(13.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže jaký byl stav po revoluci v oblasti energetiky, v oblasti elektráren, tepláren, plynáren a uhelných dolů? A jak to vypadá dnes? Já pro ty, kteří se o to zajímají, a samozřejmě to je otázka, já jsem si teď - tady studenti dělají nějaký průzkum, tak jsem se jich ptal, ale i na školách se ptám, co vlastně se učí. Většinou to vždycky skončí u toho pravěku.

Takže pokud chcete něco vědět o energetickém sektoru, tak můžu tady doporučit knihu Energetický sektor České republiky od Tomáše Vlčka a Filipa Černocha, je to z roku 2012, kteří mapují vývoj a problémy energetického sektoru. Ano, v roce 1990 bylo všechno v rukách státu - elektřina, plyn, teplo, uhlí, ropa, ano. Zatímco na Slovensku hrálo prim jádro a voda, v České republice to bylo hlavně uhlí a jádro. A po rozdělení Československa v roce 1993 měla Česká republika k dispozici dvě jaderné elektrárny, Temelín a Dukovany, a řadu uhelných elektráren. Mezi největšími byly Prunéřov, Počerady, Ledvice, Tušimice I, II, dvojka v roce 1993 ve výstavbě, Tisová, Chvaletice, Dětmarovice, Mělník, Hodonín, Poříčí. Ano, to byly hlavní zdroje. A tehdejší politici, neznámo proč, a já vůbec nechápu, jak vlastně rozhodovali tu kuponovou privatizaci, proč si neřekli, že ty hlavní - jak Poláci. Poláci si nechali všechno. Všechno. Plyn, rafinerie, elektřina, uhlí, všechno mají ve vlastnictví státu. A to, že Brusel měl nějaké představy? Ne, Poláci vždycky bojovali za zájmy své země, Polska. Ne, oni si nechodí pro noty do Bruselu, jak tradičně chodili naši.

No, takže samozřejmě došlo k tomu, a já to tady nebudu všechno číst, co se všechno stalo, a naštěstí - naštěstí, protože tady v minulosti tradiční strany chtěly dokonce privatizovat ČEZ v roce 2001, a tehdy Enel a EDF nechtěly dát tu nabídku a naštěstí to aspoň zůstalo v našich rukou, jinak by tady už nebylo téměř vůbec nic.

Takže skupina ČEZ měla v roce 2003 pod kontrolou distribuci elektřiny koncovým uživatelům na většině území České republiky a dále většinu... ČEZ kontroloval velké elektrárny a tak dále. Tehdy ČEZu šéfoval Jaroslav Míl, který neuposlechl tehdejšího ministra financí Sobotku a ministra průmyslu Milana Urbana a rozhodl se zúčastnit privatizace uhelných dolů, protože ČEZ měl peníze a potřeboval uhlí do svých elektráren, takže to mělo smysl. Ale ČSSD chtěla prachy, no tak Míl dostal padáka. A potom nastoupil guru Martin Roman. Na toho už se zapomnělo. To byl šikovný kluk! Ten to uměl! Ne? Můžeme se k tomu vrátit, jak byl Škoda holding, jak kupuje Appian Group. Tam byl ten bílý kůň de Groote. O tom se mluvilo, jak je to fantastický investor. A potom ho stíhali za ten tunel v Mostecké uhelné. Tak to jsou ty historie. A Roman samozřejmě dělal obrovskou kariéru, byl všude. Spekulovalo se, že je v Appianu. Toskánská aféra 28. 7. 2009. No to je ta energetika! Monte Argentario. Politici ODS, lobbisté tu byli všichni, Dalík, Aleš Řebíček, to byl takový ministr dopravy, který stavěl dálnice přes svoji firmu. No, kdo tam ještě byl? Pospíšil tam byl, ministr spravedlnosti ODS. Tam všichni byli na hromadě. To organizoval lobbista. To tam všechno bylo, to je ta energetika, to je ta vaše historie, ne? Jak to všechno bylo. No.

Roman vedl ČEZ do roku 2011. Často se spekulovalo o jeho vlivu na politiku a skrytém financování politických stran, o kterém mluvil jak bývalý ředitel české rozvědky, exministr vnitra František Bublan, nebo už zesnulý Karel Schwarzenberg. Nakonec Roman skončil. Otázka je, jestli kvůli kšeftům na Balkáně, nebo nechtěl dostavět Temelín a tak dále.

A potom tady máme ten váš solární tunel. Vy tady vyčítáte komu ty obnovitelné zdroje? Vždyť vy jste připravili naše daňové poplatníky o 400 až 600 miliard, ne? Původní návrh byl fajn - 13. listopadu 2003. Všichni hlasovali - ČSSD, KDU a tak dále. Připojily se elektrárny. Tady to všechno je. A potom, to je zajímavé, že jsem teď potkal lidi, kteří tvrdí, že to nebyl Topolánek, který vlastně to způsobil, a tvrdí, že to byl Fischer. No to je jedno. Zkrátka tradiční strany, které byly u vlády, solární tunel - jste připravili naše daňové poplatníky o 600 miliard. A památný byl tehdy finiš solární horečky, kdy na sklonku roku 2010 v nejzazším termínu pro získání štědrých výkupních cen se podařilo byznysmenům získat od úřadů kulatý štempl, a tedy připojit do sítě ještě nehotové projekty. Začalo se mluvit o podvodech, solární mafii, přišlo vyšetřování, zadržen byl na pár hodin i někdejší ministr vnitra Ivan Langer. I přes velké očekávání zatím před soudem neskončil žádný vysoce postavený politik a ani žádný člen organizovaného zločinu. Kolem některých vlivných lidí ovšem policie kroužila. Vzpomeňme si na Amun.Re - Martin Shenar, jo? A tak dále. Takže nakonec ty všechny solární elektrárny, které získali kmotři, tak koupil ČEZ za velké miliardy. Mě by strašně zajímalo, kde ty peníze vlastně skončily, když to FAÚ tehdy vlastně fungovalo za toho ministra financí, zakladatele TOP 09, a jak to všechno bylo. Tak na to všechno zapomněli. To vám nikdo nepřipomene z těch provládních médií. Solární parky, jihočeský Ševětín a tak dále. Vidkun. Můžu tady všechno číst, abyste si připomněli, že kdo tady zničil tu energetiku, kdo tady ničil a ničí naši zemi. Vy jste ji zničili tím, že jste všechno rozprodali nebo vytunelovali, a teď ji ničíte, protože jste absolutní amatéři, kteří nejsou schopni pochopit, že základ je elektřina. Elektřina! No tak doufejme, že i pan premiér to objeví, ne?

Takže pane ministře, když budete 26. listopadu v Liberty, kde konečně už jste se vlastně odhodlal navštívit Liberty. Pan premiér neodpovídá na dopisy. Mě měli odboráři na esemesce. Jo? My jsme tam byli s Havlíčkem, abychom zabránili majiteli Liberty - Mittal vytáhnout 1,5 miliardy. Nová huť, to je skvělý příběh privatizace tradičních demokratických stran. Ne, tradičních. Tradičních, protože ony nejsou ani demokratické. O tom jsem ráno mluvil. 52 miliard vytáhl Lakshmi Mittal z Nové huti a předtím 10 miliard ti oligarchové! No tak choďte se tam zeptat, jestli jsou spojeni s tou elektřinou, jak to všechno je. Vezměte si nějakého toho europoslance, co tam vykládal něco, že náš průmysl nemá žádné problémy. Náš průmysl je úplně super, protože mají nejdrahší ceny energií.

Takže Dukovany - já se vrátím k Dukovanům. Neudělali jste nic, sprostě lžete o Rusku. Já už snad nevím, jaký je větší důkaz, když vám ukazuju Nečase s Putinem. Tady kyperská firma Seznam Zprávy tady řešila nějaký plakát, ano, jasně, paní hejtmanka tam je v tom odposlechu, že všechno ví, jak Dozimetr funguje ve středních Čechách, ale to, že mě jste dali na Putina, se kterým jsem já v životě nemluvil a vůbec jsem s ním nejednal... Jako já to nechápu. Na to je potřeba mít žaludek, na takovou sprosťárnu. Mluvit o tom. Dvě usnesení vlády, naší vlády, je, že Rosatom tam není, že byli vyřazeni, že jsou nějaké postupy. Ne? Ne, ale vy to budete stále opakovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP