(11.30 hodin)
(pokračuje Renáta Zajíčková)

Takže digitalizace má obrovské množství přínosů. I já jsem moc ráda za to, že to vlastně probíhalo hladce. I já bych chtěla poděkovat jak svým koaličním partnerům, tak i partnerům z opozice, a věřím, že to dneska bude mít stoprocentní podporu a že tímto krokem, a vracím se na začátek, stoprocentně se hlásíme k programovému prohlášení vlády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně. Je tady faktická poznámka paní poslankyně Bereniky Peštové. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem tak nějak opojena z těch vašich hesel - jupí, hurá, sláva, plníme si programové prohlášení. Jsme v devadesátce. Všichni víme, že jsme v devadesátce, co to znamená. Kdyby tady dva kluby zavetovaly, nemáte nic. Takže pokud si tady chce přihřívat polívčičku, tak prosím vás, buď se na to vykašleme všichni a řekneme: je to společná práce, ale potom to nemá opravdu žádný význam, aby jedna strana říkala, jak si plní programové prohlášení, ale bez té druhé by si ho nesplnila. Takže prosím vás, nechme toho - byla to společná práce, nebýt opozice, která byla konstruktivní a pomohla vám, tak bychom si tady to jupí, hurá, sláva neříkali. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Pavel Klíma, připraví se pan poslanec Zdeněk Kettner, Jana Berkovcová a další. Prosím.

 

Poslanec Pavel Klíma: Hezké předpoledne. Dámy a pánové, dovolte mi, abych za klub TOP 09 vyjádřil plnou podporu tomuto návrhu. Je to jedna z priorit strany, která se vzděláváním opravdu pečlivě zabývá, tak nám to přijde jako ten nejpraktičtější krok, který můžeme v tuhle chvíli udělat, abychom se poučili z chaosu, který jsme tady všichni v květnu a v červnu zažili. Já vlastně musím moc poděkovat ministerstvu, protože jestli si vzpomínáte, když jsme se tady obviňovali, jestli ministerstvo, nebo kraje? A já se teď chvilku tady vyjádřím jako náměstek jihočeského hejtmana pro školství. My jsme tam s panem ministrem Bekem seděli na společné schůzce u pana premiéra Fialy s Asociací krajů, hledali jsme řešení té situace a dohodli jsme se, že právě digitalizace nebo elektronizace přijímacího řízení je ten moment, který by tomu mohl pomoci, že to vlastně není vždycky jenom o těch kapacitách, ale právě o tom chaosu. Takže ještě jednou děkuji panu ministrovi i ministerstvu za to, že to takhle promptně připravilo, a vlastně děkuji všem hejtmanům, kteří jsou, jak víte, napříč politickým spektrem, za to, že jsme se shodli, že tento krok prostě uděláme. Já tady s dovolením nebudu, paní kolegyně, tlouci programovým prohlášením, protože si myslím, že opravdu jednáme o velmi apolitickém bodu.

Dovolte mi ještě, abych dodal jednu věc právě z pohledu krajského zřizovatele. Ono totiž prioritizace oborů pomůže jedné věci, o které se tady vůbec nemluvilo, a to je počet odvolání ke krajskému úřadu. Já vás jenom informuji, že v letošním roce jsme v Jihočeském kraji vyřizovali víc jak 400 odvolání rodičů ohledně jejich dětí, a to je taková zátěž toho aparátu, že se to mnohdy nedá stihnout, a musí se to stihnout, ale slibujeme si, že tohle odstraníme.

Jinak to, že končí doba papírová, konec zápisových lístků, to už tady všechno zaznělo. Podepíšu vše, co tady bylo řečeno jak předkladatelem, protože jsem pod tím podepsán, panem zpravodajem a všemi mými předřečníky. Děkuji vám za pozornost a velmi žádám o to, abychom opravdu tu normu v devadesátce schválili. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Zdeněk Kettner, připraví se paní poslankyně Jana Berkovcová, Ivo Vondrák a další. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo, pane předsedající. Rád bych přednesl stanovisko klubu SPD. Já jsem velice rád, že v rámci tohoto apolitického návrhu jsme se shodli, protože skutečně tady základním tématem a tím nosným prvkem byl prospěch pro občany České republiky, pro rodiče a pro děti. Proto si myslím, že ta shoda nastala.

Vše podstatné už tady padlo, já bych vypíchl pouze jednu věc. V minulém školním roce jsem si jako rodič prožil to martyrium s přijímacím řízením a jsem velice rád, že tento návrh odbourá ten stres jak pro rodiče, tak pro děti s tím čekáním, kdo byl kam přijat. Prostě ten čas, ten stresový čas pro ty rodiče tam nebude, a to já velmi oceňuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tady vystoupí paní poslankyně Jana Berkovcová, připraví se pan poslanec Ivo Vondrák a paní poslankyně Olga Richterová. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové. Děkuji za slovo. Já jsem velmi ráda, že jsem se mohla zapojit do přípravy návrhu novely školského zákona k digitalizaci přijímacího řízení, která vlastně celý proces přijímacího řízení zrychlí, zjednoduší, zefektivní, zpřehlední, a to nejen pro děti, rodiče, ale i pro školy. Chci podotknout, jak už tady bylo řečeno, že nepomáháme naplňovat programové prohlášení vlády. My pomáháme dětem, rodičům, základním a středním školám. Pomáháme v něčem, co je smysluplné.

Oproti stávajícímu systému přichází návrh zákona s novinkami a změnami a já sama za sebe osobně nejvíce vítám zrušení zápisových lístků, protože ve stávajícím systému každý uchazeč přijatý na střední školu musel svůj záměr studovat potvrdit odevzdáním zápisového lístku do 10 dnů a do té doby vlastně blokoval všechna místa dalším uchazečům, kteří nebyli přijati, ale umístili se bezprostředně před přijatými uchazeči. A víme, že ti úspěšnější žáci byli přijati na všechny zvolené školy, a než odevzdali zápisový lístek, blokovali místa a vytvářeli efekt mnohonásobnějšího převisu, než ve skutečnosti na těch středních školách byl. Tímto se tedy vlastně zápisové lístky zrušují a celý systém se zrychlí a zefektivní.

Pokaždé, když vyjadřuji podporu této novele školského zákona, když vyjadřuji podporu digitalizace ať už na jakékoliv platformě, tady ve Sněmovně, nebo v médiích, nebo na Národním konventu, zároveň ještě jedním dechem dodávám, že mám obavu, aby celý ten záměr neztroskotal na Cermatu, který včas nepřipraví informační systém. Říkám to i dnes, skutečně mám tuto obavu, a velmi žádám pana ministra, který se i zaručil tím, že to Cermat zvládne, aby na to dohlédl, aby celý tento řekněme ušlechtilý záměr neztroskotal na tom, že Cermat včas nepřipraví informační systém.

Každopádně celý proces přípravy je ukázkou toho, že koalice a opozice mohou spolupracovat, že to jde, když se chce a ten záměr má smysl a je to užitečné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám, paní poslankyně, také děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Ivo Vondrák a po něm paní místopředsedkyně Olga Richterová. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Děkuji. Dobré dopoledne, dámy a pánové. Začnu známým citátem Alberta Einsteina: Bůh nehraje v kostky. A je tu jedna věc, kterou já bych chtěl v rámci tohoto zákona nebo této novely tady otevřít, a ne z pohledu toho, že bych byl proti tomuto zákonu, proti této novele, myslím si, že je potřeba ji přijmout a hledat řešení, která budou pomáhat, ale jde o to, že v § 17 odst. 1 v případě rovnosti bodů rozhoduje los. Já se přiznám, že to neslyším rád. Myslím si, že bych spíš pravomoc o tom, rozhodnout v případě rovnosti bodů, nechal řediteli té školy. Já si myslím, že tady zaznělo už v rámci úvodního slova pana zpravodaje, že my tady máme možnost, aby se pan ředitel nebo ředitelka podívali na výsledky studia daného studenta. A přiznám se, že já, když jsem byl děkanem a v podstatě jsem rozhodoval o tom, kdo bude přijat nebo nepřijat ke studiu, tak jsem se vždycky díval při odvoláních na to, kde ten student studoval, na které střední škole a s jakým výsledkem. Myslím si, že to je přirozené. My teď (v) této novele v podstatě dáváme všanc osudy dětí tím, že se o nich bude losovat. Já vím - já bych nekrčil rameny, to je velmi nebezpečná věc a to je prosím problém celé digitalizace. Jestli vysuneme všechny tyto rozhodovací pravomoci do nějakých žebříčků, samozřejmě se dostáváme do situace, že i nesmírně nadaný student, který může selhat při přijímačkách - a může - se dostává do situace, že v podstatě o něm rozhodne los. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP