(1.20 hodin)
(pokračuje Taťána Malá)

Jinak budu kritická i k ministryni obrany. Jsem zastánkyní toho, aby vyjádření klíčových představitelů státu byla promyšlená a prostá emocí. Já chápu, že to je někdy těžké, ale není to obhajitelné u tak klíčového postu, jako je ministryně obrany. O tom tweetu z minulého roku už jsem mluvila. Co je potřeba tady zmínit, je taky nákup těch povedených amerických stíhaček a komunikace v oblasti bezpečnosti a obranyschopnosti.

Ale abych byla zase férová, je tu něco, za co chci paní ministryní Černochovou pochválit a k čemu se tady musím vyjádřit jako předsedkyně podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí. Jedná se o situaci, kterou premiér Fiala opět naprosto vymlčel. Chtěla bych poděkovat na tomto místě ministryni obrany Janě Černochové, která se na rozdíl od premiéra postavila jasně na stranu poslankyně Báry Urbanové a omluvila se za výrok člena ODS, na rozdíl od premiéra, který sice rozdával žluté karty ministru Blažkovi, ale nějak jsem si nevšimla, že by tu žlutou kartu zvedl pro kohokoliv, kdo by udělal něco podobného, co udělal advokát a člen ODS Lukáš Seibert, který naprosto nechutně napadl na sociálních sítích koaliční poslankyni Barboru Urbanovou. S ohledem na nechutnost toho výroku jej zde nebudu vůbec ani opakovat, protože to, jak se vyjádřil, fakt nepatří do civilizované společnosti. Bohužel smutné je to, že to musela udělat Jana Černochová. Tohle téma je výrazně, výrazně apolitické. A jako žena se za zástupce ODS omluvila. Premiér na to nějak zapomněl.

Pane premiére, vy jste sliboval novou komunikaci, jasnou, přímou, a proto nechápu, že musela přijít omluva od ministryně obrany. Já jsem to neočekávala od vás ani jako od předsedy ODS, jejímž členem zmíněný člověk byl, údajně to členství po tomto ukončil, ale tohle je tak zásadní věc, že jsem očekávala jasný postoj od vás jako premiéra a muže, protože jste sliboval, že budete premiérem všech. Kvůli dezinformacím jste si zřídili ten povedený kryt a komentujete kdeco, ale bezprecedentní útok na ženu političku ve vás nevzbudil ani trošku zájmu. Je to fakt absurdní v době, kdy se věnujeme řešení násilí v kyberprostoru, snažíme se upravit legislativu tak, abychom ochránili děti i dospělé před násilníky.

Ministr financí Zbyněk Stanjura se o víkendu vyjádřil, že tato vláda má nejméně veřejných sporů a že je to dáno charakterem pana premiéra. Tak to máte, pane ministře, tedy pravdu. Protože za minulé vlády kdyby ministr hrál ve Sněmovně basket nebo karty, tak by s ním premiér vyrazil dveře.

No a na závěr bych vyjádřila jedno přání, a to aby ministři této vlády byli tak urputní v práci pro blaho této země tak, jako je urputný ministr životního prostředí a bojuje za kotel za 4 miliardy ve spalovně v Brně. Kdyby totiž všichni ministři této vlády bojovali tak srdnatě jako pan ministr za jednu nesmyslnou investici, to by fakt tato země vzkvétala! Vy jste totiž celkově skutečně naprosto zapomněli na to, jaké je poslání vás jako vlády a vládnoucí koalice. Vy jste prostě zapomněli na to, že máte sloužit lidem a pracovat pro lidi, a na prvním místě především pro české lidi, a to je důvod, proč vyslovuji nedůvěru této vládě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí vystoupí pan poslanec Novák, připraví se paní poslankyně Berkovcová. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, Kolegyně, kolegové, vážení občané, my tady dnes řešíme situaci, kterou už právě občané naší země dávno vyřešili. Oni totiž dávno vědí, že tato vláda pětikoalice vznikla na půdorysu účelových spojení politických stran, které se po volbách zase velice rychle rozpojily, aby mohly co nejvíce čerpat ze státních peněz pro své stranické referáty a přátele. Tak důvěru rozhodně nemá.

Tato vláda složená z pěti stran, z nichž minimálně dvě jsou podle dlouhodobých průzkumů vlastně nevolitelné, pokračuje v drancování naší společnosti a obírání občanů. Občané už nemohou věřit této vládě z jednoho prostého důvodu a tím důvodem je prostá lež. Současná vláda slibovala před volbami změny k lepšímu - a kde jsme teď? Slibovala, že nebude zvedat daně - a co dělá teď? Slibovala, že nikoho nenechá padnout. No a v současnosti padá díky vašim krokům na ústa téměř celá země. Slibovala snížení státního dluhu - a jaká je realita? Slibovala lepší politickou kulturu, a ejhle, kauzy se zametají pod stůl, ministr vnitra je přistižen při lži a premiérovi to nevadí. No asi to známé Plzákovo: zapírat, zapírat, zapírat. Ale vláda není manželství.

Tato vláda zvolila cestu italské mafie z druhé poloviny minulého století jako metody hospodaření naší republiky. Některé rezorty bohužel, aspoň to tak vypadá, neřídí příslušný ministr, ale svůj vliv tu uplatňují fikaní podnikatelé, kteří za trochu peněz přicházejí k obrovským sumám ze státního rozpočtu. Je pouze smutnou skutečností, že jim k tomu věrně svítí strana, která na slibu boje s korupcí a organizovaným zločinem vystavěla svoji kampaň, a tou stranou jsou dnes mlčící a s touto koalicí hlasující Piráti.

Kolegyně, kolegové, v jedné věci tato vláda opravdu udělala kus práce. Díky své nekompetentnosti, chaosu, aroganci a amatérismu sjednotila občany naší republiky. Na protivládních demonstracích není jenom pár lidí, jsou zaplněna největší náměstí v našich městech. Vláda se s nimi nebaví, proto hledají odpověď na svoje otázky právě zde. A co dělá tato vláda? Místo toho, aby šla do sebe a diskutovala s těmi, co ji volili, aby s nimi mluvila a vysvětlovala, raději platí televizní a billboardové kampaně za peníze právě těchto daňových poplatníků.

Jediným výsledkem této vládní propagandy je bohužel další rozdělení společnosti a zasévání nenávisti. Důchodci jsou najednou na obtíž, protože by měli mít důchody na úrovni, jaká k civilizovanému světu patří. Ty, kteří poctivě odváděli do sociálního systému, jste tady svým pětiválcem zatlačili do země a zahnali na úřad pro sociální dávky. Pamatujete, jak jsem vám tady tehdy říkal, že co seberete, to z druhé kapsy vysypete na sociálních dávkách? Kdo se ptá, kam mizí finanční prostředky anebo proč naše země slepě papouškuje rétoriku Evropské unie, je najednou podle vás dezolát a chcimír. Ale jak už jsem uvedl, je příliš mnoho vámi dehonestovaných občanů, než aby se nad tím jenom mávlo rukou. Je zde pár jedinců, kteří se snaží tuto zemi vysát a zmizet. A právě tihle jedinci lidem vadí.

Pojďme si říct, v jaké situaci se nachází tato vláda. Povolební vládní mejdan s názvem všechno bez Babiše ani po dvou letech neskončil, trvá vlastně dodnes. I když si tato vláda neuvědomuje, že dva roky nicnedělání a užívání si moci a výletů do Bruselu přivedlo tuto zemi skoro na buben. Ne vláda Andreje Babiše, na kterou někteří z vás křičeli: dáváte málo, dejte víc, a potom se zase na ni vymlouvá, že dávala moc. No tak nevím, jak to je.

Máme tu slabého premiéra, který se jedním dílem schovává za SPOLU, druhým dílem vysílá jasné signály. Nevidí, neslyší, nereaguje na občany, toleruje vše svým kolegům a ministrům, protože úkol zní jasně: něco vydělat kámošům. Pak tu máme jeho pravou ruku, právě prvního místopředsedu. Ten zase jako předseda podnikatelského projektu STAN minimálně přihlíží na konkrétní byznysy. Jsou jasně popsány, jsou popsány minimálně v kauze Dozimetr. A pan ministr vnitra podobně jako pan premiér nevidí, neslyší, jak už jsem řekl, občas si bohužel i zalže. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP