(9.40 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Dále přednesl svůj návrh pan předseda Andrej Babiš. Je to návrh nového bodu Doporučuji, aby pan ministr Výborný a všichni členové pětikoalice, kteří používají slovo oligopol, absolvovali rychlokurz na VŠE či rychlokurz ekonomie nebo si přečetli Wikipedii.

Budeme hlasovat o tomto návrhu nového bodu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 32, hlasovalo 143 poslankyň a poslanců, pro 69, proti 69. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní přikročíme k návrhu pana předsedy Marka Bendy. Jde o pevné zařazení bodu číslo 137, tisk 589. Jde o Státní fond kinematografie. Návrh zní, ať se o něm jedná dnes jako o prvním bodu jednání.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 33 se vyjádřilo 145 hlasujících, pro 145, proti 0. Návrh byl jednomyslně přijat.

 

A poslední návrh, pana poslance Stanislava Berkovce, je návrh nového bodu s názvem usnesení Izrael.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh nového bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 34 se účastnilo 144 hlasujících, pro 143, proti 0. Konstatuji, že i tento návrh byl přijat.

 

Tímto jsme se vypořádali se všemi hlasovatelnými návrhy ke změně pořadu schůze. Budeme tedy postupovat podle schváleného pořadu jednání a přistoupíme k bodu číslo

 

137.
Návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie na rok 2024
  střednědobého výhledu na léta 2025 a 2026
/sněmovní tisk 589/

Tento materiál uvede ministr kultury Martin Baxa.

Než mu předám slovo, tak protože stoupl hluk v sále, poprosím, aby ti, kdo se chtějí vyjadřovat k něčemu, tak aby buď tak činili u pultíku za mikrofonem, anebo v předsálí a odešli ze sálu, je tady opravdu poměrně značný hluk.

Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové. Myslím, že projednání tohoto bodu bude opravdu velmi krátké. Děkuji za vyhovění, abychom mohli dnešní jednání zahájit právě tímto bodem, přece jen se jedná o bod rozpočtový. Dovolím si vám předložit návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie na rok 2024 a střednědobého výhledu na léta 2025 až 2026. Ten návrh je předložen v souladu se zákonem o audiovizi. Vláda návrh rozpočtu schválila 15. listopadu a 1. prosince jej souhlasně projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu s kladným doporučením.

Celkové příjmy fondu v roce 2024 jsou navrženy ve výši 1 689 418 000. Ve stejné výši jsou rozpočtovány i výdaje. Výdaje zahrnují v sobě jak filmové pobídky, tak podpory kinematografie a samozřejmě úhrada provozních výdajů.

Za podporu předem děkuji a jsem připraven odpovědět na jakékoliv případné otázky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Tento sněmovní tisk, jak už i bylo naznačeno, projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 589/1, a já nyní požádám pana zpravodaje výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, pana poslance Jana Lacinu, aby nás informoval o jednání příslušného výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Prosím. Dobré dopoledne, doporučuju řídit se stanoviskem výboru a schválit usnesení v navrženém znění. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a já tedy zahajuji všeobecnou rozpravu a do ní se hlásí pan poslanec Lubomír Brož, který je řádně přihlášen, a poté vnímám, že z místa... Gentlemanská dohoda, dobře.

Paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Hezké dopoledne. Já bych chtěla vyjádřit postoj hnutí ANO k navrhovanému rozpočtu. My tento rozpočet podpoříme, protože je potřeba ho schválit, aby Státní fond kinematografie mohl od ledna fungovat naplno. S čím ale máme problém dlouhodobě, a pan ministr Baxa o tom ví, to jsou peníze, které na tento fond jdou.

Mě velmi mrzí, že Sněmovna nepodpořila náš pozměňovací návrh navýšení rozpočtu Státního fondu kinematografie, protože se domníváme, že před ním stojí obrovské úkoly, a to je právě ta jeho transformace, a při stávajícím počtu zaměstnanců, při rostoucích cenách energií a dalších nákladů na provoz... (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám rozumím, paní poslankyně, ale hluk se myslím opět snížil v sále - prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Při rostoucích nákladech obecně na provoz se domníváme, že tento fond je podfinancován, a úkol, který před sebou má, je obrovský. Samozřejmě že si neodpustím kritiku, která se týká filmových pobídek, které jsou přes sliby pana ministra nedostatečně naplněny, ale vzhledem k slibu, který dal filmařům, předpokládám, že tady vystoupí a bude říkat tu svoji mantru, že půjde 200 milionů z Národního plánu obnovy filmařům, nicméně ty peníze nejdou na filmové pobídky a na filmové pobídky se použít nedají.

Nebudu prodlužovat toto projednávání, znovu zopakuji, že hnutí ANO tento rozpočet podpoří, ale k výšce finančních prostředků, které jsou určeny na letošek a i k výhledům na rok příští a přespříští, opravdu máme významné výhrady. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a nyní tedy pan poslanec Lubomír Brož. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl rozhodně podpořit to, co říkala kolegyně, ve výboru jsme jednomyslně podpořili tento rozpočet. Jenom bych jenom chtěl zdůraznit ještě jednu věc, že ono se to netýká spíš pana ministra, ale možná zbytku vlády. Je třeba si opravdu uvědomit, že filmové pobídky nejsou žádné dotace. Filmové pobídky jsou investice anebo podpora investic filmařů do České republiky a existuje na to mnoho studií, kde tyto pobídky přinášejí naší ekonomice velké množství peněz, a mně trošičku udivuje, že si tohle vláda neuvědomuje, protože jak říká kolegyně, vzhledem k inflaci ty pobídky se vlastně v podstatě spíš snižují, pokud nezůstávají na stejné úrovni, takže určitě podporujeme, ale jenom do budoucna tohle zamyšlení pro vládu a doporučení, třeba se do budoucna s tím něco stane. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně.

Ještě načtu, kdo se omlouvá, a je to pan poslanec Josef Bernard, od 9.20 do 12 hodin se omlouvá z pracovních důvodů a poté pan ministr Vlastimil Válek do 9.30 hodin z pracovních důvodů.

A jelikož se do všeobecné rozpravy už nikdo další nehlásí, taky ji končím.

Pro pořádek se táži, zda je zájem o závěrečná slova po všeobecné rozpravě? Není tomu tak, takže přistoupíme k rozpravě podrobné a tam vnímám, že se hlásí pan zpravodaj. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP