(16.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu, do které neeviduji žádnou přihlášku. V obecné rozpravě pan poslanec Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, jen krátce a stručně bych odůvodnil jeden návrh, který se chystám předložit v rozpravě podrobné. Jak jistě víte, tato směrnice se vztahuje (?) zejména na politicky exponované osoby, takzvané pepky, a tím pádem i na nás, ale i na celou řadu dalších osob. Mě to strašně rozčiluje, že pravidelně prokazuji všem možným bankám všechno, co o mně veřejně visí v registrech oznámení o příjmech a darech, a chtěl bych vytvořit možnost, aby si banky mohly pro toto jít samostatně do našich přiznání. Bylo to možné do 1. 1. 2021, dokud ta přiznání byla zcela otevřená. Po zásahu Ústavního soudu a rozhodnutí, které tam padlo, by si musely v každém případě podávat žádost, proto navrhuji, abychom upravili možnost vstupu zejména bankovních domů do přiznání politicky exponovaných osob o příjmech a majetku, aby si mohly kontrolovat tam a nemusely to po nás pokaždé vždy znovu vyžadovat. Samozřejmě se to netýká zdaleka jenom nás, ale těch, kteří mají své údaje ve veřejném registru. Pokud jsou tyto údaje v registru neveřejném, pak by toho využívat nemohly. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se, zda někdo další se hlásíte ještě do obecné rozpravy? Nikoho neeviduji, v tom případě končím obecnou rozpravu.

Ptám se pana ministra a pana zpravodaje, zda chcete závěrečné slovo v tento moment? Není tomu tak.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musejí být vždy odůvodněny. V podrobné rozpravě eviduji dvě přihlášky. Jako první pan poslanec Havránek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Krásné odpoledne. V rychlosti načtu a přihlásím se k pozměňovacímu návrhu, který naleznete pod číslem 3766, který byl konzultován jak s Ministerstvem financí, tak s FAÚ, a týká se povinného kopírování občanských průkazů u povinných osob při návštěvách bank a zřizování bankovních účtů. Jeho odůvodnění podrobně naleznete v již zmíněném dokumentu 3766. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní se hlásí pan zpravodaj s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: V rychlosti si dovolím načíst jednu změnu, která je komunikována s legislativním odborem. Vládní návrh v článku číslo 3 předpokládá nabytí účinnosti dne 1. 1. 2024. V tuto chvíli se ale jeví značně nejisté, že legislativní proces a s ním související administrativní procesy budou dokončeny tak, aby zákon vyšel ve Sbírce zákonů právě k tomu 1. 1. 2024. Pokud by byl zákon takto publikován až po 1. 1. 2024, aplikovalo by se automaticky pravidlo, podle něhož by zákon nabyl účinnosti po půlce roku, tedy od 1. 7. 2024. A já bych si dovolil načíst změnu právě do článku číslo 3 a účinnost tohoto zákona, a to tak, že tento zákon nabývá účinnosti 1. dnem 1. kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení. Pozměňovací návrh samozřejmě načtu i v písemném znění, ale chtěl jsem to sdělit teď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní pan předseda Marek Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Chtěl bych se v podrobné rozpravě jen přihlásit ke sněmovnímu dokumentu 3767, jak jsem ho odůvodnil v obecné rozpravě. Jenom informuji, že se k němu ještě přihlašuje pan kolega Jakub Michálek, jenom mojí chybou nebyl uveden i v systému. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Ptám se, zda se ještě někdo další hlásí do podrobné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím. Je-li tomu tak, končím podrobnou rozpravu.

Ptám se, zda pan ministr nebo pan zpravodaj chtějí závěrečné slovo? Není tomu tak. V tom případě končím druhé čtení tohoto návrhu a děkuji vám.

 

Otevírám další bod dnešního jednání, a tím je bod

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 375/2022 Sb.,
o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcíc
in vitro, a zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách
některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 461/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ptám se předsedů klubů, kde je pan ministr, aby přednesl tento bod?

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, je mi to moc líto, nemáme tady v tuto chvíli žádného ministra. Poprosil bych o desetiminutovou pauzu, abychom si ministra sehnali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. V tom případě přerušuji jednání Poslanecké sněmovny do 16.45. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 16.35 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP