(12.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takový přístup vlády vůči vlastním občanům je otřesný, šokující, ale dnes v České republice je to bohužel smutná realita. Vaší vládě podle posledních průzkumů plně věří již pouze 3 % občanů. Už vám tedy nevěří ani značná část původních vašich vlastních voličů. Měli byste ihned podat demisi. Tato schůze je v podstatě i symbolická. Potvrdí vůli Fialovy vlády zničit české firmy, české domácnosti, potvrdí vůli poslat celou českou ekonomiku i s jejími obyvateli do ekonomické a sociální krize.

A teď pár slov ke kolegům z opozice. Schůzi svolalo hnutí ANO, přičemž opět záměrně ignorovalo poslance z hnutí SPD, kteří tuto schůzi také chtěli iniciovat. SPD bohužel takovou schůzi sama prosadit nemůže, protože nám k tomu nestačí počet vlastních poslanců. Je nás jen 20 a na svolání mimořádné schůze je potřeba 40 poslanců. Je svým způsobem smutné, že Andrej Babiš nechce v opozici táhnout za jeden provaz a politikaří. Přitom jsem ho opakovaně vyzýval ke spolupráci, abychom společně mohli vyvinout co největší tlak na ukončení Fialovy vlády. Nemám ego, pro mě je na prvním místě zájem našich občanů. A tomu, aby měli naši občané více peněz, bezpečí a spravedlnosti, rád obětuji svoje osobní ambice, přestože je Andrej Babiš a hnutí ANO konkurentem SPD. My se vzhledem k našemu počtu poslanců bez spolupráce neobejdeme. Tak je nastavený zákon o jednacím řádu Sněmovny. A jsme jako SPD ochotni spolupracovat s druhou opoziční stranou. Hnutí ANO spolupráci nepotřebuje, a tak nespolupracuje ani s těmi, kteří jsou z pohledu občanů s hnutím ANO na stejné lodi. I to je symbolické. Je velmi pokrytecké kritizovat Fialovu vládu za to, že válcuje opozici, že nenaslouchá, nespolupracuje, když hnutí ANO tam, kde může, dělá bohužel to samé, a opozici jako celek to ve výsledku proti vládní koalici oslabuje.

Vážené kolegyně a kolegové z hnutí ANO, zamyslete se nad tím. Vím, že byly momenty v čase, když jste nás potřebovali, tak jsme se na dobrých věcech pro občany vždy poměrně rychle dohodli. Prosím, pamatujte si a věřte, že strategie využít, vyždímat a zahodit politického partnera není dobrý základ pro jakoukoliv politiku s kýmkoli. Dáváte tím jenom signál občanům, že když přijde na lámání chleba, tak půjdete s tím, kdo dá víc - bez ohledu na minulost, bez ohledu na to, zda váš účelový spojenec má stejné priority, bez ohledu, zda a jak donedávna tuhle zemi a občany ničil. Tím, že na kritice vlády nespolupracujete s jedinou, druhou opoziční stranou, si děláte zadní vrátka pro budoucí koalici s ODS. Ostatně není to tajemstvím. To je vaše volba, ale bude dobré, když to občané budou vědět předem. A já si myslím, že teď musí být naším společným cílem, protože jsme tady jenom dvě opoziční strany, abychom ukončili co nejdříve škodlivou Fialovu vládní pětikoalici, která ničí Českou republiku, ničí naši ekonomiku a ničí peněženky našich občanů a firem. A to je teď pro SPD priorita. A já prostě nechci politikařit, protože prioritou musí být pro nás zájem občanů.

Proto, přestože v mnohých pohledech třeba na fungování Evropské unie máme jiné pohledy s Andrejem Babišem, hnutí ANO a SPD mají jiné pohledy, vy jste prounijní strana, my jsme euroskeptická strana a tak dále - vy jste tady hlasovali pro přítomnost zahraničních základen, zahraničních vojáků v České republice, my jsme byli jediní proti. Takže programové rozdíly tady jsou zásadní v některých věcech, ale shodujeme se na jedné věci: že chceme, aby občané měli více peněz, aby české firmy fungovaly, aby byla Česká republika bezpečnou, prosperující zemí. A to Fialova vláda teď právě nedělá, rozbíjí Českou republiku, a proto si myslím, že bychom měli táhnout za jeden provaz. A zbytečně to oslabuje i tento způsob vaší politiky, právě ten tah na branku, abychom co nejrychleji ukončili Fialovu vládní pětikoalici.

Fialova pětikoalice vším, co dělá kontinuálně, od prvopočátku zdražuje a komplikuje život lidem, firmám, celé zemi. Dělá to pod různými záminkami, které si sama vymýšlí, a proti vůli většiny občanů. Vláda likviduje ekonomiku naší země pro ideologie z Bruselu a pro vlastní prospěch. Opět - navzdory přání většiny občanů naší země. Proto chci požádat Fialovu vládní koalici a vládní poslance, kteří tady mají většinu, aby schválili pořad této schůze a aby umožnili diskutovat návrhy řešení ze strany opozice, protože vy sami návrhy nemáte. Jediné, co na základě vaší činnosti tady vidíme, je, že Česká republika má nejdražší ceny energií v rámci našeho regionu, Česká republika má jednu z nejvyšších inflací v Evropské unii - samozřejmě vysoko nad průměrem Evropské unie, a to i dnes, v této chvíli. Vidíme tady obrovský pokles reálných mezd, obrovský pokles maloobchodních tržeb, vidíme tady prudký, strmý růst zadlužování - ostatně za vaší vlády už překonal dluh České republiky ty astronomické 3 biliony korun. Tu magickou hranici jste překonali a za vaší vlády to vypadá, že se zadluží Česká republika o rekordních 1,2 bilionu korun navíc, to je zcela reálný scénář, to všichni už vidíme. A vy prostě nemáte recept, nemáte řešení pro tuto zemi.

Takže vás chci znova - my vám nabízíme spolupráci ve prospěch občanů. Takže umožněte, umožněte schválit program této schůze, abychom mohli společně před veřejností prodiskutovat naše návrhy řešení a abychom se mohli shodnout na pozitivním směřování České republiky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane předsedo. A prosím dalšího přihlášeného s přednostním právem a to je pan předseda Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, mrzí mě, že je nás tady tak málo, protože jsem přesvědčen, že problematika cen energií je pro Českou republiku a bude do budoucna jednou z nejdůležitějších věcí a v současné době bohužel i fatální věcí. A teď musím říct, že (otáčí se) tady na pravé straně jsou jenom 4 poslanci, což mě mrzí, a doufám, že to na interkomu tady ve Sněmovně budou slyšet.

I já cítím samozřejmou povinnost vyjádřit se k problematice vysokých cen energií, protože jde o jednoznačně klíčové české národní ekonomické téma současnosti a pravděpodobně i budoucnosti. A je to hlavně strategické téma budoucnosti. Ostatně hovořím proto o těchto věcech nejen z tohoto místa často a cíleně. Dnes se pokusím říci to, co považuji za nejzásadnější. Budu mluvit konkrétně s odkazy na zdroje, aby nikdo nemohl říct, že jsou to pravdy, polopravdy nebo lži, přímo a tvrdě, protože situace to vyžaduje. Půjdu rovnou k věci a aktuálním záležitostem.

Jedním z důvodů, proč máme v Evropě v přepočtu na paritu kupní síly jedny z nejvyšších, ne-li úplně nejvyšší ceny energií, ale i třeba telekomunikačních poplatků, mobilních dat, ale koneckonců i ceny potravin, je absence silné institucionální kontroly a cenové regulace těchto monopolních, oligopolních či svým charakterem kartelových odvětví, která tvrdí, že nejsou kartelová, ale vypadají tak nebo se tak přímo tváří, protože o čistě tržním a konkurenčním prostředí v těchto odvětvích nelze hovořit ani náhodou. A úřady, které mají chránit zájmy spotřebitelů a státu proti zneužívání této situace dodavateli, prodejci či poskytovateli těchto komodit, nefungují dobře, i proto, že z podstaty věci budou vždy tahat za kratší konec provazu, protože stojí proti mnohem, mnohem silnějšímu soupeři. Silnějšímu finančně, mediálně i vlivově. Soupeři, který hraje na hraně zákona, často i za ní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP