(10.20 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Myslím si, že pokud to takto budeme dělat, tak můžeme dosáhnout toho, že Česká republika nebude někde uprostřed mezi zeměmi Evropské unie, trochu lepší v plynu, trochu horší v elektřině, ale že budeme v budoucnu patřit k těm, které budou mít energetickou soběstačnost tam, kde to je možné, a které budou mít dostatek energie, a to energie za přijatelné ceny. Můžeme patřit k zemím, které budou patřit k těm lepším v Evropě. My pro to rozhodně ty potřebné kroky děláme a mohu jen doufat, že nás v tom podpoří i současná opozice. Děkuji vám. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné dopoledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze.

Než udělím další slovo s přednostním právem, nejprve oznámím, že pan poslanec Jiří Havránek hlasuje s náhradní kartou číslo 15.

Dále přečtu omluvy. Na celý jednací den se z pracovních důvodů omlouvá paní poslankyně Margita Balaštíková, od 16 do 9 hodin ranních se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Stanislav Blaha, od 9.30 do 15 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Josef Cogan, na celý jednací den se ze zdravotních důvodů omlouvá pan poslanec Martin Kolovratník, od 13 do 15 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Robert Králíček, od 14.30 hodin se z pracovních důvodů omlouvá paní poslankyně Renata Oulehlová, do 10 hodin se z pracovních důvodů a do 11 hodin ze zdravotních důvodů omlouvá pan poslanec Jan Richter, na celý jednací den se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Petr Vrána, od 10 do 14 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan ministr Marek Výborný.

Nyní budeme postupovat podle přihlášek s přednostním právem. Jako první vystoupí pan poslanec Andrej Babiš, paní předsedkyně Alena Schillerová, pan předseda Tomio Okamura a další přednostní práva. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážení spoluobčané, dámy a pánové. Pan premiér mluvil o korektní debatě. Ale s panem premiérem bychom si měli vysvětlit, co je to korektní debata. Jestli je to ten váš monotónní tón, různé manipulace a nepravdy, zase jste se vracel do minulosti. Nebo co to je, ta korektní debata, věcná debata? Já myslím, že většina lidí, která vás poslouchala, vám vůbec nerozuměla. Oni nevědí, co to je regulovaná složka, oni vidí tu fakturu včetně DPH, kterou musí zaplatit.

Dneska vy tvrdíte, že jste někomu pomohli. A já vám přečtu, komu jste pomohli. Právě těm, kteří nejvíc na vysokých cenách energií zbohatli. Já mám tady celý seznam. Takže jaký je výsledek? Vy říkáte, že máme dobrou energetickou budoucnost a že budeme soběstační. No samozřejmě my v elektřině jsme už dávno soběstační, vždyť exportujeme. No a jaké jsou ty konkrétní vaše výsledky?

Ostravské huti Liberty došly peníze. Nevím, jestli víte, co je to Liberty. Já jsem tam jel opakovaně. Je to bývalý Mittal, to je Nová huť, kterou tradiční strany zprivatizovaly tak, že nejdřív tam někdo vytáhl 10 miliard a potom majitel Lakšmí Mittal vytáhl 52 miliard. My jsme tam s Havlíčkem byli opakovaně, já jsem tam byl pětkrát nebo šestkrát, a zabránili jsme, aby majitel vytáhl 1,5 miliardy z emisních povolenek do rumunské sestry Liberty. Vy jste vždycky opakoval, nenecháme nikoho padnout. Tak Liberty podala návrh na ochranu před věřiteli, pane premiére. Nevím, jestli víte, co to je ochrana před věřiteli. To znamená, že ta firma, která zaměstnává tisíce lidí, nemůže platit své závazky. Nemůže platit své závazky. A EGAP, to je státní společnost, která ručí za některé úvěry, se nemůže domoci těch peněz. Takže vy jste tam ani nebyl. Místo toho, abyste šel do té Liberty, aby vám řekli, že ta vaše starost o ceny energií rezultuje do navýšení pro ně o 500 milionů korun, tak jste byl v té Africe. Nebo nevím, kde jste ještě byl. Takže vy zkrátka tady přednášíte věci, které, protože máte takový ten projev a vy umíte tak krásně manipulovat, tak někteří lidi vám ještě stále věří, jako například, že nám hrozí bankrot a podobné nesmysly.

Takže korektní debata je o tom, že se nelže, že se nemanipuluje. A vy jste zase se vrátil k různým těm vašim demagogickým tezím, které rezultuji do toho, že my jsme neměli žádnou energetickou společnost (?). Ale já se k tomu dostanu postupně. Já začnu odzadu.

Pane premiére, ti lidé vám vůbec nerozumí. Ukažte jim vaši fakturu za elektřinu. Toto je moje faktura za elektřinu. (Ukazuje.) Vy říkáte, že ČEZ zvýší ceny o jednotky procent. Tak víte, kolik já platím? 6 000 korun včetně DPH platím já, Andrej Babiš. Tady to mám od ČEZu. A vy vlastně manipulujete tím, že vy jste určili ten strop. Vy jste řekli, že 5 000 bez DPH, takže 6 000 s DPH. Logicky všichni toho zneužili. Vy jste nepochopil to řešení. Vy jste totiž nepochopil důležitost té elektřiny. Vy jste nepochopil, že elektřina je všude. Vy jste tvrdil, že to nemůžete řešit sektorově. Ale ten sektor, kde jste to měli řešit, jsou všichni občané České republiky, všichni živnostníci, všichni, kde se svítí. Jako tady například. To je asi možná také pro vás překvapení, že tady platíme elektřinu. Nevím, kolik platí paní Pekarová tady za elektřinu.

My jsme vám to řešení řekli tady 18. února 2022, kdy jsem tady stál a vyzval jsem pana ministra průmyslu Síkelu, aby zastropoval ceny elektřiny u výrobců ve výši 1 500 korun. Ano, to jste měli udělat. A co tomu mělo předcházet? No když už jste po revoluci v rámci kuponky všechno rozprodali... Proč jste privatizovali uhlí, černé, hnědé? Proč jste privatizovali vodu? Všechno jste rozprodali. Co nám zůstalo? No, 70 % ČEZu. Takže jste měli udělat stejnou věc, jakou udělal Emmanuel Macron, který sedí vedle vás na Evropské radě po levé straně, Francie, který to udělal s Électricité de France a zastropoval na 64 eurech. To udělal a vykoupil to EDF. Vykoupil. Ano. Vy jste neudělali vůbec nic. Když jsem tady vystoupil, tak ministr hospodářství slovenské vlády Sulík vyjednal na Slovensku pro slovenské občany 1 500 korun za megawatt. A já platím 6 000. Kolik lidí tady platí 6 000? A vy teď tvrdíte, že těch 6 000 se možná navýší o jednotky procent. Tady jste přednášel, že ředitel ČEZu říká jednotky procent. No bodejť by neříkal jednotky procent, když já mu platím 6 000. Víte, za kolik se vyrábí jádro v Dukovanech? Za 500 korun. Za 500 korun. Za kolik se vyrábí elektřina z uhlí? Možná to nevíte. Tam se platí ty emisní povolenky, kterými ničí Evropská komise a všichni ti zelení šílenci, ta nová ideologie, celý evropský průmysl. Tam musí ten výrobce zaplatit ještě tu cenu emisní povolenky. No. Takže vy tady vlastně manipulujete tím, že nemluvíte o tom, kolik je ten ochranný limit. To je ochranný limit? 6 000 korun je ochranný limit? Není to ochranný limit. Je to čtyřikrát vyšší cena, než platí Slováci, je to vyšší cena, než platí Francouzi, a je to jedna z nejvyšších cen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP