(16.50 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Proto znovu apeluji na Poslaneckou sněmovnu a velmi prosím všechny poslance i tuto vládu, aby projednali co nejrychleji právě ten náš návrh na zvýšení příspěvku na péči, poněvadž ti, kteří jsou v příspěvku na péči ve třetím a čtvrtém stupni a nemůžou si dovolit více například v sociálních službách, terénních službách a tak dále, tak nebudou mít jinou možnost než své ratolesti, partnery a tak dále, o které se jako neformálně pečující starají, dát do ústavní péče, která je x-krát dražší.

Je mi to strašně líto a vůbec nerozumím tomu, proč ani ta část třeba vládní koalice, která je ve výboru pro sociální politiku, si tyto konsekvence, tento kontext neuvědomuje a prostě nehlasuje pro to a jako s prominutím ovce zvedá ruku podle toho, jak jim kdo řekne, a vůbec o tom ani nediskutuje tady u pultíku, aby mě přesvědčila o tom, že nemám pravdu. Že prostě jednoduše to tak není, že všichni se budou mít úplně skvěle a fantasticky po konsolidačním balíčku a zdravotně hendikepovaní z toho úplně nejlépe. To tady prostě vůbec nezaznívá. Já rozumím tomu, že vy nechcete vystupovat, protože to je neobhajitelné, protože pokud vy nebudete obhajovat ten konsolidační balíček právě těmi všemi vzletnými, ideologickými argumenty typu, že to je potřeba udělat pro ty, já nevím, další generace, ty, kteří jdou po nás, a že máme vysoké dluhy, a sami víte, že to pravda není, že o mnohem více jsou zadluženy další státy v Evropě, že máme jeden z nejmenších dluhů na HDP, co se týká financí, a tak dále, tak jiné argumenty prostě nemáte. A tady toto je mi velmi líto, protože ti zdravotně hendikepovaní jsou na tom opravdu biti nejvíce.

Já skutečně nemůžu vyslovit důvěru tady této vládě. A ta kauza Dozimetr, jak jsem řekl na začátku, je pouze bych řekl tou poslední kapkou v tom, proč jsme tu nedůvěru vyhlásili. Jinak ty všechny další kroky té vlády, ty nelogické věci, ta politika, kterou vlastně vy děláte, tak skutečně mám pocit, že není v rámci konsolidačního balíčku, v rámci penzijní reformy, v rámci toho, co prosazujete za zákony, ve prospěch občanů České republiky. Bohužel vám i klesá velmi důvěra, a to nejen samozřejmě těch stran ve vládní koalici. Ale co mě nejvíce mrzí, že i premiér má nejnižší důvěru na světě ze všech světových státníků, že tato vláda má jednu z nejnižších důvěr, a to i po vládě Andreje Babiše během covidu, kde skutečně byly ty velikánské restrikce, které se bohužel dělaly a musely udělat. Tak já vůbec prostě nerozumím tomu, proč tato vládní koalice není schopna alespoň některé ty nelogismy v rámci konsolidačního balíčku napravit, podpořit, trošičku se jako poslanci emancipovat a říct ne, takhle to nebude, já mám na to jiný názor a vyjádřím to svým hlasováním, byť by ho bohužel, ten pozměňovací návrh, dal můj kolega z opozice.

Bohužel tady toto mi chybí a doufám, a tím navážu na začátek toho svého proslovu, by mohl být nějaký nový začátek, tak jak říkal pan Vojtko, nějakého toho společného, parlamentního, hezkého (se smíchem), společného. Tak já jsem tady to říkal několikrát. Škoda, že jste svým hlasováním právě to hezké, společné, parlamentní úsilí nějakým způsobem vůči těm zdravotně hendikepovaným svým hlasem nepodpořil. Tak děkuji moc a samozřejmě budu dál ve faktických poznámkách reagovat na další, další vystoupení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Pavly Pivoňky Vaňkové. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já jsem byla trochu vyzvána k tomu, abych se vyjádřila. Myslím si, že to stihnu v rámci své faktické poznámky. Chci konkrétně zmínit to, co se povedlo a co jsme udělali. Takže není to tak, že nepodporujeme rodiny, seniory, občany s vysokými náklady na bydlení, nízkopříjmové anebo lidi se zdravotním postižením. Takže teď jenom krátký výčet.

Loni dostaly rodiny jednorázově příspěvek 5 000 korun na každé dítě do 18 let. Seniorům jsme valorizací důchodů plně pokryli inflaci a zvyšující se náklady. Několikrát jsme zvedli životní a existenční minimum a díky tomu navýšení se řada navázaných dávek zvýšila. Navýšili jsme normativy na bydlení a to znamenalo, že ke státnímu příspěvku se dostalo více lidí a podpora je také vyšší. Navíc žádosti jsou nyní jednodušší a lze jej podat i on-line. Napravili jsme nespravedlnost u pěstounů, zvýšili jsme přídavek na dítě, zvýšili jsme příspěvek na mobilitu, zvýšili jsme příspěvek na zvláštní pomůcky, zvýšili jsme úhrady poskytovatelům sociálních služeb, zvýšili jsme příspěvky pro pěstouny, zvýšili jsme minimální mzdu a zvyšujeme rodičovský příspěvek.

A závěrem bych chtěla uklidnit ctěného pana kolegu Juchelku, že opravdu příspěvek na péči také řešíme, ještě nejsme u konce. A v nejbližší době bude předložen i vám k projednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Aleše Juchelky. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji za ten výčet. Já jsem ale skutečně upřímně myslel, že mě mrzelo, že jste tady nevystoupila v nějakém dalekosáhlejším projevu. Pět tisíc. Jednorázový příspěvek 5 000 byla odpověď na drahé energie. Příspěvek na bydlení byla odpověď na drahé energie. Proč byly drahé energie pro občany, pro seniory, pro všechny? No protože byly špatně zastropované. Takže toto je jenom důsledek toho, co vy jste udělali. To, že se dá vyřídit příspěvek na bydlení on-line, tak to prostě nikoho nezajímá, kdo má příspěvek na péči takhle nízký. Všichni vám řeknou: No tak s tím běžte někam. My potřebujeme peníze. My tady máme nemocné dítě, 24/7, tady padáme na pusu, nemůžeme si dovolit nějaké další sociální služby, protože jste nám zvýšili úhradovou vyhlášku. Tady toto, že si někdo může něco vyřídit on-line, nikoho prostě nezajímá. Ti lidé jsou a padají do chudoby.

Nespravedlnost u pěstounů, nevím, co tím myslíte. To nevím, jakou nespravedlnost myslíte. Příspěvky pro pěstouny jsem navýšil já svým pozměňovacím návrhem v minulém volebním období, to jste tady ještě nebyla. Ale já jsem byl tím autorem celého zákona o sociálně-právní ochraně dětí, který navýšil příspěvky dlouhodobým pěstounům, přechodným pěstounům, příbuzenským pěstounům, navázal to na minimální mzdu, respektive životní a existenční minimum. To byla práce všech, kteří jsou v sociále v hnutí ANO. A já jsem byl předkladatelem tady tohoto návrhu zákona.

Rodičovský příspěvek - o tom jsme se už bavili, to nemusím opakovat. Navýšení o 50 000 korun nepokryje tu inflaci, kterou občané České republiky mají, protože hodnota toho příspěvku rodičovského klesla o 75 až 100 000 korun.

Co tam máte dál?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další paní poslankyně Jana Pastuchová s faktickou poznámkou, potom paní poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Tak já bych také trošku zareagovala. Ano, paní poslankyně nám tady opět řekla, co vaše vláda dokázala. Ale to my víme, protože to nám tady řekl pan ministr Jurečka, to jste nám nemusela opakovat. My jsme čekali na to, co se vám nepodařilo. Ale já nevím, jestli jste pyšní na to, že v každé televizní debatě, když to tak poslouchám, tak koaliční poslanci říkají, že vlastně když někdo na něco nemá teď, nebo nebude mít, že máme dobrý, perfektní sociální systém. Vy posíláte lidi, kteří pracovali celý život, pro sociální dávky. To vám přijde normální, to zahlcení úřadů práce? Vyzvali jste, že důchody, o které si požádají, a bylo to z vašich koaličních řad nebo vašich úředníků, že budou výhodnější důchody předčasné, protože jste nachystali, co jste nachystali. Takže je zahlcená Česká správa sociálního zabezpečení. Tak já nevím, jestli se máte chlubit tím, že máme tak dobrý systém a lidé že si můžou jít požádat na úřad práce pro dávky. Vždyť je to smutný! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP