(0.00 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Zatím za mě všechno. Já potom se ve svém projevu k tomu víc vyjádřím, protože tady nemám ten časový prostor. A když vám potom řeknu takovou tu časovou posloupnost, aspoň jak to navnímáváme my, a řekneme to tady na kameru lidem, tak možná budou lidé koukat, co všechno vlastně v tom Dozimetru bzučí, jak to bzučí a komu to bzučí okolo uší! Vy jste, pane Letocho, nevystoupal do těch nejvyšších příček (Předsedající: Mým prostřednictvím!), proto jste nedostal do šifrovaný dozimetrický telefon! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za zadržen času. Poprosím o oslovování mým prostřednictvím. A nyní paní poslankyně Berenika Peštová s faktickou a dále se připraví s faktickou pan poslanec Strýček. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já jsem to ještě nemohla dopovědět, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající. V každém případě mně připadá zarážející ta doba, že uteklo z odposlechů nebo uteklo ze spisu. Jako jak to může utéct ze spisu? Řekněte mi, jak je možné, že novináři mají informace ze živého spisu a říkají: uteklo ze spisu. A zrovna v době, kdy se to začíná trošičku vlnit pod STANem, a ono uteče ze spisu. Nějaké zvláštní, ne? Nezdá se vám, že to je zvláštní? Mně tedy to načasování připadá hodně zvláštní. Ono vždycky když něco začne vám utíkat pod nohama, tak vždycky něco uteče ze spisu a vždycky je to zvláštní, že máte ministra vnitra. Tak ho dejte na školství a bude klid!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní pan poslanec Strýček. Prosím.

 

Poslanec Jiří Strýček: Vážená paní místopředsedkyně, já jsem tedy rád, že jste se vrátila, protože bych chtěla navázat svou faktickou poznámkou na to vaše poslední vystoupení, které jste tady měla. Vy jste opět tady přišla, všechny nás tady pomentorovala, zmoralizovala, představila jste nám Pirátskou stranu jako silně protikorupční hnutí, jako vlajkovou loď čestnosti. Já bych tedy znovu tady ocitoval jeden článek, který vyšel v iDNES.cz: "Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek vyzval předsednictvo strany, aby požádalo o nahlédnutí do spisu ke kauze Dozimetr, a to kvůli financování kampaně se STAN před sněmovními volbami v roce 2021. Ve výzvě napsal, že pokud z výnosu trestné činnosti byla hrazena kampaň, užší uvedení Pirátů by mělo zvážit pozici poškozeného v trestním řízení." A cituji pana předsedu Michálka: "My jsme tím extrémně dotčení, protože nám STAN říkal, že s námi bude bojovat proti korupci, a pak jsme zjistili, že z černých peněz, které ukradli v Dopravním podniku, tak platí nelegální kampaň, aby nás překroužkovali."

Já se tedy zeptám - pan předseda Michálek tady není, tak se zeptám vás - jak tedy budete hlasovat při důvěře vlády, o které se bude hlasovat zítra, jestli tedy budete pro důvěru vládě, nebo nebudete pro důvěru vládě? Protože samozřejmě vy jste protikorupční hnutí, tak byste asi této vládě neměli vyslovovat důvěru. Takže já tedy bych vás vyzval, abyste se nám tady vyjádřila, jak to bude. My samozřejmě všichni víme, jak to bude. Budete hlasovat pro důvěru, protože on už to za vás řekl jeden člen předsednictva STAN, Matěj Hlavatý. Cituji: "Dva roky řeší kroužkování a prachy jim tam tečou plnými kýbly. Ale co je pro ně ještě důležitější, najít každému Pirátovi teplé místečko a zaměstnat ve státu všechny členy a jejich členky!" Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan poslanec Josef Bělica se svojí faktickou poznámkou. Stahuje, dobře. A vracíme se do řádné rozpravy, kde je přihlášen pan poslanec Ladislav Okleštěk, připraví se dále pan poslanec Radek Koten. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Pěkný večer, paní místopředsedkyně. Pane ministře, kolegyně, kolegové, proč já nemůžu vyjádřit důvěru této vládě? Ono je to jednoduché: protože je to nejhorší vláda v historii, dělá největší chyby, má nejnižší důvěru občanů a její členové jsou napojeni na mafii.

Začnu těmi nejzranitelnějšími a nejdůležitějšími občany, tedy dětmi. Ministr zdravotnictví Válek už rok slibuje léky a už rok není schopen základní léky zajistit. Těch nedostatkových léků je celá řada, ovšem největší problém vidím v nedostatku antibiotik a léků pro děti. Podvádíte občany České republiky, pane ministře! Napřed léky slibujete, pak je nedodáte, pak se fotíte s krabicemi, že jste léky konečně sehnal. Potom se ale zjistí, že jste ve skutečnosti žádné léky nesehnal. Pak se začnete vymlouvat, že nedostatek léků je celosvětový problém. Ovšem pak jmenujete novou šéfku Státního ústavu pro kontrolu léčiv s tím, že má půl roku na sehnání léků, jinak ji odvoláte. Jak je může sehnat, když jde podle vás a vašich tvrzení o celosvětový nedostatek léků? Není to nakonec tak, že jste prostě jen neschopný a jen se vymlouváte? Pane ministře Válku, ohrožujete zdraví a životy dětí. Hanba vám!

Další tragikomický rezort, to je Ministerstvo průmyslu a obchodu, které nebylo a není schopné pomoci občanům s energetickou krizí. Pan ministr Síkela reaguje pozdě a neefektivně. Aktuálně zatížil domácnosti povinností platit daň za obnovitelné zdroje. Co to v praxi znamená? Bohatí budou ještě bohatší a všechno to zaplatí obyčejní občané.

Zvyšovat daně všude a všem, to je to, co umíte, ale jinak zřizujete nová ministerstva, rozhazujete za širší aparáty, utrácíte stamiliony za poradce, kteří jsou často členy vašich stran, kupujete si přízeň médií. A co je nejsmutnější? I když máte armádu nehorázně placených poradců, stejně si nevíte rady. Jako například pan ministr zahraničí při nedávných událostech v Izraeli, kdy nechal naše občany pěkně ve štychu.

Dalším hrubým přešlapem Fialovy vlády je Ministerstvo obrany a jeho nedávný nákup stíhaček za 400 miliard korun. Jak jste si mohli dovolit uzavřít smlouvu, aniž by tento gigantický obchod vlády projednal kompetentní výbor Sněmovny, aniž by se k nákupu mohla vůbec vyjádřit opozice? Tomu říkáte demokracie? Jde vám o obranyschopnost naší země, nebo jste potřebovali rychle upéct kšeft?

Rezort školství, ten nezvládá situaci na středních školách. Ministerstvo pod vaším vedením není schopno reagovat na demografickou křivku a talentovaní mladí lidé zůstávají bez vzdělání.

A tak bych mohl pokračovat ministerstvo za ministerstvem. Ale zmíním už jen jedno - Ministerstvo vnitra. To řídí člověk s vazbami na podsvětí, který ještě před rokem odvolával ministra školství Petra Gazdíka za to, že používal mafiánský šifrovaný telefon, ovšem teď se zjistilo, že sám dlouhodobě stíhaný telefon používá také. Pak se začal vymlouvat, že telefon potřebuje, aby se bránil proti Andreji Babišovi, ale pak zas tvrdil, že telefon nepoužívá, že ho má pro děti. Tady se nabízí otázka: A co dětí, mají si s čím hrát? Celá kauza Dozimetr míří za ministrem vnitra Vítem Rakušanem a zajímalo by mě, co s tím dělá náš slabý ministerský předseda Fiala? Nic! Bojí se o své premiérské křeslo, a tak se radši chová jako ty tři opičky: nic nevidí, neslyší, mlčí. A málem bych zapomněl, když už jsme u ministra vnitra, připomeňme jeho skandální pochybení při transformaci České pošty. Bez jakékoliv diskuse, bez komunikace se starosty zařízl stovky měst, vzal jim základní službu a nakonec se ukazuje, že smyslem celé této transformace České pošty jsou možná nakonec jen kšefty s budovami pošt. Kdo a za kolik je bude kupovat? Jako opozice vás, pane ministře, budeme hlídat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP