(14.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Samozřejmě, Evropa mluví jenom o válce, teď bude důležitá Evropská rada, já to budu mluvit - jenom o válce, nikdo nemluví o míru. Ne, my jsme se rozhodli, že budeme stále válčit, ano? Nikdo nechce asi mír, nikdo nechce, aby skončilo to, co se tam děje. A jak? No, Putin musí odejít, jak řekla Sanna Marin, finská premiérka, tady na Hradě. Let´s do it, udělejte to! Ale na to tam jsou ti politici v Evropě, teď tam zase budou sedět, a možná několik nocí, protože zase půjde o peníze pro Ukrajinu hlavně, samozřejmě. Takže o tom to je. Takže já nevím, proč stále tady musí tenhle člověk strašit, a je to problém.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jak jste nazval ten bod? Ještě se zeptám, ujistím. Ten název tohoto...

 

Poslanec Andrej Babiš: Ten bod je Strašení jadernou válkou náčelníkem Generálního štábu Řehkou. (Předsedající: Děkuji.)

Další další bod je Vývoz zbraní na Ukrajinu. Dneska - myslím, že dnes - měla paní ministryně obrany tiskovou konferenci. Bylo to velice zajímavé, protože jsme se dozvěděli, že Česká republika poskytla licence pro export zbrojní techniky na Ukrajinu ve výši 117 miliard korun. Tak to je pecka. To jsou samozřejmě peníze, které platí asi Spojené státy nebo Evropská unie nebo nevím kdo. Takže od začátku toho konfliktu Česká republika vyvezla vybavení v hodnotě 6,2 miliardy. Ale tahle gigantická čísla samozřejmě rezultují do gigantických zisků zbrojařů, protože celý svět zbrojí. Úplně neuvěřitelné, kam jsme se dostali tolik let po druhé světové válce, kdy jsme založili OSN, když jsme říkali, že bude mír, že nebudou války, kde jsme - neuvěřitelné.

No, možná by bylo dobré, kdyby - když pan Stanjura přišel s windfall tax, a nějak mu to nevyšlo, nevybral ani peníze od bank, a jedině, od koho vybral, je ČEZ, od toho vybral včetně dividend 100 miliard, tak abychom si tady popovídali, jestli není potřeba tyhle firmy, které - já si myslím, že byznys, který produkuje tisíce mrtvých, i když samozřejmě někdo může namítat: ano, Rusko je agresor, Putin je agresor, ale pokud všichni žijeme v tom, že teď tady budou války léta nebo desítky let, tak z toho jde skutečně strach. Takže já si myslím, že pokud naše firmy mají takové skvělé výsledky, tak když pan Stanjura nemá ty peníze, že by mohl zavést nějaké zdanění na výrobce zbraní. Já si myslím, že by to asi spravedlivé.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A můžu se zase zeptat na název?

 

Poslanec Andrej Babiš: Název je Vývoz zbraní na Ukrajinu. (Předsedající: Vývoz zbraní na Ukrajinu. Děkuji.)

Další bod, o kterém chci mluvit a který je velice důležitý, je rozpočet Evropské unie. Já myslím, že bohužel naše lidi to až tak nezajímá. Já myslím, že by je to mělo zajímat, protože evropské volby příští rok budou zásadní pro osud, pro osud Evropy, A Evropa se nevyvíjí dobře. Evropu řídí nikým nevolení úředníci. Teď jsme viděli Ursulu von der Leyen, a řekněme si, jak je zvolena, jak byla zvolena Ursula von der Leyen. Byla zvolena většinou Evropského parlamentu, kde musela políbit prsten novodobé zelené totalitě, která dneska ničí Evropu, a ona skutečně je lídrem a stále vykládá, že je málo do toho Green Dealu, a ještě miliardy a desítky miliard. Ano, oni dneska řídí Evropu, bohužel. A teď byli v Číně a čínský prezident byl ve Spojených státech, mluvil s Bidenem a byly tam všechny největší americké firmy. Takže tahle mise s tím marným Borrellem, který je úplně marnej, a Charles Michel, já je všechny dobře znám - navštívili Čínu a tam byly takové z toho výstupy. Já mluvím o tom proto, že tyhle nekonečné debaty a různé projevy o tom a takové varování rezultují do toho, že saldo Evropské unie, členských států Evropské unie, s Čínou se neustále zvyšuje, neustále, neustále se zvyšuje, a samozřejmě místo toho, aby oni tam prosazovali vyšší export, tam padly nějaké výhrůžky a tak dále. No, ale to je jedno, naše vláda taky teď má nějaký - a k tomu se ještě dostanu, protože samozřejmě finále mého projevu je zase těch sto takzvaných úspěchů vlády Petra Fialy, kde v podstatě je to stejné, jak jsme už tady jednou měli, různé věci, které jsou nepravdivé a které respektive jsou výsledkem naší práce.

O co teď jde? Protože to se samozřejmě u nás z médií nedozvíte, co skutečně v Evropě se stane teď ve čtvrtek a v pátek. Pan premiér tam samozřejmě bude zastupovat - a doufám, že bude zastupovat - naše zájmy. Velice pozitivně hodnotím, že konečně má v podkladech, že bude bojovat za peníze pro Českou republiku jako kompenzaci za ukrajinské uprchlíky. Ale v podstatě jde o to, že evropský rozpočet, který je samozřejmě gigantický, na léta 2021 až 2027, byl původně 1 185 miliard euro, dobře slyšíte, 1 180 miliard. Byl zvýšen nástrojem Next Generation o 750 miliard euro, dneska je to 1 835 miliard euro, a teď samozřejmě se tam střetnou. Ukrajina chce další peníze, Ukrajina chce údajně dalších... a nikdo přesně ani neví a bylo by dobré, kdyby se pan premiér na to zeptal, jestli dostali 90 miliard euro nebo kolik dostali. Cíl je pomáhat Ukrajině až do roku 2027.

Já bych chtěl jenom říct, že je to důležité, aby lidi věděli, že my platíme do Evropské unie nemalé peníze. My platíme ročně, teď je výhled, asi 66 miliard, ne, 64,5 tento rok a příští rok je to 60 miliard. Problém je v tom, že my platíme peníze do Evropské unie a Evropská unie si s nimi dělá, co chce. Na druhé straně peníze, které my dostáváme, musíme těžko vybojovat, protože Evropská unie nám vnucuje svoje představy financování - měkké programy, různé šílenosti. Proti tomu jsme vždycky bojovali a místo toho, abychom dostali víc peněz na kohezi, jsme dostávali na různé nesmysly, za které utrácelo hlavně Ministerstvo práce a sociálních věcí. Mluvím o tom proto, protože tohle se nás týká. Pokud pan premiér nás stále straší stavem veřejných financí, který je stále dobrý, a my, když jsme končili, jsme byli šestí nejlepší, teď jsme až devátí, ale stále ještě to je, tak bychom konečně se měli starat i o rozpočet Evropské unie a tady veřejně o tom diskutovat, protože se nás to týká. To se týká už příští vlády, ano, to je do roku 2027. Chápu, že stávající koalice určitě má v plánu tady být navěky, ale přece jenom mohli bychom se o tom pobavit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP