(19.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže pane premiére, když jste byl ministr školství v roce 2012 v soutěži zůstal jenom americký Westinghouse a ruská státní firma Atomstrojexport. A kdybych byl demagog a lhář jako vy, tak bych řekl, že za vlády Sobotky jsme zrušili ten tendr, protože tam byla ruská firma. No samozřejmě, že by to nebyla pravda. Ten tendr byl zrušen, protože ČEZ lobby vylobbovala ČSSD a chtěli od ministra financí garanci na cenu elektřiny, co já jsem odmítl. Ale neměli jsme na to sílu, my jsme měli jenom šest ministrů.

Takže kdo seděl tehdy v té Nečasově vládě 2012, kdy jste umožnili, aby ruská firma postoupila do druhého kola do finále proti americké firmě? No seděli tam mimo jiné pánové Kalousek, Blažek, Stanjura a Petr Fiala. Takže to je ten, to jsou ty Dukovany, to je o tom. Dukovany jsme vám připravili, vy jste to tady rok obstruovali, my jsme to hráli na férovku, protože samozřejmě investice do jádra má být odsouhlasena celým politickým spektrem. Takže vy jste se v roce 2013 bratříčkovali s Putinem, pan premiér Nečas tehdy mluvil o sbližování s Čínou a kritizoval dalajlámu. A to už si taky nepamatujete.

Takže abychom se vrátili do té věcné debaty... Takže není pravda, že vy jste spustili tendr. Havlíček a naše vláda, my jsme vám to všechno připravili, a nemáte zač. Nemáte zač. Měli jste poděkovat. (Potlesk z levé části sálu.) Takže potom vy mluvíte o Rusku a ruském plynu a ruské ropě. Prosím vás, já bych byl strašně rád, kdybyste si už v tom udělali jasno. Tak ovlivňujete tedy nákup ruského plynu a ropy, nebo neovlivňujete? Pokud tvrdíte, že ovlivňujete, tak já se ptám, proč jste minulý rok nakoupili o 820 000 tun ruské ropy navíc? Proč? Takže bylo by dobré, kdybyste si v tom udělali nějak jasno. Vy říkáte, že je to obrovský úspěch, že do České republiky neteče ruský plyn. Ano. Že jste teď vykoupili ta aktiva. Pane premiére, já vím, že vy jste tam nebyl, ale kdyby po revoluci někdo se zamyslel a řekl, že si necháme ta důležitá aktiva, jak to udělala většina států kolem nás, jako Polsko, Maďarsko, Slovensko, tak vám chci jenom připomenout, že Transgas byl prodán v rámci oposmlouvy v roce 2002. Oposmlouvy! A vy od toho Transgasu teď jste koupili zásobníky, teď kupujete velké trubky, NET4GAS.

Takže jen aby bylo jasno, když nás obviňujete, že my jsme nic nedělali. Ne. Vy, kdybyste se nechovali tak, jak jste se chovali, tak bych nikdy nezaložil protikorupční hnutí! To je jako neuvěřitelné, když vy o tom mluvíte, že jak jste všechno zvládli. Ne, vy jste všechno rozprodali! Vy jste všechno rozprodali a samozřejmě tu výjimku na ruskou ropu vám vyjednal Orbán. Ne vy! Vy jste tam mlčel. Vy jste říkal, že se musíte odstřihnout od ruské ropy, nakoupil jste toho navíc... Pokud to nakupujete, já si myslím, že to nenakupujete, že to jsou jenom politické proklamace. Stejné je to s tím ropovodem TAL. TI ostatní akcionáři nechtějí investovat do té kapacity. Proč to vůbec děláte? Proč nás to stojí 1,5 miliardy, kterou jste mohli vzít do rozpočtu? Vy budete rozhodovat o nákupu ropy? Já myslím, že to dělají polské rafine... Tedy české rafinérie, které vlastní Polsko. Takže je to neuvěřitelné, že jak vy zkrátka jste zapomněl, co tady bylo.

No potom jsme se strašně zasmáli, když jste deklaroval, že pokud jde o energie, mohu tu také připomenout, jak jsme českým domácnostem a firmám pomohli zvládnout vysoké ceny za energie. Tak to jste snad psal sám. Nebo kdo to psal? Pokud to psal nějaký poradce, tak ho vyhoďte rovnou. Jak jste pomohli? Komu jste pomohli? Nikomu jste nepomohli! Vy jste zastropovali po tom, co jsme vás tady vyzývali od února 2022, abyste zastropovali cenu elektřiny u výrobců, výrobců, tak jste to neudělali. Tak jste to neudělali. Takže vy tady říkáte, že jste zvládli sehnat dostatek energie. Ano, to je pravda, protože lidi, kteří na to neměli, tak samozřejmě přestali a šetřili, takže většina lidí na to neměla ani peníze. A bylo jich spoustu.

Jediné, komu jste dokázali pomoct, byly energetické firmy. Takový pan Křetínský se k vám hned včera přihlásil. Pan Křetínský včera říkal: "Podporuji tuto vládu," říká, "protože má dobrou hodnotovou orientaci." Tak já jsem si vyndal z Wikipedie, oni všichni mluví o těch hodnotách, tak já nevím, jestli je ta hodnota, hodnotová orientace, že pan Křetínský měl 120 miliard zisku, nebo nevím kolik měl. Nebo ČEZ. Jo? Takže samozřejmě ty hodnoty oni podporují. Proto Blesk je provládní a stále tam píšou pozitivně o této vládě. Ministr Válek tam stále slibuje ten penicilin a šéf sportovní agentury je tam... No a Reflex. Víme, kdo je Reflex. Já tomu rozumím. Já tomu rozumím, že zkrátka energetické firmy, pan Křetínský fandí této vládě, a my všichni tady jsme to zaplatili. Tyto zisky energetických firem ve výši stovek miliard. Ano? Takže já myslím, že lidi to teď vidí na vyúčtování té elektřiny, takže tam je to úplně jasné.

Vy jste také sliboval před volbami a jste na mě křičel, že je mou povinnosti bojovat proti cenám emisních povolenek. Ano, to platí celý náš průmysl, platí to výrobci elektřiny z uhlí. A já jsem se snažil. Napsal jsem dva dopisy, vystupoval jsem na Evropské radě. No ale vy jste, co jste udělali tady pro tu energetiku? Akorát jste udělali skvělý tarif pro teplárny! Ano. Proto tam má Topolánek svého Kožušníka na MPO, aby hlídal tyhle kšefty. Tak to je. A pokud to nikdo neřekl na mikrofon nebo to nikdo nenapíše, tak samozřejmě je to jasné. Takže celá inflace, všechno, co se tady stalo, je kvůli ceně elektřiny a plynu. Ale hlavně elektřiny. A zakladatel TOP 09 pan Kalousek řekl, že jste měli vykoupit ten ČEZ. To je málo, jedna z mála firem, která tady zůstala, 70 %, ano. A tam je například i lithium zaparkované díky nám. Ale to jste neudělali. Takže to je ta energetika. Hodnotová orientace této vlády. Fakt to je jako na smích. Neuvěřitelné.

Potom tady máme vzdělávání. Takže já chápu, že vy mluvíte, teď říkáte - moje vláda komplexně restartuje vzdělávací systém, investuje do vědy a výzkumu... No a ono to tak vypadá, že vy tak restartujete ten systém, že tady máme poprvé od revoluce, kde učitelé vysokých škol stávkují. Poprvé od listopadu 1989. No a vy se jim ještě vysmíváte, protože vy máte teď tu billboardovou kampaň, kde stále říkáte: děláme, co je potřeba. Děláme, co je potřeba. Tak já nevím, jako kdo vlastně tohle vymyslel. Neuvěřitelné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP