(14.10 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Nyní prosím paní poslankyně a pány poslance, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. O slovo je přihlášeno hned několik přednostních práv. Nejdříve pan předseda Jakob, následuje pan předseda Babiš, následuje paní předsedkyně Schillerová, v tomto pořadí začínáme.

Prosím vás o ztišení, kolegyně a kolegové, a o návrhy k pořadu. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, jménem pěti koaličních klubů si dovolím dát jeden návrh na úpravu programu, a to konkrétně bod 20, sněmovní tisk 573, vládní návrh zákona o sociálně-právní ochraně dětí v prvním čtení, zařadit za ty pevně zařazené body z grémia, tedy na konec bloku prvních čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní tedy s přednostním právem přihlášený pan předseda Babiš, následuje paní předsedkyně Schillerová, pan místopředseda Havlíček, pan předseda Okamura, pan předseda Fiala Radim a následně pan poslanec Lang jsou zatím přihlášení.

Kolegyně a kolegové, ještě jednou vás prosím o ztišení, případně opusťte sál, pokud chcete cokoliv řešit, ať slyšíme návrhy, které zazní od řečníka. Ještě jednou z celého sálu prosím o ztišení.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý den, děkuji za slovo. Vážení spoluobčané, dámy a pánové, já tady mám cirka jedenáct bodů, které bych chtěl navrhnout, abychom projednali, pro mě jsou velice důležité.

První bod má název Vládní propaganda ohledně ratingu agentury Moody’s. Pokud sledujete pana premiéra a jednotlivé ministry, tak je tam jasná známka, o čem mají mluvit. Deska pan premiér zveřejnil tweet, kde říká: "Odstřižení od ruského plynu, konsolidační balíček a realizace důchodové reformy, tyto a další kroky naší vlády přispěly k tomu, že agentura Moody’s před dvěma týdny zlepšila výhled české ekonomiky. Ačkoli čelíme enormnímu tlaku populistické opozice, daří se nám naplňovat slib, který jsme svým voličům dali - postupně stabilizovat veřejné finance." No, tak pokud jste se dívali, protože pan premiér má několik pořadů, kde chodí sám - já jsem takové štěstí neměl - ale nejen on, ale i pan Kupka to v neděli opakoval asi třikrát, kde řekl, že České republice zlepšili rating. Co je zajímavé, že ta paní redaktorka mu neřekla: Ale pane premiére, vždyť ten rating vám zhoršili 6. srpna 2022. Takže o tom to je - není to lež, jo, zlepšili rating, ale kdy zhoršili, o tom jsme neslyšeli. Takže tady se vyvolává pocit, jak tady nám se skvěle daří, jak ty agentury vlastně nám vylepšily rating. Takže první bod je o tom, o této propagandě, protože já mám často pocit, že pan premiér skutečně nežije v České republice. A pokud mluví o odstřižení od ruského plynu, to bude jeden z bodů, které budu navrhovat. Takže, vážení spoluobčané, není pravda, že by tady došlo k nějakému fantastickému ocenění hospodaření této vlády. Ne. Moody’s vylepšila rating a dala ho tam, kde byl vlastně za nás, to znamená, 6. 8. 2022 zhoršila rating a teď ho vylepšila. Takže to je k tomuto bodu.

Nejvíc oblíbená lež pana premiéra a dezinformace je o covidu, to je další bod, který navrhuju, jo? Pan premiér opakovaně - asi to má v té kuchařce, já nevím, kdo mu to dělá, jestli Růžička nebo ten Cerha nebo nějaká agentura - opakovaně říká: "Zažili jsme nejsilnější vlnu covidu." No, tak prosím vás, já mám tady graf, řeknu vám jenom čísla: 3. 12. 2021 byli hospitalizováni na covid 7 033 lidé, z toho 968 na JIP, a 31. ledna 2022, za vlády pana premiéra, bylo hospitalizováno 2 865, takže téměř o 5 000 méně, a na jipkách asi třetina. Takže je neuvěřitelná ta strategie a vy dobře víte, že tahle vláda neskutečně lže, neskutečně. Oni to stále opakují - žádný covid neměli. 17. 12. 2021 ještě ráno byla rada, které jsem předsedal, a my jsme skutečně bojovali proti covidu. Stávající koalice nám dělala všechno proti tomu, aby nám dělala problémy, a to si všechno pamatujeme, jak navrhovali, abychom dali podstatně víc peněz, abychom otvírali, zavírali a tak dále. Takže bylo by dobré, kdyby občané věděli, že pan premiér neříká pravdu. Žádný covid nebyl, byl tady omikron a nebyl to žádný problém. Takže to je ten druhý bod.

Další bod je...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: (Vstupuje do řeči.) Pane předsedo, můžu se zeptat, je to tedy název bodu Covid, nebo jak...

 

Poslanec Andrej Babiš: Je to název bodu Dezinformace pana premiéra o nejsilnější vlně covidu. (Předsedající: Děkuji.)

Další bod je o plynu. Já fakt nevím, jestli pan premiér má nějaký monitoring, nebo nemá, ale pan premiér tvrdí, že jsme se odstřihli od ruského plynu. Přitom už asi měsíc čteme, že dodávky ruského plynu k nám vlastně dosahují rekordního množství. Rekord! No, takže dneska... Takže ten bod je o tom, aby pan premiér mluvil pravdu o dodávkách ruského plynu. To tu nemáme ještě bod ruské ropy, kde jsme nakoupili nejvíc, ale to je stále manipulace. Určitě si pamatujete, jak pan premiér mluvil o kapacitě TALu. Ale pan premiér neřekl, že například jeden z akcionářů TALu je Rosněfť, ruská firma. No, fuj, jak to, že tam jsou? A taky neřekl, že kupujeme za stávající doby nejdražší ruskou ropu na kontinentě. Takže tady je tweet, Lukáš Kovanda říká: "Stoupá a stoupá dovoz plynu do Česka z ruského směru. Vláda, která se tak dlouho chlubila, že nemáme ani kubík plynu z Ruska, by nyní měla jasně říct, kolik ho tedy z Ruska máme." Stovky milionů kubíků měsíčně, nebo ještě ne? Já tomu nerozumím, proč to pan premiér říká, když vlastně je to pravý opak. Je to pravý opak, jsou to nejvyšší dovozy a ten bod se může jmenovat Nejvyšší dovozy ruského plynu do České republiky a lži pana premiéra. Co je teď zajímavé na pětikoalici, oni mají společnou strategii, tak když mluví o Moody’s ratingu, pan premiér to říká tak přesvědčivě, a pan Kupka to říká takovým krásným slušným hlasem, řekl to třikrát, ale ta redaktorka se nezeptá, jo? Takže takto to je, to je strategie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP