(16.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Stokrát jsme řekli, že mají vykoupit akcie ČEZu. I Kalousek to říkal, za 200 miliard, já říkám i 250. Kolik jste si vzali z ČEZu na windfall tax, kdy jste nebyli schopni to odhadnout, a banky vám daly podstatně méně? 100 miliard jste si vzali, a proč? Měli jste to vykoupit, potom můžete udělat konečně něco pro lidi a snížit cenu elektřiny pro všechny a srazit inflaci. Nikdy jste proti inflaci neudělali vůbec nic, takže je to další lež. A samozřejmě další lež je to, že pan premiér říkal, že všem pomohli. Je otázka, kolik jste pomohli obchodníkům, kteří si dali ty stropy podle vás a za kolik to nakoupili, ano, těch 110 miliard, jak tady stále o tom je řeč. Takže o tom se určitě budeme bavit ve čtvrtek. A důležité je, aby lidi to slyšeli, abyste věděli, že tahle vláda vámi jenom manipuluje, neříká vám pravdu, straší vás jenom proto, aby vás zdanila inflací a teď skutečně zdanila. Jaký je to ozdravný balíček? Kdo dneska ví, jak se zachovají ti, co prodávají zboží a poskytují služby? Když už vodné, stočné, které jde z 10 % na 12, už říkají, že to půjde o čtvrtinu.

A fascinuje mě tedy debata o potravinách. Tam všichni - jeden říká, že to půjde dolů, druhý, že to půjde nahoru, a tak dále, to je neuvěřitelné pro lidi, kteří tomu rozumí a poslouchají to, musí být z toho úplně na prášky. Jak tedy vláda šetří, tak to si můžeme tady projednat, jak pan Válek si pronajal toho anonymního z Twitteru, Jie Ťien-ming, Šimon Ehrlich. To je odéesák, který tweetuje samozřejmě vždycky proti nám, tak si pan Válek udělal kontrakt na 3 miliony. Ale všichni víme, že je to ztracené (Se smíchem.), protože tomu nepomůže nikdo, ani nejlepší PR agent světa. Takže by bylo dobré, kdyby nám tady pan ministr Válek jako nový bod, vysvětlil, když má PR oddělení, proč si vlastně najímá za 3 miliony nějakého poradce.

Další věc, která mě šokovala, je, když tedy jsme - a to by měl být další bod, protože pan ministr Kupka fakt tím svým příjemným hláskem všechno hezky opakuje po panu premiérovi, aby nám vysvětlil, proč tady je titulek: "Soud rozhodl, že ministr dopravy nezákonně připravil o místo whistleblowera." Už je to druhý případ. Já vím, že samozřejmě ti, kteří nevyhovují v této koalici, jsou spravedlivě popraveni, takže dostal zkrátka ten pán padáka.

No, nechci už dlouho zdržovat. Já bych ještě k té migraci. Takže bylo by dobré, kdyby pan ministr Lipavský, když si ho Konečná natřela na chleba v televizi, aby neříkal ty lži. Ano, neříkal. Můžu vám znovu číst tady mandát Hamáčka a není pravda - a to je ta jedna z vašich lží, které stále opakuje - že jste pokračovali v nějakých našich tradicích. Nepokračovali, nepokračovali. Tady je to černé na bílém (Ukazuje dokument.), antibabišovský Deník N: "Babiš 24. září před odletem na Evropskou radu: Pokud nebudeme přijímat uprchlíky, nemůžeme je vracet." Zásadně jsme byli proti. Zablokovali jsme to 2018, oni to stále zkoušeli a vy jste s tím přišli. To je ta migrační zrada, vůbec nechápete, co se děje v Evropě, vůbec tomu nerozumíte, a stále se vymlouváte na to, že bude nějaké celoevropské řešení. Tak jste to mohli prosadit v rámci předsednictví, ne že jste se chlubili, že vy jste prosadili tuhle šílenost, a vidíme, co se děje v Evropě. A to zatím do ulic vyšli jen Palestinci. Když tam vyjdou muslimové, tak se budeme všichni divit. A pro ně už je pozdě. My, když se vrátíme do vlády, prosadíme azylový zákon, kde bude jasně řečeno, že kdokoliv bude legitimován v České republice na ulici a nemá tady co hledat, zkrátka musí odejít, musí odejít! (Potlesk poslanců hnutí ANO.) My musíme jasně vědět a rozhodovat, kdo v naší zemi bude pracovat a kdo tady bude žít, ano? A to se týká všech, protože my tady v pátek budeme mluvit o prodloužení ochrany Ukrajinců, ale tam bych také rád věděl přesně podle všech Ukrajinců, o které jsme se postarali, byli jsme solidární - my jsme to podporovali, ale my chceme vědět, kdo všechno má nárok na bezplatnou zdravotní péči, kdo všechno bere dávky, jestli je to po pravdě a jestli je to spravedlivé, protože my jsme tady hlavně pro občany České republiky, ne jako někteří, kteří mají pocit, že jsou tady pro jiné země, a určitě víte, o kom mluvím. Takže ta migrace je jasná, my v tom máme jasno. Pro nás to bude jedno z hlavních témat do evropských voleb, samozřejmě kromě Green Dealu. Takže, pane ministře Lipavský, prosím vás, už to neopakujte, ty nesmysly. Mandát, který Rakušan žádný neměl, byl úplně jiný, než měl Hamáček, a my zkrátka, když to Chovanec odsouhlasil, jsme to zrušili a změnili jsme to.

Bylo by dobré v pátek, aby nám někdo vysvětlil podle zprávy o migraci Ministerstva vnitra, co je to 557 678 vydaných dočasných ochran od počátku konfliktu na Ukrajině a kolik vlastně teď je těch lidí z Ukrajiny, kteří u nás pracují. Já bych rád připomněl panu premiérovi, že 24. března 2022 - tady je titulek - slíbil, že vláda spočítá náklady s ukrajinskými uprchlíky a účet pak předloží Evropské unii. No, 24. března 2022, teď už jsme konec listopadu, takže samozřejmě to neudělal. Samozřejmě je to další slib, který nesplnil, protože to mohl udělat v rámci předsednictví České republiky, kde neudělal vůbec nic. Nepožádal o jednu mimořádnou Evropskou radu. Jako pán Evropy krásně mohl pro nás zařídit aspoň 40 miliard nebo 45, co nás to stálo. Poláci něco dostali, pan Rakušan tvrdil, že také. Já myslím, že jsme nedostali vůbec nic, nikdy jsme nic neviděli, tak bylo by dobré, kdyby pan premiér - já vím, že on sliby neplní, ale přece jenom, když tedy tvrdí, že nejsou peníze na nic, aby splnil to, co vlastně sliboval. Ale jemu to nikdo nepřipomíná, takže stále vidíme v médiích ty různé omluvy, a vláda špatně komunikuje. Já vůbec nechápu, jak může fungovat premiér, který s nikým vlastně osobně ani nevyjednává, který to neřídí, který nedává úkoly, který jede na cestu do Afriky nepřipraven, který není schopen ani small talku v Izraeli. Ostuda, naše zahraniční politika je jedna obrovská ostuda. Pravá ruka neví, co dělá levá. A půjde do Číny pan premiér? Nebo mu to zakáže zase Pekarová se STAN, nebo s kým? Nebo s Vystrčilem? Takže to jsou věci, které jsou neuvěřitelné. Ale samozřejmě my to musíme tady opakovat, protože, vážení spoluobčané, vám to nikdo nepřipomene, nepřipomene. Takže to jsou všechno body, které bych chtěl, abychom dneska projednali, protože si myslím, že je to strašně důležité.

A já doufám, že potom, co vlastně učitelé a školy stávkovali, a zdravotnictví, že konečně pan premiér bude s nimi jednat, takže si sedne naproti Engelovi a Žitníkové, že si sedne, ne že si tam pošle nějakého ministra, který nemá žádnou kompetenci. Protože tahle vláda funguje tak, že ministři nemají nárok na peníze. Stanjura všechno řekl, že nic není, nic nebude, a pan premiér místo toho, aby ho srovnal a dal to do pořádku, a byl vlastně ten, který to jedná za nás - to neexistuje, aby se tohle stalo. Neexistuje, ano? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP