(12.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Deficit prorůstový. No, neví o čem mluví, ten premiér. Jaký deficit prorůstový? Vy ničíte tuto zemi, opakujete to, co udělal Kalousek, který to totálně zabil tady. Totálně zabil tak, že potom policisté neměli ani na benzin. A říká to kdo? No, Die Welt: Der kranke Mann Europas, nemocný muž Evropy. To je vaše dílo, pane premiére, vaše dílo. Já se vůbec divím, že máte odvahu tady vystoupit. Kdybyste to nechal na Stanjuru, tak tam máme aspoň ještě pocit, že ví, co dělá, ale on samozřejmě jenom opakuje všechny ty vaše demagogie.

Takže neplníte program, zradili jste lidi, zradili jste vaše voliče, nikdo sem nepřijde investovat, totálně zdecimujete tuto zemi a má to velkou setrvačnost, protože to se projeví za rok, za dva, to, co děláte, ve firmách. Někdo říká, že firmy budou prosperovat? Tak já vám garantuju, že některé firmy mají propad desetinásobně v porovnání s rokem 2022. Takže tak to je.

Zase jste manipulovali s tím ratingem Moody’s. Jaký Moody’s vám dal rating? No, stejný, jak my jsme měli předtím. Předtím vám ho zhoršil. Takže v tom je ten rozpor. Vy strašíte lidi, říkáte nejsou peníze, samozřejmě pro zbraně a Ukrajinu jsou, ano, aby lidi měli ten pocit viny, a za druhé se chlubíte, že máme dobrý rating a máme zdravé finance. Tak už, prosím vás, konečně přestaňte lhát. Je to neuvěřitelné.

A co jste to povídal, že kolik jste dali do školství? Kolik jste dali do školství? My když jsme udělali rozpočet 2022, tak bylo 250 miliard, ano? A vy meziročně na příští rok do školství navyšujete jenom o 3,9 miliardy. Berete Ministerstvu dopravy 9 miliard, berete průmyslu 14 miliard, berete MMR 7 miliard, berete Ministerstvu vnitra 2 miliardy, takže obrana plus 39 miliard. A ještě MPSV, ano, to je mandatorní, 27 miliard, zdravotnictví berete 4,1 miliardy a tím se chlubíte. Vy se chlubíte tím, že berete lidem peníze, že lidi musí chodit pro dávky, střední třída, úplně na hlavu.

Pane premiére, jste unavenej. Jste unavenej, já vám doporučuju, abyste to předal, choďte dělat toho evropského komisaře, i tak se tam bude zase dohadovat STAN s Piráty, a ještě ta paní kandidátka, tak to by bylo úplné peklo. Já myslím, že vám by to slušelo, šel tam i Špidla. Předejte to, neumíte to, nemáte na to a jenom lžete a vystrašíte lidi. Předejte to - čím dřív, tím líp pro naši zemi. Děkuju. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s přednostním právem je přihlášen pan místopředseda Havlíček. Pane místopředsedo, prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, mně se úplně udělalo špatně, když mluvil pan premiér, opravdu. Já jsem myslel, že sem přijdeme a že zde normálně budeme diskutovat rozpočet, čekal jsem, že to bude věcná diskuse. Ano, bylo nám jasné, že to přibouchnete, to znamená, že si schválíte to, co potřebujete. Chtěl jsem fakt věcně vystoupit k tomu, co mi tam vadí, jaké mohou být důsledky, ale to, co jsem slyšel - já se přiznám, že jsem takhle koncentrovaně takové množství lží, nesmyslů a výmyslů během snad třiceti minut, nebo jak dlouho mluvil pan premiér, ještě ve Sněmovně neslyšel.

Já vůbec nechápu, proč se to takhle říká, proč se nepracuje s elementárními daty. Vždyť přece každý, kdo se na to dívá, si to může ověřit. To opravdu teď už není o politice, to je opravdu o diagnóze. Já vůbec nechápu, jak premiér České republiky si může dovolit toto říkat, když ví, že mu to kdokoliv je schopen během pár minut úplně rozbít.

Nevím, k čemu se teď mám vlastně vyjádřit. Já zde mám poznámky k rozpočtu, ale já se budu snažit to zkombinovat, nebudu se snažit být arogantní, útočný, ale budu věcně vyvracet všechny ty nesmysly, které zde zazněly.

My jsme nepřišli kritizovat váš schodek ve výši 252 miliard korun na příští rok. Jestli jste to poslouchali v těch posledních měsících, tak jste museli vidět, že i my bychom navrhovali snižování strukturálního deficitu nebo snižování deficitu o 40 až 50 miliard korun ročně, byli jsme v tom celkem korektní vůči vám. Ano, my bychom to dělali v úplně jiné struktuře. Není totiž pravda to, co zde říká kdekdo, a mimo jiné to řekl před pár měsíci i pan premiér, že veřejné finance jsou v katastrofálním stavu. Nejsou v katastrofálním stavu. Mimo jiné i ten rating, kterým jste se vrátili teď ve smyslu výhled stabilní k tomu, co bylo za naší vlády, svědčí o tom, že finance se musí konsolidovat, ale nejsou v katastrofálním stavu, jednoznačně. Když se podíváte na všechny ostatní evropské země, není pravda, že bychom byli v katastrofálním stavu. A ještě jednou to opakuji, že nejsou v katastrofálním stavu, a je lež tvrdit, že jste je v tragickém stavu převzali.

Víte velmi dobře, že byla pandemie, že byla naprosto mimořádná situace, a kdybychom se řídili vašimi radami, a jestli chcete, tak já vám je tady všechny sečtu, co kdo říkal z řad představitelů tehdejší opozice, tak byl deficit o 200 miliard korun vyšší za ty dva roky. Vy si nevzpomínáte, pane premiére, že jste tvrdil, že jste chtěli kompenzovat stoprocentně výpadky podnikatelů? My jsme kompenzovali jenom na úrovni 50 %. Nevzpomínáte si na to, jakým způsobem jste nás tady pérovali, že jste chtěli, abychom dávali plošně, rychleji a abychom dávali ještě více? Jak můžete dneska tvrdit, že jsme vám předali finance v tragickém stavu, když vy jste chtěli, abychom pouštěli více do ekonomiky? Jak můžete proboha tvrdit, že NKÚ nás načapal na tom, že to nebyly výdaje spojené s covidovou dobou? Prosím pěkně, přečtěte si to. Nečtěte titulky - já jsem se domníval, že jste profesor a že jste člověk, který se dokáže podívat do detailů, jít do hloubky, podívat se na data, spárovat si to a nepodléhat tomu, čemu se říká konfirmační zkreslení. Podívejte se do definice, co je to confirmation bias. Přesně podle toho postupujete, jako v nějaké sociální bublině. Ale vy jste premiér, vy nejste hejtr. Jak můžete říct, že se to nevztahovalo ke covidové době? To nevíte, že NKÚ uvedl, že rozdíl mezi rokem 2020 až 2021 tak, že se nevztahoval z 90 % ke covidu, přičemž nám do toho nenapočítal navýšené investice do dopravy a nenapočítal oddlužení nemocnic? O tom bych polemizoval, ale to, co je podstatné, i kdybych vás chytil za slovo, tak to byl rozdíl, a ne ta celková částka. Proboha svatého, čtěte prosím ty texty.

Kdybychom se řídili vašimi radami, zadlužení v roce 2021 po covidu bylo vyšší než v roce 2014, když jsme ho od vás přebírali, a tady jste před chvílí viděli v té tabulce, že jsme navzdory covidu nezvýšili zadlužení vůči tomu, jak jste nám to předávali vy, a to - podotýkám - v roce 2014 trhy běhaly velmi dobře a bylo období konjunktury. To znamená, my jsme i přes covidovou dobu předávali zemi s nižším zadlužením, než jak tomu bylo.

Proboha svatého, čím to argumentujete? Máte zde čísla ve smyslu deficitu vůči HDP a vztahujete to k době pandemie. No samozřejmě, že v době pandemie to bylo někde kolem 5 %. Proč to bylo kolem 5 %? Protože to je deficit vůči čemu, pane premiére? Vůči HDP. Co tím chci říct? Že HDP nerostlo. A proč nerostlo? No, protože nebyly příjmy. Podívejte se do ostatních zemí. Je zcela zjevné, že tenhleten koeficient se nemohl v té pandemické době férově vyhodnotit, protože nebyly žádné příjmy. To je mimo jiné velký rozdíl vůči tomu, jak hospodaříte vy. Vy za tři roky, pokud uděláte ten deficit, který plánujete, uděláte v součtu za tři roky větší dluh, než my jsme udělali za osm let našeho vládnutí. Ale podstatné je to, že my jsme v té pandemické době - a já nezlehčuju tu dobu současnou, energetickou krizi, taky to nemáte jednoduché - ale v té pandemické době byl zásadní rozdíl. My jsme neměli žádné příjmy. Vždyť všichni stáli, nebo byli samozřejmě, dojížděli, ale byli naprosto minimální. Proto pochopitelně ten hrubý domácí produkt vypadal tak, jak vypadal, a proto ten deficit vůči tomu HDP se pohyboval takhle, to znamená, to snad je přece úplně patrné.

My vám vyčítáme, abych se vrátil k tomu rozpočtu, strukturu toho snižování. Zatímco vy jedete na koni toho, že chcete vyšší daně, brutálně převádíte poplatky ze státu na daňové poplatníky, čili na spotřebitele a na firmy, a máte relativně malou úsporu na úřadech, náš recept a naše řešení by bylo více vybírat na daních, ale ne tím, že je zvyšujeme. Vy jste tady říkal cosi o perpetuu mobile. To není perpetuum mobile, to je o tom, že se daně budou důsledně vybírat. Nebo bylo nějaké perpetuum mobile v letech 2015, 2016, 2017, kdy jsme vybírali výrazně více daní? Víte, proč to bylo? No, bylo to kvůli EET, bylo to kvůli kontrolnímu hlášení. Já si vzpomínám, jak jste tenkrát vyváděli, že se zaklekává na firmy a tak dále. Dneska můžete být rádi, když máte kontrolní hlášení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP