(11.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Současně když se snažíme dát dohromady - a to je taky potřeba si uvědomit - veřejné finance a přijít s rozumným hospodařením státu a s dobrým státním rozpočtem, tak se musíme vyrovnávat s řadou omezení, která je potřeba respektovat, a u některých z nich jsme s tím my sami souhlasili nebo jsme s tím i sami přišli. Máme povinnost každý rok valorizovat celou řadu věcí, jako jsou třeba penze, platby zdravotním pojišťovnám a tak dále, a to jsou všechno peníze, které v rozpočtu musíte mít a se kterými musíte počítat, ale valorizace samozřejmě přinášejí náklady, a struktura rozpočtu - a pan ministr Stanjura o tom opakovaně mluvil i na veřejnosti - je taková, že jeho převážnou většinu tvoří mandatorní a kvazimandatorní výdaje, a to snižuje prostor pro jakoukoliv vládu, ale snižuje to i prostor pro to, abychom měli potřebné finance do investic, abychom mohli investovat do oblastí, které to vyžadují. Toto nezachrání ani to, co taky slyším jako návod, že když máme vysokou inflaci, tak že to nám jde samo, ale to není pravda. Samozřejmě, vysoká inflace pro dlužníky zpravidla bývá výhodná, ale v případě státu výdaje spojené s inflací jsou vyšší než dodatečné rozpočtové příjmy, které inflace přináší, tak toto žádná cesta není. Navzdory těmto omezením jsme schopni připravit rozpočet, který snižuje zadlužení, respektive brzdí dynamiku deficitů - máme výrazně nižší deficit než v letošním roce, ale současně je to rozpočet, který je prorůstový a který myslí na potřebné investice a také na potřebné změny.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, každý rozpočet je do jisté míry kompromisem, je to hledání konsenzu mezi různými požadavky, mezi požadavky na vyšší výdaje, požadavky na rozumné hospodaření, konsolidaci veřejných financí. Je to také samozřejmě hledání konsenzu mezi prioritami jednotlivých členů vlády, koalic. Je to je to ale konsenzus, který musí odpovídat vůli našich voličů, a je to konsenzus, který taky musí zajišťovat dobrou budoucnost naší ekonomiky.

Jsem přesvědčen, že takové řešení ve všech výzvách, podmínkách a omezeních, která máme, že takové řešení jsme našli, že takovým řešením je právě návrh rozpočtu na rok 2024. Je to nejlepší návrh, jakého v současnosti můžeme v podmínkách, které máme, dosáhnout. Bojujeme s rekordním zadlužením, s extrémně vysokými nároky - náklady na obsluhu dluhu, ale navzdory všem současným výzvám a krizím a zátěži, kterou jsme zdědili po minulé vládě, jsme opět na cestě k vyrovnanému hospodaření. Jsme na té cestě a je to přesně to, co jsme slíbili ve volbách, je to, k čemu jsme se zavázali v programovém prohlášení vlády. Je to naplňování toho, o čem jsem tady na tomto místě mluvil loni, když jsme schvalovali rozpočet na letošní rok a kdy už jsme měli informace o tom, co nás ty současné krize stojí.

Dámy a pánové, konsolidace veřejných financí a odpovědná rozpočtová politika nadále patří mezi reformní kroky, kterými moje vláda zásadně stabilizuje Českou republiku, a hlavně jí dává šanci na nový růst, a v tom budeme pokračovat. My jinou cestu nevidíme a v České republice také není nikdo jiný, kdo by se o něco podobného mohl pokusit. Dámy a pánové, děláme, co je třeba. Děkuji vám. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S faktickou poznámkou je přihlášený pan předseda Jakob.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, musím reagovat na předchozí příspěvek kolegyně Schillerové, protože mně u něj téměř spadla brada. Paní předsedkyně, prostřednictvím pana předsedajícího, vy takovým konejšivým tónem jste tady z vašeho pohledu říkala výčet slibů, které údajně neplní naše vláda, přitom právě vaše předchozí vláda tady způsobila spoustu potíží, které musí řešit ta současná, ať už je to rozpočtový rozval, ať už je to neřešení energetické koncepce, ať už je to slíbená důchodová reforma, s kterou jste neudělali vůbec nic.

Naopak naše vláda, naše vládní strany slíbily konsolidovat, slíbily udržitelné důchody, slíbili jsme zajištění energetické bezpečnosti a to vše plníme. NATO jsme splnili, závazek vůči NATO, což je naprosto klíčové v dnešní bezprecedentní bezpečnostní situaci. Vláda zvládla nápor válečných uprchlíků, energetickou krizi a bojuje s inflací - na rozdíl od vašich návrhů, které jdou proti, ať už to byly pozměňovací návrhy při konsolidačním balíčku, které šly proti konsolidaci, nebo současné pozměňovací návrhy k rozpočtu, které by zvýšily schodek o víc než 50 miliard. Je to vaše politika - po nás potopa. Je potřeba zrychlit investice, inovace, digitalizace, to se daří na rozdíl od vašich návrhů, které by prohlubovaly (Předsedající: Čas, prosím.) schodek státního (Předsedající: Čas, prosím.) rozpočtu. (Nesouhlas poslanců hnutí ANO.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a s přednostním právem je přihlášen pan předseda Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den. Vážení spoluobčané, dámy a pánové, pokud jste se dívali (Otáčí se vlevo na galerii.) - mládež - na projev pana premiéra, tak jsme s hrůzou zjistili, že on nežije v České republice. (Potlesk zleva.) A nejen to, ale on být dneska jako profesor, jako (Důrazně.) rektor, nezvládl první třídu základky. Takže milé děti (Smích v sále.), milé děti, pokud se díváte, ale vy máte asi vyučování dneska. (Ukazuje materiál.) Které číslo je vyšší? 44,4, nebo 42? No? Mládež? Které číslo je vyšší? No, 44,4. (Smích v sále.) A premiér (Se smíchem), profesor, bývalý rektor, to (Důrazně.) neví. On to neví! Je tohle normální? Já myslím, že potřebuje pomoc. (Smích a potlesk zleva.) Já vím, že Válek zrušil naši reformu psychiatrické péče, ale je to urgentní. (Smích zleva.) Je to urgentní.

Pane premiére, vy jste tady včera nebyl, a já jsem rád, že jste nám dal tady přednášku o školství. A já teď nevím, jestli pan premiér ví, že byl ministrem školství - víte, pan premiér! Vážení spoluobčané, mládež, milé děti, pan premiér byl ministrem školství od 2. května 2012 do 10. července 2013. Zapomněli jste? A on nám tady vykládá o školství? A proč nešel to vysvětlit, tu přednášku - já se k tomu dostanu, já jsem si dělal poznámky, pan premiér samozřejmě tady nikdy není, když my mluvíme - mohl to vysvětlit těm demonstrantům. Když dělá takovou skvělou sociální politiku, tak místo toho, aby šel za nimi, šel za kámoši Jurečky do kravína, ne? Mohl jít na náměstí, mohl to vykládat.

Takže ještě jednou, pane premiére. Já vím, že vy tady vykládáte stejné věci, stejné lži jako Kalousek v roce 2010, kdy strašil Řeckem a posílal složenky lidem. Ano, Kalousek tady v roce 2008 navyšoval dluh 28 % vůči HDP na 44,4 %. Vy jste seděli spolu ve vládě, v Nečasově vládě, (Důrazně.) v proputinovské Nečasově vládě jste seděli spolu, pane premiére, a my jsme nastoupili tady v roce 2014 a snižovali jsme - snižovali jsme! - zadlužení na 30 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP