(18.30 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Takže já jsem samozřejmě k té debatě, kterou jste tady navrhl, připraven. Jsem připraven k ní přizvat i kolegy z Ministerstva vnitra, kteří se touto legislativou zabývají odborně dlouhá léta, a jak jste tady všichni ocenili, vysoce profesionálně, protože ano, ta legislativa je vysoká a napříč politickými garniturami jsme ji doteď nezdeformovali. Já bych byl rád, kdyby tomu tak bylo i po projednávání tohoto zákona, takže k té debatě jsem každopádně připraven. Ono je to jenom o něco těžší, že já tu debatu samozřejmě oficiálně vedu s bezpečnostním výborem, který je garantem, kde se bavím s jednotlivými kolegy i s výborem jako celkem. Není potom asi úplně v silách ministra mít s každým jednotlivým poslancem individuální schůzku. Nicméně pokusím se k té věci, kterou vy jste řekl, zareagovat.

Začnu tím druhým návrhem. Sám víte jako právník, lépe než já, že některé věci, které mají zdánlivě vágní formulaci, mají naopak svojí velkou důležitost a relevanci. Já bych tady chtěl jednoznačně říci, že tady se dává prostor nejen policejním informacím, ale informacím, které pocházejí z bezpečnostního prostředí zpravodajských služeb. Zpravodajské služby jako takové mohou v určité chvíli indikovat právě tento problém a měl by na něj být brán zřetel. Sám jako právník víte, že nepřiléhavý příměr se sousedkou - sousedka rozhodně veřejná moc není, protože každý takový verdikt je soudně přezkoumatelný. Je soudně přezkoumatelný, což je v tomto zákoně samozřejmě zakotveno.

Já vím, že z té první části se bavíte o firmě Alfaproj z Brna. Vím, jak je kvalitní, vím, co všechno vyrábí, a vím, že ty výrobky jsou určitě vynikající kvality, a rozhodně bych je nesrovnával s tím, co produkují Turci. Ale podle odborníků se bohužel i tyto zbraně dají předělat tak, aby to byly takzvané plnotučné zbraně, jak se v branži říká. Snesou dokonce vyšší tlaky, snesou vyšší tlaky, než je to u těch tureckých zbraní, u těch napodobenin, o kterých se bavíte a které jsou hojně používány opravdu k závažné trestné činnosti. A to, že se těm vrahům potom ta turecká napodobenina po třech výstřelech rozpadne, ta zbraň nefunguje, to je pravda, ale to už ten lidský život může být pryč.

Je to k debatě a byl bych rád, kdybychom k této naší debatě vzali určitě odborníky, protože ta situace není tak jednoduchá, a pokud chceme naší zbraňovou legislativu udržet, nějaký balanc v legislativě, tak tenhle návrh určitě má své opodstatnění.

Já už dál do debaty vstupovat nebudu, ani na vaši reakci, na kterou teď máte právo. Dohodněme se, sedněme si k oběma částem toho návrhu. Ale na první pohled a první poslech, sám jste řekl, do systému jste vložil před krátkou dobou, prostřednictvím pana místopředsedy, ale na první poslech tyto návrhy mojí podporu nemají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Vondráček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. V rámci faktické budu reagovat na pana ministra. Já jsem tu větu s tou sousedkou uvedl, představme si ad absurdum. Opravdu to už bylo něco, s čím se asi nesetkáme. Já jsem připraven ten pozměňovací návrh i vzít zpět, když budu přesvědčen... Chápu, že to je vážná tematika a že jsou tady bezpečnostní rizika. Na druhou stranu každá vágní definice v zákoně a práva a povinnosti mohou znamenat problém potom v praxi. A já jenom chci být ujištěn o tom, že nemůže dojít k nadmíru velkému zásahu do práv občana České republiky.

Co se týče těch flobertek. No, asi bude nejlepší, nevím, jestli jste nějakou viděl, pane ministře, na vlastní oči. Ona teoreticky možná předělat jde, ale opravdu jenom se speciálním vybavením za cenu nemalých nákladů. To je nesrovnatelné s těmi tureckými. V každém případě jsme schopni to nějak řešit legislativně. Navíc prodej těch českých není masový. A jestliže opravdu nějakým způsobem budeme dokumentovat, kdo si ji kupuje, kde se prodává, budeme vědět, kde ty zbraně jsou, tak jsem přesvědčený, že vyhovíme evropské legislativě a zároveň nezničíme velkou českou tradici a kus českého zbrojního průmyslu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Přihlásil se k faktické poznámce pan poslanec Kobza. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, ta diskuse jde do hloubky. Já bych rád připomněl jednu věc. Předělání flobertky na zbraň, která může používat plnohodnotné střelivo, je nelegální krok a většinou je k tomu zapotřebí velmi dobré vybavení. A pakliže už někdo to vybavení má, pak už mu nedělá problém si tu zbraň vyrobit celou z plnohodnotného materiálu, protože je to nelegální zbraň jako nelegální zbraň a on vlastně za stejnou práci bude mít daleko větší efekt. Takže já bych spíš se soustředil na legálnost těch úprav nebo legálnost toho, co kdo dělá, než na ty flobertky en bloc jako takové, protože jak říkám, potom už je otázka té nelegální zbraně si ji vyrobit celou, to už zas tak velký rozdíl není, a navíc si vybere kvalitní materiál, vybere si prostě, může si to vyfrézovat, vyvrtat. Myslím si, že to je daleko větší riziko, ale to už se dostáváme za hranu zákona, to už je potom záležitost vyloženě policejní. Tak jenom jsem tady to chtěl říct na obhajobu českých flobertek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, že jste dodržel čas k faktické poznámce.

Nyní načtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Jakob, respektive bere pan poslanec Jakob zpět svou omluvu od 18 hodin, kterou měl z rodinných důvodů.

Nyní už nemáme nikoho přihlášeného do obecné rozpravy. Ptám se, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy ještě? Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova v této fázi?

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já jenom krátce chci poděkovat za to, že ten návrh zatím byl projednáván na všech úrovních velmi věcně, a ještě bych jednou chtěl garantovat to, že se meritorně shodujeme. Česká zbraňová legislativa je kvalitní, shodli jsme se na tom v minulém volebním období, a já si trvám na tom, že pokud se seznámíme s návrhem předkladatele, odborníků z Ministerstva vnitra, tak opravdu neposíláme českou zbraňovou legislativu žádným špatným směrem, i kdyby neprošel žádný pozměňovací návrh. Ale já jsem připraven k tomu, o tom diskutovat.

O těch flobertkách - tak samozřejmě, že to předělání je těžké, ale tím by se právě zabývali lidé, kteří se z nějakého objektivního důvodu prostě nedostanou ke zbrojnímu pasu, kteří se nedostanou k povolení používat zbraň a hledají nějaké alternativy. V tom přece spočívá případné kriminogenní riziko, které tady je.

Ale znovu říkám, slíbil jsem tu debatu, debata bude, vezmu k tomu naše lidi z Ministerstva vnitra. Děkuji za věcnou debatu i ve druhém čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova zpravodaje? Není.

Přistoupíme tedy k podrobné rozpravě. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny.

O slovo se přihlásili tito poslanci: první v pořadí v podrobné rozpravě vystoupí pan poslanec Heller. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Šimon Heller: Vážené kolegyně, vážení kolegové, hlásím se k pozměňovacímu návrhu číslo 3780 a číslo 3782. Odůvodněny byly v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Další přihlášený do podrobné rozpravy je pan poslanec Sadovský, připraví se pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, pane předsedající. Já se tímto přihlašuji k pozměňovacímu návrhu Jiřího Maška, Petra Sadovského, Radka Vondráčka a Radka Kotena pod číslem 3781. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí v podrobné rozpravě pan poslanec Vondráček, připraví se pan poslanec Koten.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já se chci v podrobné rozpravě přihlásit k pozměňovacímu návrhu číslo 3778, jak jsem jej odůvodnil v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji, a poslední zatím v podrobné rozpravě je přihlášen pan poslanec Koten.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji. Já bych se touto cestou přihlásil k pozměňovacím návrhům, které jsou vedeny jako sněmovní tisk 3772, 3773, 3774, 37753777. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Ještě někdo se hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak, končím podrobnou rozpravu.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není, a my můžeme tedy skončit druhé čtení tohoto návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP