(11.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Slyšeli jsme od vlády a nakonec před chvílí od pana ministra Síkely mnoho siláckých prohlášení, ujišťování a slibů, ale nedostali jsme žádná naprosto věrohodná čísla, která by jim dávala za pravdu. Obavy se množí, čas se krátí, argumenty chybí. Podpořte proto prosím návrh na svolání mimořádné schůze k nárůstu cen energií od 1. ledna 2024. V zájmu našeho průmyslu, v zájmu naší ekonomiky. V zájmu transparentnosti a informovanosti všech. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já také děkuji. Načtu omluvu. Dnes do 11 hodin z rodinných důvodů se omlouvá paní poslankyně Michaela Opltová.

Jako další přihlášený s přednostním právem je předseda Tomio Okamura, po něm pan předseda Radim Fiala, potom paní místopředsedkyně Dostálová a další. Prosím, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dnes tady máme na programu Sněmovny opoziční mimořádnou schůzi ohledně dalšího obrovského problému způsobeného Fialovou vládou. Týká se nárůstu cen energií v roce 2024. Mimořádná schůze proto, že Fialova vládní pětikoalice tvrdošíjně odmítá řešit tuto situaci a odmítá pomoci českým občanům a firmám, zatímco vlády okolních evropských států svým občanům a firmám budou i v příštím roce pomáhat.

Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti má v České republice příští rok vzrůst o 71 %. Pro firmy na hladině vysokého napětí o 113 % a na hladině velmi vysokého napětí dokonce o 206 %. Pro domácnost s průměrnou spotřebu elektřiny půjde o meziroční zdražení zhruba o 4 500 korun. To je návrh Energetického regulačního úřadu.

Podle vyjádření podnikatelských svazů budou takto zvýšené ceny energií pro české firmy likvidační a budou ničit jejich konkurenceschopnost. Podle Hospodářské komory stoupnou energetické náklady některých průmyslových firem až na trojnásobek současného stavu, přičemž jde především o poplatky za takzvané obnovitelné zdroje energie a náklady na distribuční a přenosové služby, jejichž úhradu budou místo státu platit přímo občané a firmy. Celkem se jedná o 56 miliard korun, které chce Fialova vláda vytáhnout navíc z peněženek občanů. A samozřejmě si to sečtěme. Fialova vláda teď od ledna takzvaným konsolidačním balíčkem, neboli spíše okrádacím balíčkem, vytáhne z kapes občanů, protože prudce zvýší daně, navíc cirka 100 miliard korun. K tomu Fialova vláda vytáhne navíc formou zdražení energií občanům a firmám z kapes dalších 56 miliard korun. Takže to už máte skoro 160 miliard korun v příštím roce navíc z kapes občanů v situaci, kdy kvůli nečinné Fialově vládě, jak víme, už třetina občanů České republiky, cirka 3 miliony, žije pod nebo na hranici chudoby. Takže to je opravdu katastrofální situace, do které nás Fialova vláda dostává. Ale k tomu srovnání s ostatními evropskými zeměmi se ještě dostanu.

To jsou čísla, která podle mého soudu samozřejmě mohou být ještě horší, protože tu nejsou započítané ještě další synergické efekty, to znamená zdražování, které přinese vládní proinflační zdražovací balíček, tedy vládou prosazené prudké zvýšení daní našim občanům a firmám, takže k tomu je ještě potřeba přičíst ještě to zdražování, které všeobecně vidíme právě z důvodu těch drahých energií a dalších důvodů. Takže skutečně ten finanční náraz, který připravila Fialova vládní pětikoalice pro občany a firmy, bude opravdu velice silný a bude mít velice negativní důsledky pro peněženky našich občanů.

Jak jsem již říkal, ostatní evropské státy budou i v příštím roce ulevovat a pomáhat lidem a firmám. A tady si to postavme přesně do toho kontrastu s tím nicneděláním, co předvádí Fialova vláda. Protože Fialova vláda žádnou pomoc nechystá. Podívejme se na Polsko. Poláci letos zamrazili ceny energií na úrovních konce roku 2022. Zmrazení cen elektřiny plánují i v příštím roce na dalších šest měsíců a na dalších dvanáct měsíců v případě cen plynu. To slíbila právě ta nová, chystající se vláda Donalda Tuska, to znamená vítěze voleb, pakliže by se chopila vlády tato nová vláda v Polsku, a ta dosavadní vláda premiéra Kaczyńského, ta už ty ceny, jak jsem říkal, zamrazila, takže Poláci mají samozřejmě mnohem, mnohem nižší ceny elektřiny i plynu, než má Česká republika.

Podívejme se na Slovensko. Na Slovensku stejně jako v Polsku jsou ceny energií zastropované mírně nad úrovní roku 2022. Takže slovenské domácnosti i v současnosti platí letos jedny z nejnižších cen energií v Evropské unii. Pohybuje se to přibližně na polovině cen i v Polsku i na Slovensku, než jsou v České republice. No a nová slovenská vláda již avizovala, nová slovenská vláda premiéra Fica, že bude v tomto trendu pokračovat. Dokonce tam bylo řečeno, že by chtěli ty ceny elektrické energie ještě o něco malinko snížit. Takže Poláci se starají, polská vláda se stará o své občany a své firmy, slovenská vláda se stará o své občany, aby měli nízké ceny energií, ale Fialova vláda nedělá vůbec nic, naopak ještě ceny energií chce zdražit a zdraží.

Podívejme se na Německo, také naše sousední země. Německo již oznámilo, že příští rok pomůže podnikům v Německu s platbami energií v objemu zhruba 300 miliard korun. No, někdo si může říct, že Německo, velké Německo, 300 miliard korun. Ekonom Lukáš Kovanda spočítal, kolik by byl ekvivalent na výkon, sílu a objem ekonomiky České republiky, jaká by to měla být pomoc. A je to přibližně 30 miliard korun. A to, jak vidíme z hlediska státního rozpočtu, by bylo za standardních podmínek, kdyby tady vládla normální vláda, kompetentní vláda, zcela únosné. Jenom zdůrazním, že Fialova vláda už poslala Ukrajincům přes 100 miliard korun. A teď nemá na to, aby podpořila za 30 miliard české firmy, případně pomohla českým občanům? No tak jasně, protože vaše vláda nehájí zájmy České republiky a českých občanů, vy hájíte zájmy zahraničí. A teď na to už celou dobu tvrdě doplácí všichni občané České republiky.

Takže krátce řečeno, jak vidíte na konkrétních příkladech a konkrétních faktech a aktuální situaci, okolní země pomáhají, okolní vlády pomáhají a jsou to, záměrně říkám tady ty země ve středoevropském regionu, aby bylo jasné srovnání, že jsou to země v podobných podmínkách, v podobné geopolitické situaci, jako je Česká republika, a bez problémů se s těmi cenami energií vypořádávají a mají je mnohem levnější, než jsou ceny elektřiny a plynu v České republice. No protože tam vládnou kompetentní vlády. Je to úplně jednoduché.

Takže se pojďme podívat trošku zdálky, respektive trošku komplexněji na to, co nám zdražuje energie, co likviduje konkurenceschopnost českých firem. Co snižuje životní úroveň českých občanů? Důchodců, rodin, invalidů, živnostníků i všech zaměstnanců? Co je tím základním důvodem, proč zdražuje všechno? Mimo to, že tady máme i ve srovnání s okolními evropskými zeměmi nekompetentní vládu, což je samozřejmě jeden z těch zásadních důvodů?

No, tím dalším důvodem je otrocké přejímání unijních norem a směrnic. Jedním slovem té bruselské šílené ideologie. Samozřejmě že hovořím například a především o tom Green Dealu či systému emisních povolenek EU. Plnou odpovědnost za tento stav nese současná Fialova, ale také předešlá Babišova vláda, které slepě kývou a kývaly na to, co nám přikazují z Bruselu. Mám na mysli právě Green Deal, který odsouhlasil Andrej Babiš, a nyní ve stejné politice pokračuje i Fialova vláda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP