(9.20 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Já hlavně apeluji na všechny poslance, kteří jsou ve výboru pro sociální politiku, poněvadž všichni vědí, do jaké svízelné situace se dostanou rozpočty neformálních pečujících, kteří se doma starají o zdravotně handicapované. Všichni vědí, co schválili v rámci konsolidačního balíčku, že stoupnou náklady v rámci konsolidačního balíčku na cenách potravin, cenách energií, zrušili jste dokonce slevu na poplatníka pro zdravotně handicapované. To znamená, když jeden z nich pracuje a druhý se 24/7 stará doma třeba o dítě, tak i těm jste zrušili a vzali jste jim 25 000 korun ročně. A to nemluvě o tom, že během tohoto vašeho vládnutí se dvakrát zvyšovala úhradová vyhláška.

Takže já apeluji na všechny poslance vládní koalice, hlavně ty, kteří jsou ve výboru pro sociální politiku, aby zvedli ruku pro to, aby se tady tento zákon, sněmovní tisk 565, který navyšuje příspěvky na péči o 10 % a je to v rozpočtu na příští rok pouhých 5 miliard korun - takhle prostě neuvedete ty lidi do chudoby, do bídy a dramaticky jim nesnížíte jejich rozpočty - (zařadil) na dnešní 12. hodinu napevno. Je to poslední možnost, kdy můžeme zdravotně postiženým pomoci. Vy to moc dobře víte a ten, kdo bude hlasovat proti, tak je dle mého názoru asociální poslanec, protože zvedá ruku jenom podle toho, ne jakým způsobem se v něm hne svědomí anebo toho, že to ti lidé potřebují, ale tak, jak chce tato vláda jenom v rámci nějakého šetření v rozpočtu právě na zdravotně handicapovaných. Všem jste přidali, dokonce i energetickým firmám jste špatně zastropovali ceny energií.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o snížení intenzity hlasu, pane poslanče!

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já poprosím taktéž, aby plénum Sněmovny snížilo intenzitu hlasů, když mluvím. (Potlesk vlevo.) A prosím, paní místopředsedkyně, abyste mě nenapomínala, když tady vidíte, že mluví ostatní poslanci, když hovořím já, a já mám tu intenzitu právě kvůli tomu, že potřebuji překřičet všechny ostatní. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane poslanče, velmi žádám o to, abychom tady zkrátka nezvyšovali hlas nad míru nezbytně nutnou. V sále byl hluk zcela standardní, jak je tady bohužel běžné. Prosím, pokračujte, máte ještě čas.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, mám posledních 40 vteřin. Takže znovu apeluji na všechny poslance, hlavně ve výboru pro sociální politiku, aby zvedli ruku pro zařazení navýšení příspěvku na péči o 10 % dnes ve 12 hodin. Můžeme to mít hotové za 30 minut. Nejsou to žádné sběry politických bodů, není to žádné, kdo vyhraje, kdo prohraje, ale je to kvůli tomu, že ty lidi neuvrhnete do chudoby a do bídy. Moc dobře víte, že zhruba 3 miliony lidí se pohybuje na hranici chudoby a drtivá většina z nich, a to je milion neformálních pečujících, je právě u těch, kteří se starají o zdravotně postižené. Takže prosím o váš hlas. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Vnímám panu předsedu Cogana.

Ještě načtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Jaroslav Dvořák z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů a pan poslanec Jan Richter do 10 hodin z pracovních důvodů.

Tak a poprosím pana předsedu, stále jsme v návrzích na změnu pořadu. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené paní kolegyně, vážení kolegové, já bych si dovolil načíst poměrně nekonfliktní tisk a byl by to návrh, který je teď bodem číslo 99, návrh poslanců Jiřího Havránka, Roberta Králíčka, Petra Letochy, Michala Zuny, Jiřího Horáka, Marie Pošarové a Romana Kubíčka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Jedná se v podstatě o technickou novelu archivního zákona a zákona č. 261/2021 Sb., označená jako DEPO, přičemž hlavním cílem je vytvořit podmínky pro úspěšnou přípravu úřadů a dalších původců a také výrobců na atestace elektronických systémů spisových služeb. Je to návrh, který byl vlastně i na grémiu brán, že je nekonfliktní, jen jsme ještě (dořešovali?) nějaké další věci, s tím, že bych si dovolil navrhnout tento bod jako pátý bod dnešního pořadu schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jenom poprosím, pane předsedo, o upřesnění - jako pátý bod, čili to navrhujete pevně zařadit za bod číslo...?

 

Poslanec Josef Cogan: Ano, jako pátý bod dnešního pořadu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Za bod číslo 14, před bod číslo 137. (Poslanec Cogan: Ano.) Děkuji. A potom vnímám, že se k návrhu na změnu pořadu schůze hlásí pan předseda Babiš. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobré ráno. Vážení spoluobčané, dámy a pánové, dnes, když jsem cvičil ráno, tak jsem se díval na televizi a viděl jsem živé vystoupení pana ministra Výborného. Chápu, že on zemědělství ani potravinářství nerozumí, ale já bych chtěl navrhnout bod, aby pan ministr a všichni, kteří mluví o oligopolu a o Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, aby absolvovali rychlokurz na Vysoké škole ekonomické nebo aby si aspoň otevřeli Wikipedii. Tak já jsem si ji otevřel, dovzdělal jsem se, protože je jasné, že pětikoalice a ten marketing, který oni mají, to zadání, a to je dneska zase ten rating a ty nezávislé úřady, tak já bych tady přečetl, co je to oligopol: "Oligopol je taková struktura trhu na straně nabídky, kdy v oboru existuje jen velmi málo výrobních firem, respektive těchto pár subjektů dohromady zabírá většinový podíl nabídky. V takové situaci může explicitně docházet k utajeným jednáním, koluzím, na společné cenové politice a udávání směru vývoje celého odvětví. Původ slova oligopol: oligopol vychází z řeckého slova oligos znamenající málo, množství firem v této struktuře, a koluze vychází z anglického slova colusion, to znamená tajná dohoda. V češtině se ještě používá pod významem nekalá soutěž a maření vyšetřování. Chování firem oligopolu je ovlivněno vzájemnou závislostí" a tak dále.

Takže proto navrhuji ten bod, aby pan ministr tohle slovo nepoužíval, protože možná pan ministr neví, že v České republice máme 35 000 zemědělců, 9 000 výrobců - potravinářských firem a 9 velkých řetězců, které ovládají 90 % maloobchodu. A samozřejmě pan ministr nezapomněl vzpomenout Agrofert a tu zlou Madetu. Takže, pane ministře, prosím vás, to, co se děje v naší zemi, je jenom to, co jste tady způsobili vysokými cenami energií. Pan ministr ještě mluvil o těch malých firmách. No, tak jedno uzenářství už nám zkrachovalo na Moravě, pane ministře, a budou další krachovat, protože vy jste příčinou toho, že tyhle firmy kolabují, i ta sklárna a další. A pan premiér říkal: Nenecháme nikoho padnout. No, vy jste ničili zemědělství a potravinářství od revoluce, proto tady cizinci můžou kupovat půdu, proto tady většina potravinářských firem zkrachovala, a proto říkám, když už mluvíte o Agrofertu, navštivte ty firmy, ony vám to ukážou. Nejen přijít jenom se... Jděte do těch firem, jděte do Madety, ať vám to ukážou. Česká republika už dávno není potravinově soběstačná. Není dávno, už dnes se dováží 60 % vepřového masa. Všechno jste tady od revoluce zničili a i to málo z těch potravinářských investorů, kteří tady jsou, tak i ti vám vadí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP