(Jednání pokračovalo v 16.10 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Je 16.10. Do této doby byla schůze přerušena. Ještě zagonguji, protože nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 83. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení. Všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených... Počet přihlášených se nám ustálil.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno 140 poslanců a poslankyň, pro 62, proti 65. Návrh byl zamítnut. Konstatuji, že pořad schůze nebyl schválen.

 

S přednostním právem vystoupí paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte schůzi. Máte slovo, samozřejmě.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Čeho jsme dneska byli svědky? Čeho jsme byli svědky? Že byla svolána z naší iniciativy mimořádná schůze na téma ceny energií od ledna 2024. Ten nejkompetentnější ze všech, který měl... (Velký hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pardon, paní předsedkyně. Kolegové, kolegyně, ještě jsme schůzi neukončili. Prosím o klid.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Který měl problematiku vysvětlit, o to jediné nám šlo, pan ministr průmyslu a obchodu, využil taktiku všech různých výmluv, urážek, citací, všeho možného. Ale toho, o co nám šlo, se ani nedotkl. Takže ten, kdo dneska sledoval tu schůzi, se vlastně od vládních představitelů nedozvěděl vůbec nic. Je to hanba! Je to skandál, že jste tuhle schůzi odmítli. Naprostý skandál!

A ještě vysvětlím a budu reagovat na pana místopředsedu Skopečka, který řekl jenom část té dohody, proto já řeknu tu druhou. Většinou dohody tady na mikrofon neříkám. Ten návrh dohody z vaší strany zněl: zahájit schůzi a za pět minut ji přerušit. To bylo pro nás nepřijatelné. Tak musím to tady uvést na pravou míru, protože jste uvedl tu první půlku dohody. Nicméně my toho nenecháme, absolutně to tímhle neskončilo a příští týden sebereme podpisy na další schůzi na toto téma. Bude to pokus druhý. A budeme sem chodit tak dlouho, dokud vy těm lidem neřeknete, jak to s těmi energiemi je. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: S přednostním právem pan místopředseda Skopeček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, tak ta dohoda zněla. Mě mrzí, že jste prostě neakceptovali to, že bychom dneska schůzi otevřeli a v klidu v ní pokračovali příští týden, až tady budou klíčoví ministři, kteří k tomu mají co říct. (Reakce v lavicích ANO.) Nebyl tu ministr financí. My jsme na diskusi o energetice připraveni. Ale nesmíte tam splácat páté přes deváté, jako jste splácali během dnešního projednávání programu. (Potlesk z lavic ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pokud se již nikdo nehlásí, končím 83. schůzi Poslanecké sněmovny a připomínám, že v úterý 28. listopadu budeme pokračovat v přerušené 82. schůzi Poslanecké sněmovny. Kolegové, kolegyně, přeji vám krásný prodloužený víkend.

 

(Schůze skončila v 16.15 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP