(15.50 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Zamítla ho se slovy pana ministra Stanjury a pana ministra Jurečky, kteří na tiskové konferenci řekli, že tedy když zamítají ten můj návrh, tak představí svůj vlastní, a to do čtrnácti dnů. Bohužel už uplynulo něco přes měsíc a my tady tento návrh nemáme. A já...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: (Vstupuje do řeči.) Kolegové napravo, poprosím vás, v pravé části sálu přeneste diskuse do předsálí. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: A já jsem apeloval už několikrát na pana ministra, aby ho nejen předložil, ale aby také se postavil za ten můj návrh, který v devadesátce umožní v prvním čtení navýšení příspěvku na péči, a to od 1. 1. 2024. Proč? Je to jednoduché. My jsme tady přijali konsolidační balíček, který od 1. 1. 2024, a tím se netají ani vláda, zdraží život nám všem, a to samozřejmě taktéž zdravotně postiženým. Taktéž víme, že zamávají ceny energií s cenami potravin. V tuto chvíli se pořád možná ještě jedná o cenách potravin, ale víme, že i na základě toho, co prohlašovaly řetězce, že od ledna potraviny porostou.

Taktéž tato vláda zrušila pro neformální pečující daňovou slevu, což je pro ně, pro zdravotně postižené, minus 25 000 korun za rok, a dvakrát byla během toho, kdy se nenavýšil příspěvek na péči, zvednuta úhradová vyhláška. Situace těch rodin je opravdu velmi dramatická, tam si nemůžou neformální pečující, kteří se starají 24/7 o svého blízkého, o dítě nebo o partnera, jenom tak zajít jako si říct o zaměstnání nebo si najít druhé zaměstnání. To je prostě skutečně velká dřina a mám za to, že bychom měli být féroví i ke zdravotně postiženým a navýšit jim příspěvek na péči právě na základě tady této novely.

Proto vznikla dokonce i petice, kterou během pár týdnů podepsalo přes 14 000 petentů právě proto, aby se navýšil příspěvek na péči. Bylo to Národní radou osob se zdravotním postižením před několika týdny předáno našemu petičnímu výboru, a to jenom proto, že se tady snažíme v Poslanecké sněmovně valorizovat kdeco, ale příspěvek na péči jsme jaksi opomenuli. Naposledy byl zvýšen právě v roce 2018, a to pouze ve III. a IV. stupni. Takže já moc prosím, hlavně prosím členy výboru pro sociální politiku napříč politickým spektrem, aby hlasovali pro zařazení tady tohoto zákona na zítřejší den ve dvou variantách, a to ve středu jako první bod, a ve druhé variantě na pevný čas ve 12.30 hodin ve středu. Náklady totiž rostou, ale příspěvek na péči zůstává zdravotně postiženým stejný, za něj si totiž nejčastěji kromě toho, že platí pečovatele, kteří jim pomáhají s doprovodem a s hygienou, kteří jim pomáhají s oblékáním, s krmením, s jídlem, tak samozřejmě se bez nich neobejdou. Tím, že si mohou dovolit díky tomu, že dvakrát byla navýšena úhradová vyhláška, méně péče za hodinu, tím jim samozřejmě klesá i ta možnost být soběstační. Je opravdu neuvěřitelné, v kolika oblastech došlo k valorizaci příjmů, pouze u osob zdravotně postižených a pečujících osob vláda jaksi valorizaci příspěvku na péči neustále odkládá, zapomněla na ni pravděpodobně, a to i navzdory vysoké inflaci.

Takže vás moc žádám, vážení kolegové, vážené kolegyně, abyste byli tak hodní a zvedli ruku právě proto, abychom mohli tady tento zákon během zítřejšího dne projednat. Říkám v devadesátce, tady bude od 1. 1. 2024 platný. Vím, že MPSV má něco připravovat, ale až od 1. července 2024, což bude půl roku nějaká nestabilita, která do těch rodinných rozpočtů velmi zasáhne. Ta petice, kterou podepsalo okolo 14 000 lidí, tak je peticí, jak jsem říkal, Národní rady osob se zdravotním postižením České republiky. Tady píšou úplně stejně to, co si myslím já, že od roku 2018 došlo k obrovskému nárůstu cen, a to ve všech oblastech života, tedy i v sociálních službách, a situace rodin právě proto, že máme vysokou inflaci, je velmi alarmující. Tyto rodiny se více, jak píšou petenti, propadají do chudoby a do bídy. Všechny studie ukazují, že reálná hodnota příspěvku na péči v jednotlivých stupních ve srovnání s rokem 2012 je mírně nad 70 % a tady tento propad je ještě markantnější právě díky vysoké inflaci, kterou jsme tady měli v průběhu tohoto a minulého roku.

Výdaje na sociální služby samozřejmě neustále rostou postupným stárnutím populace, ale také tím, jaké nároky se stanovují v rámci různých předpisů pro poskytování sociálních služeb. Vím, že máme upřednostňovat i v rámci stárnutí domácí péči. To je opravdu velmi klíčové, a já pevně věřím, že právě tady tím, že navýšíme příspěvek na péči, ještě více podpoříme právě to, aby se všichni ti blízcí, neformální pečující, příbuzní starali o své děti, o své partnery v domácím prostředí. Ale bohužel už nemohou dál, už dodýchávají finančně to, že se jim od roku 2018 příspěvek na péči nezvýšil.

Takže já tady přečtu jenom, že to není zas tak markantní zásek do státního rozpočtu. Výše příspěvku pro osoby do 18 let činí za kalendářní měsíc 3 300 korun, 6 600, 13 900 a 19 200. My navyšujeme tady tento příspěvek na péči zhruba o 10 % úplně u všech kategorií kromě nad 18 let, kdy je tam 880 korun jako lehká závislost, tam to naskočí na 2 000, a poté už to jde právě o 10 %. A je to velmi důležité, abychom tady toto minimálně projednali, nebo aby nám tady dalo Ministerstvo práce a sociálních věcí jasný závazek, jak s tímto naloží.

Takže já ještě jednou velmi pokorně žádám tuto Poslaneckou sněmovnu, abychom zařadili tady tento bod na zítra, a to jako první bod ve středu, anebo jako bod napevno ve 12.30 hodin. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, ještě než odejdete, já bych poprosil, abychom byli v souladu, jaký sněmovní tisk, číslo bodu a název zákona.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Je to číslo bodu 100 a sněmovní tisk 565.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Já jsem si to poznamenal, je to zákon o sociálních službách ve znění pozdějších předpisů. Děkuji. (Poslanec Juchelka: Také děkuji.)

Poprosím poslance, abyste po sobě nepokřikovali. (Reaguje tak na výkřik z pléna poslance Vondráčka: Výborně, Aleši!)

Nyní pan poslanec Rozvoral k programu schůze, prosím. Máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych si dovolil za hnutí SPD navrhnout čtyři mimořádné body, jeden bod pak budu prosit předřadit. Takže jako první bod dnešní schůze navrhuji bod s názvem Fialova vláda odmítá řešit vysoké ceny energií.

Důvěra občanů ve Fialovu vládu znovu klesla, lidé ztrácejí důvěru ve stát. Podle aktuálního výzkumu Trendy Česka agentury Kantar.cz pro Českou televizi současnou politickou situaci nehodnotí jako velmi dobrou vůbec nikdo, což je zcela mimořádný stav, naopak jako velmi špatnou a špatnou hodnotí současnou politickou situaci celých 80 % našich občanů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, já se omlouvám, že vám vstupuji do vašeho projevu, ale opět požádám pravou i levou část o ztišení. Kolegové. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Důvody jsou přitom zcela jasné. Na prvním místě jsou to ceny energií. Regulovaná složka vzroste od nového roku u nízkého napětí o 65 %, u vysokého napětí o 105 % a u velmi vysokého napětí o 190 %. Vláda přitom lhala, že se ceny energií pro domácnosti příští rok nezvýší, anebo maximálně o jednotky procent. Chybí vládní pomoc firmám v oblasti energií, aby tak mohly čelit konkurenci ze zahraničí v oblasti nákladů na jejich produkty. Poplatky na obnovitelné zdroje ve výši 65 miliard korun vláda také přenesla od nového roku na občany a firmy. U firem je to dokonce sedminásobný nárůst. Vývoj ekonomiky za třetí čtvrtletí v rámci Evropské unie je 0 %, v České republice potom minus 0,5 %, zatímco například v Polsku je to plus 1,5 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP