(17.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Díky, já děkuji, paní ministryně, a nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru, pan poslanec Petr Liška. Jinak ještě podotýkám, že tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 566/1. Já nyní prosím pana poslance, aby nás informoval o jednání právě výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Poslanec Petr Liška: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, jenom zrekapituluji. Tento tisk se zabývá návrhem na působení sil rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích a na pobyt ozbrojených sil jiných států na území České republiky v letech 2023 a 2024. Rozšiřuje již platné mandáty pro české zastoupení v asistenční misi EU pro Ukrajinu na území členských států EU, operaci EUFOR ALTHEA v Bosně a Hercegovině a v EUNAVFOR MED IRINI v Itálii.

Jak již bylo řečeno, výbor pro obranu na svém zasedání dne 19. října tuto zprávu projednal nebo tento návrh projednal, a svým usnesením číslo 151, Návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích a na pobyt ozbrojených sil jiných států na území České republiky v letech 2023 a 2024, na jehož plné znění se odkazuji k sněmovnímu tisku 566/1, a ve svém usnesení doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky schválit návrh usnesení na působení sil rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích a na pobyt ozbrojených sil jiných států na území České republiky v letech 2023 a 2024, jehož plné znění je uvedeno pod sněmovním tiskem 566. Jako zpravodaj proto doporučuji schválení návrhu.

"Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k návrhu na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích a na pobyt ozbrojených sil jiných států na území České republiky v letech 2023 a 2024:

Poslanecká sněmovna

I. vyslovuje souhlas s působením sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany

a) v asistenční misi Evropské unie pro Ukrajinu na území členských států Evropské unie v celkovém počtu do 70 osob, a to na dobu ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2024,

b) za účelem výcviku příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny na území členských států Organizace Severoatlantické smlouvy v celkovém počtu do 20 osob, a to ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2024,

c) v operaci Evropské unie ALTHEA v Bosně a Hercegovině v celkovém počtu do 12 osob, a to na dobu ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2024,

d) v operaci Evropské unie EUNAVFOR MED IRINI v celkovém počtu do 10 osob, a to na dobu od 1. ledna 2024 do 31. prosince 2024;

II. s pobytem příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny, členských států Evropské unie a členských států Organizace Severoatlantické smlouvy za účelem výcviku na území České republiky a v celkovém počtu do 800 osob, a to na dobu ode dne schválení Parlamentem do 31. prosince 2024;

III. žádá vládu, aby informovala Poslaneckou sněmovnu jedenkrát ročně, a to vždy do 30. června, o nasazení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany a o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky podle bodu I tohoto usnesení za předchozí rok, a to v rámci informace o nasazení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích, o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky za příslušný kalendářní rok."

Toť vše.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Jenom prosím, abychom si to ujasnili: takže budeme mít 566/1 čili usnesení výboru pro obranu číslo 151, to, co jste vlastně teď četl, a tam musí být, až budeme hlasovat, potřebný počet hlasů 101. A poté budeme hlasovat ještě o usnesení ve smyslu návrhu na působení sil, je to tak? Čili budou dvě hlasování. (Poslanec Liška: Ano, je to tak.) Ano, jenom si to upřesňuji, je to tak, pane zpravodaji? Dobře, děkuji.

A tímto zahajuji obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Metnar.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená paní ministryně - vidím za vládu -a dovolte i mně, abych se k tomuto materiálu k mandátu na působení sil vyjádřil i já.

Účast Armády České republiky na mezinárodních misích přispívá ke stabilizaci oblastí, které jsou důležité pro bezpečnostní zájmy České republiky a širšího euroatlantického prostoru. Česká republika je v této oblasti dlouhodobým a spolehlivým partnerem. Je tomu i v době, kdy Evropa čelí zásadním bezpečnostním výzvám a je strategickým bezpečnostním zájmem České republiky podílet se na zajišťování mezinárodní bezpečnosti a stability. Předkládaný návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích a na pobyt ozbrojených sil jiných států na území České republiky v letech 2023 a 2024 rozšiřuje již platné mandáty pro české zastoupení, a to v asistenční misi EU pro Ukrajinu na území členských států EU, poté operace v Bosně a Hercegovině a v Itálii. Teď jenom krátce shrnu některé ty věci, které zde zazněly.

Asistenční mise EU pro Ukrajinu je zaměřena na výcvik ukrajinských vojáků před jejich nasazením do bojových operací proti ruským silám a probíhá ve více než polovině zemí Evropské unie, a to již od listopadu roku 2022. Je navrženo navýšit současný mandát do 55 osob na počet do 70 osob ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince příštího roku. Tento požadavek vyplývá z potřeby nasazení vyššího počtu tlumočníků a dalších vojáků zabezpečujících logistickou podporu mobilních týmů během výcviku na území členských států Evropské unie. Dále evropská mise v Bosně a Hercegovině, které velí NATO, přispívá k udržení bezpečného a stabilního prostředí a vykonává dohled nad dodržováním mezinárodních dohod. Ze současného počtu do 8 osob se navrhuje navýšit na počet do 12 osob ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince příštího roku. Požadavek na navýšení počtu stávajících osob v misích vyplývá z nutnosti zabezpečit národní podpory vlastních sil plnících operační úkoly.

Další operací je operace IRINI v Itálii, která zajišťuje dohled nad uplatňováním zbrojního embarga OSN na Libyi za využití leteckých, satelitních a námořních prostředků. Současný mandát do 5 osob se navrhuje navýšit do 10 osob, a to od 1. ledna 2024 do 31. prosince 2024. Navýšení počtu osob vyplývá z možnosti rozšíření zapojení České republiky do této operace a další pozice ve velitelské struktuře operace.

Navrhované působení sil a prostředků Ministerstva obrany České republiky v zahraničních operacích je opakovaným důkazem naší spolehlivosti a připravenosti i nadále aktivně přispívat k zajišťování mezinárodní bezpečnosti. Česká republika tak vedle podílu na klíčové kolektivní obraně přispívá také ke zmírnění migračních toků z krizových oblastí. Financování bude zabezpečeno z kapitoly Ministerstva obrany a finanční výdaje související s účastí sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích obsažených v předkládaném materiálu činí dohromady 367 milionů korun pro příští rok. Ve výboru pro obranu jsme tento materiál projednali 19. října a přijali usnesení, ve kterém doporučujeme Poslanecké sněmovně s tímto vyslovit souhlas.

Na závěr mi dovolte, abych poděkoval našim vojákům, kteří na zahraničních misích nasazují své životy pro zachování naší bezpečnosti. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP