navíc stojí, a už to tady zaznělo dneska mnohokrát, Gazďovi máme dát těch 500.

Po tom všem, co jste tady teď slyšeli, a je toho mnohem víc, mě ještě chcete zkoušet z toho, že můj muž měl nesprávného kamaráda? Opravdu? Ale já vám musím z tohoto místa říct, že si určitě to, co se v tuto chvíli děje, líbit nenechám. A chtěla bych vyzvat paní Pekarovou Adamovou, aby se za svoje výroky o zapojení Vildumetzové do Dozimetru veřejně omluvila. Pokud to neuděláte, paní předsedkyně, budu to řešit soudní cestou. Nikdo mě nebude neprávem očerňovat! Vás ostatní bych chtěla požádat, abyste vážili slova, která říkáte, a nebrali si do úst mého syna. Občas opravdu žasnu, k čemu se někteří z vás dokážou snížit! Opravdu jste schopni takového hnusu jen kvůli tomu, že vám to vládnutí nejde? Nasekali jste spousty chyb a lidé vám nevěří? Je mi z vás opravdu smutno! Stejně tak je mi smutno z toho, jak tuto zemi vedete, co jste všechno lidem naslibovali, jak jste pod rouškou antibabiš programu obelhali, jak se k nim teď chováte, jak svou práci nezvládáte. Je mi jasné, že máte většinu, a i dnes, respektive zítra bude složité vám vyjádřit nedůvěru, ale slyšet jste to od nás, ode mě museli. Vzkazují vám to totiž lidé, a to i ti, kteří vám naletěli a před dvěma roky vám hodili svůj hlas. Jsem přesvědčena, že už to nikdy neudělají! Děkuju vám za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Srdečně zdravím v tomto pokročilém čase. Vystřídali jsme se při řízení schůze a načtu došlé omluvy, a sice omlouvá se pan poslanec Josef Kott od 19.45 do 20.15 hodin z pracovních důvodů a od 23 hodin ze zdravotních důvodů. Potom je tady pan poslanec Patrik Nacher od 22.30 do 2.00 hodin, z rodinných důvodů se omlouvá, a pan ministr Michal Šalomoun od půlnoci z osobních důvodů.

To by byly došlé omluvy a s faktickou chce vystoupit pan poslanec Letocha. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, já děkuji za ten vstup paní poslankyně Vildumetzové Mračkové a rád bych na to zareagoval, protože kauza Dozimetr se v podstatě týká i mě, protože celá řada z vás označuje STAN jako organizovaný zločin, přestože celá řada z nás s ním nemá nic společného.

A zároveň chci říct, to, proč v podstatě si někteří poslanci a vládní činitelé berou vaše jméno do úst, je jednoduše proto, že my se snažíme ukázat naroveň, co v podstatě děláte vy. Dovedete si představit, kdyby ministr vnitra řekl, že svědkem jeho ženy byl Zakaría Nemrah, co byste dělali vy? Dovedete si představit, kdyby řekl, že jeho dítě bylo křtěno a zároveň u toho byl Zakaría Nemrah, co byste dělali vy? Nebo snad že mu na kampaň toto auto půjčil on? Dovedete si představit, co byste tady dělali vy? Nebo že se ukázalo, že jste dokonce bydleli v bytě jeho partnerky nebo přítelkyně? My v podstatě chceme poukázat na to, co vy vyčítáte panu ministrovi, byť stejně tak jako vám, paní Vildumetzová Mračková, vaším prostřednictvím, chceme prostě poukázat na to, že i pan ministr v tom může a je nevinně. To, že má šifrovaný telefon z doby, kdy ani on sám nevěděl o nějaké kauze, stejně tak jako vy, přece neznamená, že je automaticky vinný. Neznamená to, ano. Takže mě samozřejmě mrzí celá tahle situace, protože se to dotýká i mě osobně, a nejenom nás poslanců, starostů, našich příznivců, ale tuhle válku jsme tady nerozehráli my. (Předsedající: Čas!) Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí STAN.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní s žádostí o faktickou paní poslankyně Berenika Peštová a poté pan poslanec Hubert Lang. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, Letocho, víte, ono se tady, když má tedy někdo šifrovaný telefon a pak se vymlouvá na to, že šifrovaný telefon je vlastně něco jako aplikace, která je zašifrovaný telefon, a potom vlastně vaši stranu staví do té pozice, do které ji staví, protože se k tomu nepostaví čelem, to je rozdíl. Paní Mračková Vildumetzová se postavila čelem. Prostě vyšla nějaká kauza. Tenkrát se vdávala, tři roky předtím. Nezlobte se na mě, vy jste si prověřil všechny svoje svatebčany, když jste se ženil? Asi ne, že? Takže nevíte, jestli měli třeba prověrku NBÚ a asi náhodou později něco nespáchali. Takže bohužel to byl stejný případ. Prostě nemůžete vědět... To jako půjdete na svatbu, budete si prověřovat všechny lidi. Půjdete na narozeniny, budete si prověřovat všechny lidi, jestli náhodou tam není potenciální člověk, který by za pět let mohl spáchat nějakou kriminální činnost nebo něco, nebo byl s ničím spojován. Ale ona se k tomu postavila čelem. Ona byla v opozici. V opozici a položila svůj mandát jako místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Slyšíte dobře, v opozici! Ona nebyla ve vládnoucí koalici. Váš ministr je ministr vnitra. To je ten problém. Ministr vnitra má pod sebou vlastně aparát lidí a on je ministr vnitra. A on řekne tu směšnou historku: Měl jsem šifrovaný telefon, ale vlastně jsem ho neměl, pak jsem ho zase měl, pak ho měly moje děti na hraní, pak jsem si vzpomněl, že jsem volal třikrát. Co to je, proboha? To říká ministr vnitra? To snad nemyslíte vážně! Kdyby vy jste byli v té opozici, tak už dávno budete vyslovovat nedůvěru této vládě (Předsedající: Čas prosím!), která by tam samozřejmě nebyla, ale už byste tady řvali!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas prosím! Musím měřit všem stejně. Děkuju. A nyní pan poslanec Hubert Lang se svou faktickou. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Pan kolega Letocha samozřejmě vždycky jako honící pes pana Rakušana, když tu pan ministr vnitra není, tak vždycky ho bude obhajovat. Já ve svém vystoupení asi za dalších šest nebo sedm kolegů mám prostě shrnutý Dozimetr nějak tak hierarchicky, jak z veřejných zdrojů, nebo prostě z toho, jak asi to navnímáváme my, jak to vůbec probíhalo a podobně. Pane Letocho, kdybyste vystoupal hierarchií STANu a dostal jste od otců zakladatelů třeba ten prsten a dostal jste se mezi tu topku, tak možná byste ten šifrovaný telefon dostal. Takže to je jenom na vás.

A jestli opravdu tedy hierarchicky, když se podíváme, pan Rakušan v nějaké době byl vybrán jako předseda STANu od otců zakladatelů, o tom budu potom hovořit ve svém projevu, 2020 začal bzučet dozimetr. Ta organizovaná skupina se začal dozvídat první informace, že okolo nich krouží NCOZ, 2021 potom byly volby. Mezitím už pan Rakušan dostal - nedostal telefon, začali komunikovat v té úzké skupině. Jestli se to snažili zastavit, nebo nesnažili zastavit, zapadá nám to trošičku do té kauzy odvolání pana policejního prezidenta a pana Mlejnka na rozvědku. Prostě to jsou naše domněnky, které nám dávají nějakou ucelenou řadu, o které se tady můžeme bavit. Prostě když i Piráti, pan Michálek tady řekne, že okolo - jejich koaliční partner vlastně byl financován minimálně v Praze z kradených peněz přes pana Hlubučka a že vlastně na to podávají oni sami podnět, já o tom budu také hovořit ve svém projevu, tak asi na každém šprochu je pravdy trochu. Když to říká váš koaliční partner, se kterým jste se rozkmotřili, protože jste je přijali a prostě jste je jenom využili, abyste se dostali do Sněmovny, a oni prostě úplně málem vyletěli, tak asi něco na tom bude. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP