(10.40 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Tak. Rakušan říká - a to je zase zajímavý, jo? Já bych chtěl trošičku tady obhájit naši stínovou ministryni paní Janu Mračkovou Vildumetzovou, která dostává šílenou čočku, protože samozřejmě pana Rakušana logicky nemá ráda, protože je stínová ministryně, takže se do něj obouvá, do jeho chyb a podobně. Tady ti hlídací psi pana Rakušana se do ní navážejí, spřátelení novináři jí dávají prostě strašnou sodu. To je na těžký nevydržení, že jo? Já se k tomu ještě taky trošičku dostanu.

Pan Rakušan říká, co je divné... Mně to říkal osobně na interpelacích, protože já se snažím prostě, kde mám jedinou možnost s ním hovořit, protože jinak se nedostanu často do rozpravy. Pane poslanče, co je divného na tom, říká pan Rakušan, že jsme měli šifrované telefony a že jsme komunikovali v roce - tam jsou důležitá data - 2021, podzim, se svými tehdejšími místopředsedy Polčákem a Gazdíkem? To je absolutně v pořádku. Tak prosím vás, přátelé, poslanci z opozice se stále ptají. Byla to naše vnitřní komunikace, když Dozimetr byl přece odhalen až na jaře 2022. Jo? NCOZ začal kauzu Dozimetr šetřit v roce 2020. Přišly první nějaké indicie, rozběhlo se řízení. Tyhle útvary pracujou tak, že třeba, já nevím, tři čtyři roky vás sledujou poslouchají na uších, no a potom vás loví, jo? Vy si myslíte jako Slepičák, jak vám to frčí. No ale už dávno jste zralý prostě na osm plus, jo, třeba.

Takže 2020 NCOZ začal kauzu Dozimetr monitorovat, začal to sledovat. Ta organizovaná skupina pana Redla, která měla dlouhé prsty, měla zainteresované určité policisty, kteří jsou dneska taky trestně stíhaní. Samozřejmě mezi policajty asi taky občas něco prosákne, že jo, nikdo není úplně čistý kromě pana Rakušana. Ten je nejčistší na celém světě. A prostě oni začali kolem roku 2020, získali první informace o tom, že okolo té jejich skupiny se něco děje. A v té době si pořídili ty šifrované telefony, plus minus, jo? Pan ministr vnitra Vít Rakušan v roce 2019 se stal předsedou STANu. On říká, já se k tomu tedy dostanu, abych si to jako nerozhodil, jo? Měli jsme několik šifrovaných telefonů, z některých proběhla omezená komunikace v roce 2021. Poslanci z opozice se na to stále dokola ptají. No bodejť by ne, protože nás to zajímá. Pan Rakušan ovšem zapomněl jaksi na to, že organizovaná skupina měla indicie o tom, že je pravděpodobně monitorována, již v roce 2020. A to z těch spisů taky jako... I na bezpečnostním výboru jsme se toho trošku dotkli, byť je to živá kauza, tak nemůžeme mít informace. Až to potom jednou vyhřezne, půjde to k soudu, tak se možná dozvíme ještě věci. Možná už bude po funkčním období této vlády? Možná to dá za pravdu, možná ne, ale samozřejmě je to dlouhá doba.

A my to chceme řešit teď, protože máme tady ministra vnitra, že jo, prostě, který to klidně, proč ne?, já to řeknu, může zkusit zahrát pod koberec. NCOZ řeší Dozimetr již od roku 2020. Dva roky byly na tuto organizovanou skupinu nasazeny odposlechy. Je to velice důležité, to datum. Tím, že se Rakušan probojoval mezitím z těch nižších pater STANu do čela STANu, získal od otců zakladatelů důvěru, byl tedy vybaven šifrovaným telefonem. To, co tady včera kolega říkal, já nemám žádný takový speciální šifrovaný telefon. Jasně, když jste jako v tom nižším patře, tak máte prdlajs. Když se dostanete mezi tu topku STANu, kam vás vzali, mezi Polčáka, Gazdíka, Hlubučka, mezi Michalika. Tak se tam Rakušan probojoval. Jestli sledujete trošku tady ten vývoj, tak pan Rakušan původně nebyl kandidát ani nějaký top lídr na předsedu STANu. On tam najednou vyplaval, měl na to prostě asi nějaké prostředky, sílu nebo si ho ta skupina vybrala. Řekla hele, ty budeš náš nominant. To tady fabuluju, jo? Já můžu fabulovat, co chci, protože se dozvídám věci. My si tě vybereme, uděláme z tebe ministra vnitra. Ty nám to tam obačuješ a my budeme dál krásně krást v rámci té Prahy, protože je bezvadný byznys, který nám frčí. Jo? Může to tak být, nemusí to tak být. Nevím.

Takže otcové zakladatelé STANu jsou označováni pan Gazdík, pan Polčák a pan Michalik. Rostislav (správně Věslav.) Michalik. A pikantní na tom je, že nejspíše do všeho velice hodně mluvil nesvéprávný podnikatel ze Zlínska, pan Redl. (Nesrozumitelné) my tu máme STAN, prvního místopředsedu vlády, ministra vnitra, který šéfuje do dneška, běhá po Zlíně, jak tady kolegové ze Zlínska říkají, prostě nesvéprávný podnikatel pan Redl, ten řídí vlastně tuto organizaci, nebo ji řídil, který je označován i NCOZem za vůdčí osobnost této organizované skupiny. Nesvéprávný podnikatel napojený prostě na další mafiány řídí vládní stranu, která má ministra vnitra? Připadá vám to normální? Mně to tedy normální nepřipadá.

Nejsou tedy dodnes věrohodně zodpovězeny následující otázky. Kdo šifrovaný speciální telefon pro Rakušana platil? My jsme se ptali, říkáme, pane Rakušane, ukažte účtenku, že jste si telefon koupil, ukažte nám účtenku na aktualizace, tady to předložte, my se vám omluvíme a je to v pořádku. Když si něco takového drahého koupím za 90 000, tak asi si odložím na dva roky účtenku, že jo? Jestli zaplatím, já nevím, osmdesát sto tisíc za roční aktualizaci, tak to přece taky není kačka, že jo? Nebo dvoukoruna. Kdo mu tedy vlastně předal ten telefon? Vyžádal si jej Rakušan sám, nebo mu jej ta organizovaná skupina předala v tom okamžiku, kdy věděli, že bude nominantem na post ministra vnitra? On, když se potom stal ministrem vnitra, tak ze zákona samozřejmě dostane šifrovaný telefon státní. To je úplně jiná kapitola. Pan ministr vnitra tu motá hrušky a švestky dohromady. Ale když se bavíme o šifrovaném telefonu organizované skupiny pana Redla, který měl přibližně do toho podzimu a listopadu 2021, potom on říká, že ho hodil mezi hračky svých dětí. K tomu se taky ještě dostanu.

Finální vysvětlení od pana Rakušana je více než úsměvné. Telefonem jsem prakticky nemluvil, telefon skončil jako hračka u mých malých dětí. Tak já nevím, jaké vy máte hračky? To jako vážně, pane ministře? Vážně? To myslíte vážně, to, co tady říkáte? Já jsem ten telefon za 90 000 vzal a hodil jsem ho jako hračku svým dětem? Vzpomeňme si na pana Gazdíka, kterému pan ministr vnitra doporučoval, aby svůj telefon vzal a rozšlapal, místo aby ho předal na NCOZ jako důkazní materiál. A víte, co tehdy pan Gazdík říkal v souvislosti s Redlem? Redla neznám, nevím vůbec, kdo to je. Pak najednou, my jsme byli dovolené, byli jsme tam náhodou. Pak jsme se setkávali pravidelně. Jako prostě to je to normální, toto? Potom pan Gazdík říkal, já jsem vlastně v tom telefonu měl pouze jedno číslo a to bylo na pana Redla. Tak on jako si neumí to číslo přepsat někam jinam? Opravdu? A měl jsem to někde v šuplíku mezi ponožkami, jo, když to bylo (nesrozumitelné) dva tři roky. Pak jsem jednou mastil někde mezi ložnicí a obývákem a ono mi to zazvonilo. Nezlobte se na mě, to jako fakt, jo? Fakt, zazvonilo, vzal to pan Redl, jo? Nějaká dobrá baterka asi, nějaký malý lepší oddíl. Tak. Je to, prosím vás, opravdu nedůstojné. Je to nedůstojné a je to hlavně nedůvěryhodné. To je odpověď předsedy vládní strany? Prvního místopředsedy této vlády a ministra vnitra České republiky? se ptám. To je... (Poslankyně Schillerová iniciuje potlesk poslanců hnutí ANO.)

Já když jsem byl malý - tady na galerii jsou studenti. Poslouchejte to studenti, protože my tady bojujeme i za vaši budoucnost. Vy také jednou skončíte nějakou střední nebo vysokou školu a budete chtít mít první hypotéku. A až vypadnete z mamatata hotelu a pořídíte si první hypošku za 6,3, za 6 mega třicetimetrový byt v Praze, kde roztáhnete ruce a jste na konci bytu, budete to splácet 30 let, tak si vzpomeňte, kdo za vás bojoval a kdo za vás nebojoval. Jo, prostě těžká doba je. Já vám závidím akorát vaše mládí. Ale prostě ta situace, která dneska se děje, ta je prostě tragická pro mladé lidi. Nestaví se byty. Vláda slibovala, uděláme 100 000 bytů. Tady Pirát hlavní, jo, ani byt nepostavil.

Když jsem byl malý, měl jsem igráčka. To byli igráčci... Byli igráčci - vojáček, igráček policista. Proto jsem se pak stal policistou, (nesrozumitelné) toho igráčka mi rodiče sehnali a předali mi ho v osmdesátých letech. Byl igráček pošťák, byl igráček řemeslník. A já jsem se posledně na interpelacích ptal pana ministra, jestli opravdu myslí vážně ten šifrovaný telefon. Říkám, pane ministře, když jsem byl malý, měl jsem igráčka. Vaše děti mají šifráčka. Pan ministr říkal, že vždycky prostě jako tady si s ním laškuji, ale víte co? Kdyby to nebylo smutné, je to takhle, já to tady trošku zlehčuji, ale je to smutné konstatování stavu prvního místopředsedy vlády, jak se vyjadřuje a jak zdůvodňuje vlastně svůj šifrovaný telefon.

Tak dál. Neprůhledné financování volební kampaně hnutí STAN. Firmy z Kypru. To do dneška není vůbec vysvětleno! Tady chodilo obrovské množství peněz na konta manželek a podobně. Ať vám řekne žena... Jako kdyby moje paní řekla hele... Já bych říkal: Podívej se, ty máš nějaký pohyb na účtu? Tobě tam přistálo 80 milionů? A ona by řekla: Já jsem si nějak nevšimla. (Při řeči se pitvoří.) Jako když se mi pohybuje kreditka, že moje paní vyrazí někam na šopování, tak já to samozřejmě poznám, že jo?***




Přihlásit/registrovat se do ISP