(16.10 hodin)

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane poslanče Letocho, prostřednictvím pana předsedajícího, tohle nám fakt nedělejte! My už bychom chtěli jít i dneska domů, abychom se dostali k tomu hlasování, a my pak fakt jako musíme reagovat. A já se vás musím zeptat, mně na to ještě od noci nikdo neodpověděl a ptala jsem se tady pana ministra Dvořáka, ptala jsem se tady všech. Mě by strašně zajímalo, vy jste taková chůva pana ministra vnitra, mě by zajímalo, jestli máte tu informaci o tom, jestli odevzdal té NCOZ ten šifrovaný telefon a kdy to udělal? A jestli to neudělal, tak kdy to tedy udělá? Protože mě to fakt nedá spát, já bych to strašně chtěla vědět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, nyní pan poslanec Hubert Lang a po něm paní ministryně Helena Langšádlová. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, pane předsedající. Tak nejdříve na pana Letochu, prostřednictvím vás, pane předsedající. No tak to bylo výborný. Vy jste říkal, že jste odněkud z Karviné. Vy opravdu myslíte vážně, co jste tady říkal, že to je všechno zalité sluncem, že všechno je to v pořádku? Já tomu opravdu nechci věřit. My jsme tady, my tady argumentujeme, říkáme tady prostě A, B, C, D, E, říkáme tady výsledky průzkumu veřejného mínění, jak je společnost nespokojená prostě, a vy tady vystoupíte a úplně bez zardění tady prostě řeknete, jak je to všechno výborné, jak je to super, jak podporujete tuto vládu. No já nevím, jestli se nebudete bát dneska vrátit domů, nebo zítra, až tady skončíme tento maraton.

A chtěl bych podpořit i kolegyni Táňu Malou, prostřednictvím pana předsedajícího. Já se opět ptám, pane ministře vnitra Rakušane, předložte nám fakturu na šifrovaný telefon! Předložte nám fakturu na upgrade toho telefonu! Dvě jednoduché otázky. Koupil jste si ten telefon, máte na něj nějakou fakturu? Dal jste to do daňového přiznání? Platil jste si aktualizace toho telefonu, než jste tam ministrem vnitra a obdržel jste státní šifrovaný nějaký telefon? Jednoduchá otázka, jednoduchá odpověď. Předložte fakturu, já se vám tady omluvím, řeknu ano, omlouvám se ministrovi vnitra Rakušanovi, je to všechno v pořádku. Umožněte NCOZ přístup k tomu serveru, předložení, k tomu šifrovanému telefonu, ať se ta komunikace ozřejmí, ať se to jednou provždy vysvětlí!

A kolegové, tedy odpovězte nám na to - vy jste, pane kolego ještě jednou, člen také bezpečnostního výboru, já vás celkem beru jako rozumného člověka, dospělého, ale prostě opravdu neobhajujte neobhajitelné. Já vím, že jste sem byl vyslán jako honicí pes pana Rakušana, ale prosím vás, to je šílený, vy tady obhajujete věci, které se obhájit opravdu nedají. Je to nedůstojný! Je to něco šílenýho! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní ministryně Helena Langšádlová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Ministryně pro vědu a výzkum ČR Helena Langšádlová: Dobrý den, děkuji za slovo. Několikrát zde bylo řečeno, proč vlastně jsme přijali konsolidační balíček, proč takovéto kroky děláme? No, děláme to proto, že za vaši vlády se dostávaly schodky, deficity rozpočtu už na úroveň například v roce 2020 6,4 % k HDP. A to byl velmi dynamický, dynamický a nebezpečný růst. A my přicházíme s rozpočtem, který se dostane na úroveň 2,2 % v příštím roce. Opravdu to je téměř na třetinu. A i tak v tuto chvíli obsluha státního dluhu v rozpočtu se přibližuje ke 100 miliardám korun a to jsou prostředky, které, pokud bychom hospodařili zodpovědněji, zejména vaše vláda, tak bychom tyto výdaje v této výši nemuseli mít a mohly být vynaloženy úplně na jiné cíle.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka paní poslankyně Jany Pastuchové. Potom pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Já svůj příspěvek stáhnu, protože to použiji ve faktických poznámkách. Musím reagovat na paní ministryni. Paní ministryně, já bych pochopila to vaše jednání vaší vlády po tom, jak se vymlouváte, co se všechno stalo v téhle, ve světě, že jste reagovali. Naše vláda musela reagovat na covid a myslím si, že to byl sakra velký úkol. I když nás teď, nebo jste nás tady grilovali od rána do večera, házeli jste nám klacky pod nohy. Sama si to pamatujete, seděla jste tamhle v lavici. Ale já bych pochopila to, že když něco slibujete svým voličům, OK, každý něco slibujeme, ale vy jste si změnili programové prohlášení vlády. Tak proč jste nepřišli, jako jste přišli poprvé, a nepožádali jste s tím novým programovým prohlášením vlády o naši důvěru znovu? To bych považovala za fér. Ano, stalo se to a to, my jsme museli změnit to a to. Tak jste měli přijít s novým programovým prohlášení vlády a požádat tuto Sněmovnu o novou důvěru.

Ale já ty vaše kroky teď, že prostě jsme v půlce období, ono se to tak dělá, že nepopulární kroky se dělají do poloviny, a od této chvíle budete dělat už jenom kroky populární, protože voliči strašně rádi zapomínají. Ale mě na této vládě mrzí to, že se tady chválí, fakt jsem neslyšela jedinou věc, která - ne že bychom vám to třeba vyčítali, ale kdybyste řekli, tak tohle se nám nepovedlo, protože nás překvapilo to a to. Ale pan poslanec Lochman si tady vyjede s prostě po - (Ohlas ze sálu.) Jak? Letocha, pardon, omlouvám se. Vaším prostřednictvím pan poslanec Letocha se tady nám vyjede prostě s pochvalou ministrů a já to nemůžu brát. Kdybyste řekl jednu jedinou věc, která se vám nepovedla.

A k paní ministryni asi jenom tohle, co mě štve. Mohli jste udělat nové programové prohlášení vlády. Přijít (Předsedající: Čas!), požádat si o novou důvěru. A to jste neudělali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuju vám. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Petr Letocha. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Mě to strašně mrzí, co říkala paní ministryně Langšádlová, které si nesmírně vážím, poněvadž ona ví a byla tady u toho v té polovině těch poslanců, kteří tady během covidu dystopicky seděli v rouškách v polovičním počtu. Sama moc dobře ví, jakým způsobem vznikal ten deficit rozpočtu během covidu, kdy když byla v opozici, tak její kolegové tady měli jeden návrh za druhým, který kdybychom my nebrzdili, tak bychom byli možná minus jeden bilion korun, když jsem to já počítal. Byli to všechno vaši kolegové, paní ministryně, kteří navrhovali, aby se dalo ještě víc firmám, 100 % nákladů aby se proplácelo firmám, aby se dohodáři, kterých nemáme vůbec nikde žádný seznam, žádný registr dohodářů, aby se propláceli na dohody, jenom na skoro bych řekl dobré slovo na Finanční správě. Všechno si tady toto pamatujeme. A teď nám chcete říkat, že jste něco převzali. Převzali jste to tak, jakým způsobem jste to spolu udělali s námi, protože pro veškerou covidovou pomoc jste hlasovali společně s námi. Ještě jednou: pro všechnu covidovou pomoc jste hlasovali společně s námi, všechny ty finance. A v tuto chvíli si dovolujete něco takového tvrdit, když třikrát rychleji zadlužujete Českou republiku v současné době, v roce 2023. Budete mít schodek 252 miliard korun, a není to ta krajní část toho schodku. Ta druhá krajní část říká, že to bude až 300 miliard korun.

Takže v tuto chvíli prosím, abychom se během těch argumentů nevraceli zpátky ke covidu, protože já mám přesně určeno, kdo co kdy a jak a jakou částkou by to bylo podloženo, navrhoval tady z řad vládní opozice. A také si můžeme všimnout, že na sociálních sítích běhá video, kdy vy všichni na tiskových konferencích říkáte: ještě více a ještě rychleji podporujte české občany a firmy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní pan poslanec Letocha s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Přiznávám, že už jsem nechtěl reagovat, abych právě nezdržoval jednání této Sněmovny, aby se dostalo co nejrychleji na co nejvíce z nás. Ale vzhledem k tomu, že těch faktických připomínek bylo tolik, tak nakonec by mi připadalo nedůstojné se k nim nevyjádřit. Já vnímám, že jste poslouchali můj proslov, akorát ne asi dostatečně pozorně. Protože vy mi tady vyčítáte, že jsem v proslovu uvedl, že je snad vše zalité sluncem. No není to pravda, neuvedl. Že jsem neřekl nic, co se nám nedaří. Není to pravda, uvedl. Uvedl jsem hned dvě věci. Jedna z nich byla právě nedostatečná komunikace kroků vlády, které dělá. A s tím je spojená, a na to navazovala v mém proslovu, také ta blbá nálada.

Pojďme si říct otevřeně, jsme v polovině volebního období. Tato vláda udělala poměrně významné kroky, co se týče konsolidace státního rozpočtu, co se týče rekonstrukce v České poště. Bavíme se velmi významně o změně důchodového systému. Jsou to změny, které vlády předtím dlouhodobě neřešily, a jsou to změny, které neřešily právě proto, že nechtěly přijít o politické body. Takže to, že v tuto chvíli v polovině volebního období, kdy se opravdu snažíme s těmito věcmi něco udělat, tak že nejsou úplně dobré volební průzkumy, to je téměř běžné. My teď čekáme, co se stane a jak se povede skutečně konsolidace a to, co jsme našim voličům slíbili, že přestaneme tento stát významně zadlužovat víc, než je nutné. Takže pokud tedy posloucháte mé projevy a proslovy, prosím, aspoň si značte to, na co byste chtěli reagovat, protože řadu těch věcí, na kterou vy mě tady upozorňujete, tak jsem v tom proslovu buďto měl, nebo naopak neměl. A ještě abych odpověděl na otázku, která není na mě, tak pokud není na mě, tak jistě pochopíte, že nejsem schopen odpovědět. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP