(14.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Transgas, ano. Tak já jsem na to zvědav. Já jsem nevěděl, že vy teď vlastně nakupujete ten plyn. Tak buďto nakupuje ČEZ, který má minoritní akcionáře, nakupuje to nezávisle, nebo to nakupujete vy a pan premiér nakupuje ropu. Nebo jak to máte? Vy jste úplně absurdní, jak o tom mluvíte. Vždyť vy s tím nemáte mít co společného, ne? To jsou firmy, které mají mít nějaká pravidla, máme tu nějaké zákony a tak dále. Takže když to vezmeme, můžeme si vzít teplárny, ne?, které vznikly vyčleněním z Českých energetických závodů. Ano, byly převedeny na obce. No a potom přišla Veolia, která samozřejmě tady vlastně získala i většinu vody i teplárny, takže i tohle všechno není v rukou státu, ale je v zahraničí. A potom se divíme, že kolik těch dividend odchází. A to jsou věci, které lidi zajímají. Protože teplo, voda, elektřina, plyn, si představte a informujte pana premiéra, možná to neví, jsou pro lidi velice důležité.

Tak my budeme strašně rádi, když nám řeknete, jaká je ta vaše strategie tedy, když pan premiér sliboval, že zařídí ty emisní povolenky. Já jsem k tomu vystupoval opakovaně na Evropské radě. V září 2021 jsem řekl, že strop na emisní povolenku má být 30 eur. Samozřejmě Evropská komise, nikým nevolená Evropská komise, skupina úředníků, se netrefila, dali asi miliony eur za nějaké studie. A dneska samozřejmě ty emisní povolenky likvidují nejenom náš průmysl, ale samozřejmě mají zásadní dopad na cenu elektřiny při výrobě z uhlí. A vy stále chcete, že to ukončíte. Takže pokud ukončíte uhlí - a podle těch forwardů, jaké jsou dneska, tak se může stát, že tady některé ty uhelné elektrárny vám řeknou, že končí, a potom jsem zvědav, jak to všechno vlastně zvládnete. Ty vaše různé lži a nesmysly. Říkáte no, kdyby ten Temelín byl schválen v roce 2013 nebo 2014, tak ještě stále možná by se začalo kopat. Protože možná nevíte, jak dlouho trvá výstavba jaderné elektrárny. Ale já myslím, že lidi, kteří tomu rozumí a sledují ty debaty a vaše vyjádření, tak skutečně musí být z toho úplně perplex.

No, takže co jsem tím vším chtěl říct: že málokterý evropský stát byl nebo je tak hloupý, aby rozprodával vlastní energetickou síť. A mám na mysli nejen elektrárny, ale i uhelné doly, teplárny nebo plynárny. Místo toho, aby politici zařídili levné energie pro české občany a české firmy, tak z České republiky postupně vytvářejí zemi, která bude závislá na dovozu drahé energie z Evropy, nebo cenu budou určovat energetické podniky, jejichž hlavním cílem není levná energie, ale co nejdrahší. Ano, minoritní akcionář ČEZu chce vysoké zisky. Vysoké zisky jsou vysoké ceny energií. Jak je to jednoduché! Ano. Můžete nám říkat, proč jsme to neudělali my. No protože to nebylo na stole. Protože to nebylo na stole. Ale ta zásadní chyba se stala v privatizaci. V privatizaci. A můžeme to porovnat s Polskem.

No, takže hlavního viníka za současný stav české energetiky je třeba především hledat v kuponové privatizaci devadesátých let v režii ODS a pak ČEZ, výjimka ministru Grégrovi, odprodej státního majetku v režii ODS i ČSSD. Tyto tradiční strany dopustily, aby náš stát ztratil kontrolu nad klíčovou infrastrukturou. Náš stát z energetické infrastruktury nevlastní už téměř nic, i když je ČEZ firma majoritně vlastněná státem, významná část akcií je v soukromých rukou. Kvůli 30 % minoritních akcionářů neumožňuje okamžitě zastropovat cenu energií a využít jiný než burzovní model. Ano. Oni, s péčí řádného hospodáře, vedení, musí prodávat elektřinu za nejvyšší cenu. Ale to přece není zájem státu. Ale na to, abyste to mohli udělat, musíte vykoupit 100 % ČEZu. Vždyť ještě nedávno pan premiér tvrdil, že bude nakupovat ty energetické firmy v Čechách. Už na to zapomněl? Potom tvrdil, že se rozdělí ČEZ, což je samozřejmě nesmysl, protože to dopadne jak vždycky s tradičními stranami, že soukromníci na tom vydělají a stát prodělá, ne? To jsme zažili x-krát. Takže jediný způsob je domluvit se s minoritáři. A místo toho vy jste jim vyplatili mega dividendu. Místo toho, abyste jim řekli no tak hele, my už dividendy nebudeme vyplácet a my teď vykoupíme ty vaše akcie. No. A jaká je to cena? Měli jste to vykoupit. Sto miliard vycucáte z ČEZu, které tady lidi zaplatili, firmy, občané zaplatili ČEZu, ano, abyste zkrátka se s tím podělili i s minoritáři, dostali to do rozpočtu a stále nám tvrdili, že nejsou peníze.

A ještě ten největší skandál je, že vy tvrdíte, že... i když pan premiér tvrdí, že to stoupne o jednotky procent, ale vždyť vy máte vysoký ten strop. Proč jste dělali strop tak vysoký? Jak jste vlastně kontrolovali, když někdo zpětně antidatoval kšeft, prodej elektřiny, s výrobcem elektřiny a tam kasíroval ten rozdíl? Jak to zkontrolujete? Nedá se to náhodou antidatovat? Takže místo toho, abyste zastropovali cenu u výrobce, jste vlastně udělali věc, která zásadním způsobem negativně ovlivňuje naši zemi, všechny, a inflaci.

Mimochodem ta vaše provládní média vůbec nepíšou, že kolik v rámci církevních restitucí, kde jste nadhodnotili ten majetek a kde jste vyplatili 165 miliard - kolik dostali za inflaci? Když jste tedy měli tu drzost vzít to důchodcům, každému, 7 000 korun tento rok. A církve dostaly kolik? Šest, pět, sedm, osm miliard? Možná by pan ministr kultury to mohl říct, ne? Takže to je dědictví, které je nevratné! To je ta katastrofa, že je to nevratné! To jedině že byste to začali všechno skupovat: vodu od Veolie, teplárny a další, rafinérie od Poláků, když tedy nakupujete tu ropu. Kdyby Orbán neprosadil výjimku pro střední Evropu, tak žádnou ropu ruskou, kterou jste si nakoupil, pane premiére, minulý rok, nebo pan Síkela tady tvrdí, že nekupuje, přitom jste nakoupili nejvíc. I když já vím, že nenakupujete, ale když o tom mluvíte, že nakupujete, tak jste nakoupili nejvíc. Ruské ropy. Ne? A já jsem zvědav na tu výjimku, kterou má MOL tady do prosince, jak to všechno skončí. Minule někdo říkal, že chcete kupovat rafinérii dokonce v Německu. No, tak fajn. Takže když jste všechno rozprodali a budete to teď kupovat zpět, no tak vám držíme palce. Pokud to samozřejmě bude ve prospěch občanů České republiky.

No a teď se pan Fiala s panem Síkelou rozhodli, že přehodí na občany a firmy 65 miliard za obnovitelné zdroje a distribuci. Takže je to samozřejmě čistokrevný hazard s naší životní úrovní, hospodářstvím a budoucností. Přitom v květnu ještě slibovali, že nic takového nechystají. Ale aby dostál pan Fiala svému slibu, že vláda bude škrtat na dotacích, tak to prostě nechají zaplatit firmy a občany. Oba pánové tvrdí, že nárůst cen elektřiny kvůli OZE a distribuci regulovaná část vykompenzuje pokles cen silové elektřiny - neregulovaná část. Takže mimochodem malá exkurze k cenám elektřiny. Ta se skládá z regulované části, kterou ovlivňuje stát, a neregulované, o které rozhoduje trh. Cena elektřiny se skládá z regulované části a dohromady to dělá u nejběžnějšího tarifu asi 6 500 za megawatthodinu, z toho třetina, asi 2 000 korun, tvoří právě regulovaná složka. A ta od příštího roku zdraží kvůli Fialově vládě o 71 % na cirka 3 500 korun, a zůstane-li cena jako dnes, bude megawatt stát skoro 8 000 korun. Průměrná domácnost tak zaplatí za rok za regulovanou složku kolem 6 000 korun navíc. Pánové Fiala se Síkelou slibují, že nárůst u regulované části pokryje pokles té tržní, případně dojde k navýšení maximálně o desetinu. To je hodně odvážné tvrzení, které se zakládá na víře, že cena elektřiny bude příští rok na volném trhu klesat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP