(13.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Někdo další s protinávrhem na proceduru? Ano, pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, já podporuji původní návrh rozpočtového výboru, protože ta procedura - vy jste tady slyšeli ta písmena, ale vy nevíte, co je pod tím. Přece logika je, ta logika je, že se nejdřív hlasuje o něčem, co vyřazuji, tu část zákona, a když to neprojde, tak o něčem, co změkčuje. To, co navrhuje kolega Navrátil, to přehazuje. Takže my schválíme změkčení a pak teoreticky i to vyřazení? Jaký to dává smysl? Takže já vás poprosím, pojďme hlasovat o původním návrhu, který vyšel z rozpočtového výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Nyní se hlásí pan ministr. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Na konci svého vystoupení to zjednoduším, ale ta logika může být přesně opačná. Návrh je dvě, pak jedno, pak nula. Je to úplně stejně logické jako nula, jedna a dvě. Ale abych to zjednodušil, my jsme se dohodli, že můžeme ponechat původní proceduru, ať se nehádáme o proceduře. Já myslím, že je škoda, abychom dvacet minut strávili, jestli bude nejdřív B3, nebo C3. Pokud všichni projevíme svůj názor, výsledek bude stejný - bez ohledu na to, v jakém pořadí o tom budeme hlasovat. Jestli pan kolega Navrátil to stáhne, nemusíme o tom ani hlasovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, tak prosím pana Navrátila, ale stejně bychom nejdřív nechali - no, to je jedno. Prosím.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Po dohodě tedy předsedů a samozřejmě vstupu i vůči opozici a po doporučení taktéž i ze strany pana ministra financí svůj protinávrh stahuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pak tady mám návrh pana poslance Nachera, který chtěl rozpočtový výbor, takže předpokládám, že s tímto návrhem se ztotožnil pan ministr - a pan zpravodaj taktéž? (Ministr Stanjura hovoří mimo mikrofon.) To samé.

 

Takže jenom - kolegové, vzhledem k tomu, že tady nastaly takovéto..., necháme schválit proceduru tak, jak ji navrhl pan zpravodaj, která je v souladu s názorem pana ministra i pana poslance Nachera.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 46, přihlášeno 175 poslankyň a poslanců, pro 174, proti nikdo. Návrh byl přijat. Takže prosím pana zpravodaje.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. Dámy a pánové, prosím trošku o shovívavost, protože samozřejmě jsme byli připraveni na druhou variantu, tak abych se v tom neztratil případně. V tomto případě bychom jako první měli hlasovat o pozměňovacím návrhu C3, sněmovním dokumentu 3181 poslance Nachera. Zjednodušeně jde o to, že se vypustí celá zákonná úprava, která se vztahuje k zákonu o spotřebitelském úvěru, tedy všechno, co se týká hypoték.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane zpravodaji. Jenom pro jistotu, tady pod bodem 2 mám - legislativně technické nebyly žádné načteny? Dobře, děkuji.

 

Takže hlasujeme tedy o návrhu C3. Zeptám se na stanoviska pana zpravodaje. (Bez stanoviska.) (Ministr: Nesouhlas.) Souhlasné... (Ministr zřetelněji: Nesouhlas.) Nesouhlas. Pardon, to jsem přeslechla.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 47, přihlášeno 176 poslankyň a poslanců, pro 82, proti 69. Návrh nebyl přijat. Můžeme dál.

 

Poslanec Michael Kohajda: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu označeném jako C2, je to sněmovní dokument 3444 pana poslance Nachera. Zjednodušeně řečeno, jedná se u dlouhodobého investičního produktu o vypuštění celé tohoto úpravy z novely zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko? (Stanovisko je - bez stanoviska.) (Ministr: Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 48, přihlášeno 176 poslankyň a poslanců, pro 81, proti 93. Návrh nebyl přijat. Prosím dál.

 

Poslanec Michael Kohajda: Další budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích, které jsou orientačně, pro naši orientaci, označeny jako A1 a A3 až A17. Ty si osvojil rozpočtový výbor a jedná se zjednodušeně o doplnění osvobození příjmů z třetího pilíře, z produktů třetího pilíře, v zákoně o dani z přidané hodnoty včetně osvobození u pojištění dlouhodobé péče, a právě zavedení produktu pojištění dlouhodobé péče včetně jeho daňové podpory.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko? (Doporučující.) (Ministr: Souhlas.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 49, přihlášeno 175 poslankyň a poslanců, pro 155, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím, dál.

 

Poslanec Michael Kohajda: Dalším, šestým hlasováním bude hlasování o pozměňovacím návrhu označeném písmenem E. Je to sněmovní dokument 3454 pana kolegy poslance Michálka. Zjednodušeně, opět jedná se u hypoték (o) vypuštění úpravy nákladů spojených s předčasným splacením hypotéky, ale současně se ponechává možnost automatického vyhodnocování úvěryschopnosti ve změně zákona o spotřebitelském úvěru.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko? (Bez stanoviska.) (Ministr: Neutrální.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 50, přihlášeno 186 poslankyň a poslanců, pro 86, proti 4. Návrh nebyl přijat. Můžeme dál. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP