(13.40 hodin)
(pokračuje Renata Oulehlová)

Ačkoliv hnutí ANO zákon jako takový podpoří, další věc, kterou je nutno vytknout, je způsob, jakým byl návrh předložen, a především projednán zde v Poslanecké sněmovně. To opravdu vypovídá o smutném stavu legislativní činnosti Ministerstva práce a sociálních věcí. K návrhu zákona nebylo zpracováno hodnocení dopadů regulace, na poslední chvíli byl k návrhu načten velký pozměňovací návrh, který je v podstatě mnohem obsáhlejší než samotný zákon a řeší velmi důležitou materii, a to zřízení Institutu pro posuzování zdravotního stavu. Toto neprošlo řádným připomínkovým řízením, zaměstnavatelé, odbory, zkrátka nikdo se k tomu nemohl vyjádřit. Bezpochyby je nutné stávající úpravu posudkové služby řešit a reformovat, ale nejsem si jistá, zda to má být tímto způsobem, kdy na poslední chvíli je silou vnucována tato úprava bez možnosti diskuse, která je k takovým věcem velice potřebná. Místo toho jsme pozměňovací návrh viděli a projednali pouze krátce na výboru a to bylo vše. Taková úprava by se měla nepochybně řešit samostatným návrhem. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí v obecné rozpravě pan poslanec Kaňkovský, zatím poslední přihlášený. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážená paní předsedkyně, členové vlády, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych na základě § 95 odst. 2 jednacího řádu přednesl legislativně technické úpravy k návrhu zákona, sněmovní tisk 475, a k pozměňovacímu návrhu uvedenému v tisku 475/2 pod sněmovním dokumentem 3351.

Je to poměrně hodně legislativně technických úprav, jenom to zdůvodním. Souběžně s tímto tiskem byl v Senátu ještě projednáván jiný tisk, takzvaná technická novela zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, která ve sbírce vyšla až 31. října 2023, to znamená, při přednesení toho pozměňovacího návrhu jsme ještě na to nemohli reagovat. Sněmovní legislativa společně s MPSV a se senátní legislativou připravily tyto legislativně technické úpravy, aby byl dosažen soulad v přečíslování některých paragrafů a některé další úpravy. Konkrétně se jedná o provedení následujících úprav:

V návrhu zákona v části třetí, Změna zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, v článku IV se v bodě 1 slova "§ 20 odst. 3, 4 a 6" nahradí slovy "§ 20 odst. 4".

V pozměňovacím návrhu poslance Víta Kaňkovského a dalších vedeném pod sněmovním tiskem 475/2, sněmovní dokument 3351, se provedou tyto úpravy:

V bodě 1 v části první, Změna zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, v článku I: v bodě 1 se do výčtu ustanovení doplní ještě § 123e odst. 3.

V bodě 3 se do výčtu ustanovení doplní ještě § 82a odst. 1 a 2, § 90 odst. 3, § 123k odst. 1, 4, 6 a 7 a § 123l odst. 1.V bodě 16 se do výčtu ustanovení doplní ještě § 82 odst. 1 a § 82a odst. 1, 3, 4 a 5. bodě 29 se slova "a 6" nahrazují slovy "až 7" a slova "7 a 10" se nahrazují slovy "8 až 11". V bodě 30 se na konci textu doplňují slova "a věta poslední se zrušuje". V bodě 33 se číslo 9 nahrazuje číslem 10. V bodech 36 až 38, 44 a 46 se číslo 9 nahrazuje číslem 10. V bodech 40 a 45 se číslo 10 nahrazuje číslem 11. V bodě 43 se slova "až 3" nahrazují slovy "až 4".

V bodě 5 v části dvanácté, Změna zákona o nemocenském pojištění, v článku XIII: v bodě 1 se slova "§ 94 odst. 1 až 3" nahrazují slovy "§ 94 odst. 1 a 2". V bodě 20 se na konci textu doplňují slova ", slova ,plní úkoly uvedené v § 84 odst. 3 písm. a) až i) a k)‘ se nahrazují slovy ,plní úkoly uvedené v § 84b odst. 1 písm. b) až j) a m)‘ a slova ,; úkoly uvedené v § 84 odst. 3 písm. a) až i) a k)‘ se nahrazují slovy ,; úkoly uvedené v § 84b odst. 1 písm. b) až f), i), j) a m)‘".

Zde bližší vysvětlení - odst. 3 v § 84 se tím uvedeným tiskem Senátu zrušil a je třeba odkázat na nové ustanovení § 84b odst. 1. To jsou všechny legislativně technické úpravy. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku paní poslankyně Adámkové. Prosím o ztišení, kolegyně a kolegové. Máte za slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážená paní ministryně, páni ministři, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi jenom velmi krátkou poznámku na právě přednesené legislativně technické úpravy. Samozřejmě jsou potřeba, o tom není pochyb. Jenom chci upozornit, co to ve mně vyvolalo. Tady se dostáváme na velmi tenkou půdu - nevím, kdo si to úplně přesně uvědomuje - protože posuzování nutnosti pro sociální zabezpečení je hodnocení zdravotního stavu, a já toto musím říci znovu, že mě velmi mrzí, že toto nebylo ve spolupráci, větší spolupráci s výborem pro zdravotnictví, protože ten, kdo posuzuje zdravotní stav, aby pak ti lidé mohli dostat sociální podporu nebo další věci, je doktor, a to tedy lékař posudkové služby. To je velmi těžká úloha. Je to opravdu nelehká práce, dělají to zkušení kolegové nebo měli by dělat zkušení kolegové, mají k tomu atestace, protože ne úplně kvalitním ohodnocením člověka ho můžeme významným způsobem poškodit. On třeba nedostane ten stupeň, který by opravdu tomu odpovídal.

A jinak co se týče hodnocení v terénu sociálních služeb, mám s tím osobní zkušenosti. Ono to někdy připomíná trošku špatný kabaret, ale může to být člověk od člověka, samozřejmě, protože tam se kladou otázky ne zcela vhodné. Takže musím to říct znovu, bohužel stejně už jsme ve třetím čtení, ale tady se domnívám, že je dobře, že se něco udělalo, ale není to zcela správně, protože to posuzování opravdu patří zdravotníkům, zkušeným zdravotníkům. A mám pocit, že tady ne úplně jsme zabezpečili naše potřebné občany. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak nyní se již do rozpravy nikdo další nehlásí. Ještě se hlásí s faktickou poznámkou pan poslanec Bělobrádek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, paní předsedkyně. Navážu na kolegyni Adámkovou. Ono na druhou stranu ten člověk v té posudkové službě vychází z dat, která má od lékařů, takže vychází vlastně z nějaké diagnózy nebo z nějakého stavu. Takže já vám rozumím, na druhou stranu lékař v tom celém systému má rozhodující roli hned od počátku. Nechci říct, že to je jen formální záležitost, to určitě ne, a ideální by bylo, kdyby to bylo, jak jste říkala. Ale víme, jaké potíže jsou. A to říkám jako člověk, který před tím posudkovým už párkrát byl.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se již nikdo nehlásí, proto rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova, pane ministře? Ano. Pan ministr má zájem o závěrečné slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, já už velmi stručně a děkuji za tu flexibilitu. Z hlediska určité gentlemanské dohody bychom tento tisk dojednali dnes ve třetím čtení. Já jenom velmi stručně doplním. My nezřizujeme žádný nový úřad, my v rámci struktury České správy sociálního zabezpečení vytváříme jednu strukturu, která je uvnitř toho úřadu pro lékařskou posudkovou službu tak, abychom byli schopni opravdu tady mít jednotnou úroveň řízení v této oblasti, jednotný přístup k metodickému prostředí, a tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP