(Jednání pokračovalo v 13.23 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, lhůta na poradu klubu vypršela. O všech návrzích bylo hlasováno, přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení. Vnímám zájem o odhlášení. Jenom načtu návrh usnesení a pak vás hned odhlásím: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří, podle sněmovního tisku 474, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou." Vnímám zájem o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkám, až se ustálí počet přihlášených. Je tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 61, přihlášeno 172 poslankyň a poslanců, pro 90, proti 80. Návrh zákona byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu zpravodaji i panu ministrovi.

 

Dostáváme se k bodu číslo

 

124.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci
a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 475/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Marian Jurečka a zpravodajka garančního výboru pro sociální politiku, paní poslankyně Klára Kocmanová.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 475/2, který byl doručen dne 10. října 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 475/3.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? (Nemám.)

Není tomu tak, otevírám tedy rozpravu, do které mám dvě přihlášky, paní poslankyně Pastuchová a připraví se paní poslankyně Oulehlová. Prosím tedy paní poslankyni Pastuchovou.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych se ještě přece jen před třetím čtením vyjádřila k tomuto sněmovnímu tisku, protože si myslím, že kdo se touto problematikou nezabývá, ani netuší, o jak velké změně budeme hlasovat.

Jsem moc ráda, že lékařská posudková služba se posouvá směrem, který řeší i to, že lidé na příspěvky na péči nebo na zdravotní pomůcky nečekají tak dlouho. Podařilo se nám v minulém volebním období schválit změnu v zákoně, kde posudky příspěvku na péči a u nepojistných dávek mohou dělat i vysokoškolští nelékaři. Když jsem si to tak spočítala - nevím, jestli je to přesný údaj - těchto nelékařů k dnešnímu měsíci je po republice zhruba 70. Pokud má úvazek 1,0, tak má normu 120 posudků za měsíc, takže to máme 8 400 posudků za měsíc v republice, což si myslím, že je velice příjemné zjištění s tím, že ty posudky jsou přiznávány třeba i dříve.

Co mě ale zaráží na tomto sněmovním tisku - už jsem to říkala jednou - že tam byl vlastně načten velký pozměňovací návrh, který mění nebo zavádí zřízení úplně nového institutu, který se bude jmenovat Institut pro posuzování zdravotního stavu. Já si myslím, že to není špatný nápad, protože i naše hnutí má v programu, že se bude zabývat a usilovat o zformování lékařské posudkové služby. Opravdu ale znovu musím říct, že mě zaráží způsob, že to bylo vloženo, i když se na tom zákonu pracovalo velkým komplexním pozměňovacím návrhem, který si myslím, že nebyl připomínkován, konzultován. Mám teď možnost hovořit i s některými lidmi, kteří na České správě, potažmo okresních správách sociálního zabezpečení pracují a vím, že se jim nemůže teď říct, že něco od 1. ledna bude, protože nikdo neví, jestli to bude schváleno, nebo ne. Ale ti zaměstnanci - jak pan ministr, vaším prostřednictvím, tady říká, že to bude zrychlení všech těch procesů, to je dobře - ale na druhé straně tam máme také zaměstnance, kteří tam pracují a kteří 15. listopadu nevědí, co bude 1. ledna, a nikdo jim na to neodpoví. Nikdo neví, co bude. Je tady nějaký návrh, je tady nějaký pozměňovací návrh. Buď to schválíme, nebo vy si to schválíte, půjde to do Senátu, půjde to k panu prezidentovi a ti zaměstnanci se to dozvědí možná někdy v polovině prosince, což si myslím, že si také nezaslouží při té své práci, že by měli alespoň vědět, co všechno bude. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP