(15.30 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Nepřekvapuje mě ani to, že tady vysypal celý obsah svých pověstných složek, o kterých se říká, že je vede na každého, z koho má strach. Přiznám se, že se v tom jeho chrlení nesouvislých vět těžko vyznám, zachytil jsem však, že mluvil hodně o lidech, kteří pro něj v minulosti pracovali, a pak něco naprosto nepochopitelného o energetice. A pokusím se zareagovat aspoň na to základní.

Pochopil jsem, že pan poslanec Babiš je velký znalec toho, co se říká po Praze. Určitě tedy slyšel i to, proč váš dvojministr pan Havlíček tak moc tlačil na Rosatom. Říkalo se, že to bylo proto, aby měl jisté, že z něj Hrad udělá premiéra, až pana Babiše zavřou případně za Čapí hnízdo nebo za jeho zámeček na Riviéře, kde, jak dnes zveřejnil tisk, francouzská finanční prokuratura pokročila a požádala o spolupráci českou policii. Tak nevím, jestli se ho na to ptal, jestli mu to nevadilo.

Když jsem mluvil o těch devadesátkách, tak jsem podcenil to, že on není příliš kovaný v češtině a že za devadesátky se označuje celé období, počínaje rokem 1990 až do konce dekády. Já jsem vycházel z následujícího faktu. Agrofert v roce 2000 vydělal 2 miliardy korun a utržil přes 21 miliard korun. V tom roce držel pan Babiš 45 %. A pak se samozřejmě nabízí otázka, když to tedy nebyly ty devadesátky, kdy zbohatl, jak říká, a podíl v hodnotě asi tak miliardy korun buď koupil od svých dodnes neznámých kamarádů za hubičku, nebo nám tady zase lhal, anebo to tedy byla patologická lež o něm samém. Protože ten rozdíl mezi námi je, že já nejsem trestně stíhaný a nejsem opakovaně odsouzený lhář. A to je ten rozdíl.

Ano, já jsem se celý život živil jako zaměstnanec, nezbohatl jsem jako pan Babiš, nejsem chudý, ale veškeré příjmy, které jsem za svou kariéru jako plat - s jedinou výjimkou a to bylo moje OSVČ v roce 2020 - dostával jako výplatu, řádně jsem je zdanil a žádné jiné příjmy, jak tady naznačoval pan Babiš, jsem nikdy neměl. A k tomu, co jsem vydělal, jsem nepotřeboval ani korunové dluhopisy, ani státní dotace, veškeré nemovitosti, které mám, vlastním na území České republiky, pořídil jsem si je na hypotéky u bank a nepotřeboval jsem žádná finanční schémata přes offshory, které se později staly předmětem vyšetřování finanční prokuratury jednoho z členských států Evropské unie.

Takže když to nebylo v devadesátkách, tak nevím, jak pan Babiš si vydělal na ten Agrofert, jestli to přepral přes ty své neznámé kamarády ze švýcarských studií. Já samozřejmě nevím, jak to bylo, ale napadají mě ty tři možnosti, které jsem zmínil.

Pokud se jedná o moje dvě údajné výpovědi - nebo vyhazovy. Tak ten první - víte, když se s někým nedohodnete na pozici a máte tři jiné, lepší nabídky od mezinárodních firem a rozhodnete se odejít a oni vás přemlouvají, abyste zůstal o měsíc déle, protože bez vás nebudou schopni dotáhnout fúzi, a nabízejí vám za to peníze, na které nemáte nárok, není to vyhazov. A pokud se jedná o můj odchod z Erste Group, je velká škoda, že jsem vázán smluvní mlčenlivostí, protože by se pan Babiš asi divil. Ale když vám dozorčí rada tleská několik minut ve stoje, tak zase bych úplně nemluvil o vyhazovu.

Ale chci říct jednu věc. Nejsrozumitelnější na projevu pana Babiše bylo, že řekl, že někdo zaspal dobu. Ano, zaspal. Ale byl to on - číslo 25085 - a s ním bohužel i celá naše země, která se z toho bude ještě mnoho let vzpamatovávat!

A dovolte mi na konec jednu maličkost. Já mám sice podle pana Babiše máslo na hlavě, ale on má máslo za šest pětek. Odírá české občany o miliardy a hází to na nás. A o tom je ten estébácký marketing. Děkuji. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní s přednostním právem vystoupí paní místopředsedkyně Richterová a poté pan místopředseda Havlíček. Přečtu omluvy, než paní místopředsedkyně dostane slovo. Omlouvá se Berkovcová Jana od 15.30 z rodinných důvodů, Nováková Nina od 15 do 19 hodin z pracovních důvodů a Jan Síla od 15 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pěkně děkuji za slovo. Mnozí už mnohé řekli a také bylo násobně několikrát připomenuto, že veškeré strašení, které se ve vztahu k energetice, k zásobám plynu, k tomu, zda tady bude teplo nebo nikoliv vztahovaly k této vládě v minulosti, se nenaplnilo. Nebyla to prostě pravda. A já bych ráda připomněla, že vedle těch 110 miliard korun, které na snížení tlaku pro zákazníky, pro domácnosti, ale i firmy vynaložila tahle vláda, že k téhle částce se váže i to, že jsme se začali věnovat energetice z pohledu dlouhodobé strategické bezpečnosti České republiky.

Připomenu jednu věc. Energetika je dlouhodobá, něco, co se buduje samozřejmě roky, ale po těch osmi letech, kdy bylo ve vládě hnutí ANO, prostě Česká republika byla z 97 % závislá na ruském plynu, byl tady obrovský pokles rozvoje obnovitelných zdrojů. Dá se říct, že jsme v tom byli nejhorší z celé Evropy. Už tady mnozí mluvili o tom, jaký problém bylo zablokování rozvoje jaderné energetiky pro Českou republiku, a stejně tak to, že vlastně v ten poslední rok té předchozí vlády byl na nízkém stavu, na nejnižší úrovni za pět let tehdy stav plynových zásobníků. Tohle jsou všecko fakta, konkrétní věci, které se dají doložit. A já to připomínám proto, že prostě, jak už jsem řekla a jak řekli mnozí přede mnou, energetika je dlouhodobá záležitost.

A teď to, co bych si přála. Přála bych si, aby to byla i věc společná, protože to je něco, kde opravdu musíme roky budovat, modernizovat například distribuční síť, a to, že zde je zde nyní dva roky určitá vláda, samozřejmě znamená, že jsme zvládli naplnit plynové zásobníky, a díky za to panu ministrovi Síkelovi a mnoha dalším, kteří o tom jednali. Ale to, že se roky koncepčně energetika neřešila, je prostě problém, který jsme zdědili.

K tomu tématu, na které se to, já bych řekla, hraje dneska, ta struna, na kterou se brnká nejčastěji, tak my samozřejmě za Piráty chceme, a zcela v souladu i s tím, co říkal pan premiér, aby byly ceny pro domácnosti, pro firmy co nejvstřícnější, co nejnižší. A proto zmíním konkrétní kroky, které navrhujeme a o kterých jednáme u Modernizačního fondu, v kterém bude v příštích letech k dispozici 500 miliard korun. Ale než k tomu dojdu, tak připomenu ještě jednu věc: to, co nám mohlo výrazně pomoci v minulosti, by byla ta promyšlená energetická koncepce. A aby to teď neznělo, že tady říkám jen obecné věci, tak prostě připomenu konkrétní pohled, který je pouze dva roky starý. Když se tady podíváme na tabuli, dneska je 16. listopadu. A já teď chci odcitovat, co říkal 1. listopadu 2021, čili přesně před dvěma lety, Andrej Babiš na mezinárodním klimatickém summitu COP26 ve skotském Glasgow. Když se budete ptát, co je zdroj, tak zdroj jsou oficiální stránky vlády České republiky. Kdokoliv, kdo půjde na vlada.cz, tak tam najde tiskovou zprávu, kde ten celý projev, co tam tehdejší premiér v demisi, nebo doúřadovávající, pronesl. Takže nynější předseda opozičního hnutí, tehdy končící premiér, reprezentoval Českou republiku s těmito slovy. Je to překlad z angličtiny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP