(9.10 hodin)

 

Poslanec Andrej Babiš: Když byl pan premiér nespokojen s inflací, šel na Český statistický úřad, který má být nezávislý. Když máme nejvyšší ceny energie, pan Síkela si předvolal šéfa ERÚ. Když pan ministr Bartoš chtěl udělat zakázku pro nějakou firmu a ÚOHS mu to zrušil, jako i zrušil například prodraženou zakázku metra v Praze, tak hned přišli s tím, že de facto ten ÚOHS jim vadí, a i když je nezávislý, tak možná by ho chtěli taky ovládnout. Takže ten mocenský kartel je gigantický a nezastaví se před ničím. Já tady jeden z bodů mám i ten známý dvojí metr Patrika Nachera.

A pojďme si něco říct k těm obstrukcím. My jsme stále říkali obstrukce, obstrukce a my jsme ti zlí. Tak znovu jenom připomenu vyjádření pana premiéra Fialy 23. ledna 2016: Když nás neznásilní většina, vytrváme, nemíním obětovat podnikatele. A potom jsme tady měli samozřejmě obstrukce ohledně EET. A vzpomeňte si na církevní restituce, které byly prodražené, několikanásobně vyšší ceny za pozemky a lesy, a tady o půlnoci jedna paní, která slavila třicet let v politice, to podvodně nechala schválit, když tady správně opozice obstruovala proti tomu, aby církevní restituce byly ve výši 168 miliard. A někdo zapomněl nám říct, že stále mají inflační doložku, takže důchodce obrali a církev dostala... kolik? Pan ministr Baxa je tady, mohl by nám to říct, to je jeho kapitola. Kolik dostali za tu inflaci, 8 miliard, 9 miliard nebo kolik? (Směje se.) Takže to je první bod. Obstrukce byly kdysi legitimní nástroj opozice podle premiéra Fialy a teď vlastně, když my dovolíme si tady - ano, obstruovat, protože já si nemyslím, že korespondenční volba je skutečně téma, které lidi prioritně zajímá - a člověk se nestačí divit.

Já jsem ty body ještě doplňoval i ráno, protože to, co padá, například Ministerstvo pro místní rozvoj, že nás budou špiclovat, když budeme v hotelu, nebo že budeme bydlet v bytech jak v Asii, 8 m2 (Směje se.), tak to člověk se nestačí divit. Takže první bod je Mocenský kartel.

Druhý bod: Důchodci loni zchudli nejvýrazněji za posledních více než deset let. Je to článek tady ekonoma... (Nahlíží do podkladů.), analýza. Protože teď samozřejmě vždycky, když má pětikoalice problém, média jim vždycky jdou na pomoc - v Seznamu vyjde nějaký článek, v provládním Blesku včera pan premiér měl hezký rozhovor, nebo samozřejmě Interview ČT24 je hned k dispozici a tam vlastně jdou sdělit, když náhodou něco je, nějaký stín podezření. Takže na Novinkách vyšlo, jak ti naši důchodci na tom jsou skvěle. Ano, možná podle nějakého hloupého kritéria, když bydlí důchodkyně-vdovy v domě, ano, který si postavily s manželem, samozřejmě takový dům má velké náklady a někdo má pocit, že mít dům je jako věc, z které padají peníze, ne? To je cash flow negative assets, jak já říkám. To jsou náklady, žádné příjmy. Takže to je druhý bod. A já jenom chci říct, že hnutí ANO není tady jenom pro důchodce. My jsme za důchodce bojovali, ano, ale my jsme bojovali za všechny občany. A pokud někdo tady stále mluví o mezigeneračních věcech, já se k tomu dostanu, které generace naší zemi co udělaly a které generace ji definitivně a nevratně poškodily.

Bod číslo 3 - paní předsedkyně, já to mám všechno tady pro vás napsané (Otáčí se k předsedající a ukazuje svazek podkladů), takže si to nemusíte ani psát. (Předsedající: To jste hodný, děkuji.) A já jen rukou jsem potom doplnil body 37, 38 a 39. Takže do čísla 36 to máte tady výborně, je to ode mě napsané (Předsedající: Výborně, děkuji.). (Poslanec Lang zatleskal.) Takže bod číslo 3 - Fiala, Jurečka, Stanjura a celá vláda SPOLU, STAN a Pirátů definitivně okradla české důchodce o 1 000 korun měsíčně.

Bod číslo 4: Prezident sliboval, že bude prezidentem všech, ale svým alibistickým přístupem namísto veta potvrdil, že je součástí koalice, a seniory hodil přes palubu.

Bod číslo 5: Ústavní soud podržel vládu, nižší valorizace platí, stát nebude důchodcům vracet 19 miliard. To jsou všechno titulky, prosím vás, takže žádná kreativita.

Bod číslo 6: Penzijní granát - článek: "Soud podemílá víru v ústavní pořádek. Vláda slaví absolutní vítězství, Ústavní soud se postavil za veškeré její argumenty a stejně tak odmítl veškeré námitky, které formulovala opozice. Je velikou otázkou, jak velké vítězství je to pro českou společnost. Můžeme se totiž obávat, že zcela jednoznačný, a dodejme, že podle našeho pohledu zcela jednostranný" - píše novinář - "nález konstitučního tribunálu povede k ještě větší polarizaci a že nahněvání nikoliv marginální části národa na elity v uvozovkách, jak je známé ze Spojených států, Polska či Slovenska, vzroste i v jinak mírumilovném Česku. Aby bylo jasno, nikdo, dokonce ani ukřičená opozice nezpochybňuje právo vlády měnit vzorečky důchodu či jejich valorizaci, nemůže tomu odporovat ani selský rozum, pokud výše penzí vyskočí ze 40 na 50 % mezd. Ale něco takového se musí udělat podle platných zákonů. Jinak řečeno, nemůžete déle než rok ignorovat inflaci" - dokonce já říkám, ji způsobit - "a rostoucí důchody a pak náhle křičet: Pozor, hospodářské škody. Kdyby vláda změnila pravidla valorizace řádným způsobem, mohl by takový Andrej Babiš volat cokoliv, ale šlo by jen o politický křik. Jak připomínají i tři ústavní soudci, jež se ocitli v menšině, je velmi zvláštní tvrdit, že vláda mohla být lednovou inflací v roce 2023 zaskočena." Takže to je další bod, bod 6.

A k tomu samozřejmě tady Ekonom - nebudu tady číst ten dlouhý článek - a to je bod číslo 7: Vysokou inflaci vláda mohla řešit dřív. A co se tady píše? "Poslední naděje důchodců na vyšší penze padla. Ústavní soud nepřekvapivě zamítl stížnost ANO na loňské snížení mimořádné valorizace. Verdikt je třeba respektovat, navíc když k němu soudci dospěli jasnou většinou 12 : 3. Přesto je třeba opět i po vynesení rozsudku říci, že loňská lednová inflace byla sice vysoká, dokonce historicky rekordně" - ano, pan premiér je stále nejhorší v Evropě s inflací, když slibuje věci, které už dávno v jiných státech mají - "každý si může ověřit, že třeba Česká národní banka začátkem listopadu 2022 prognózovala pro období od října 2022 do března 2023 vyšší míry inflace, než jaké nastaly, a zejména než jaké průběžně prognózovala začátkem února 2023. Teprve po zveřejnění únorové prognózy, z hlediska inflace příznivější, než byla ta listopadová, se vláda jala valorizaci ponížit. Proč se tak ale nerozhodla učinit už na základě zmíněné prognózy z listopadu 2022? Ústavní soud podotýká, že v této věci měla být vláda pečlivější. To je asi právnický eufemismus pro jednání, které sice nebylo v kolizi s literou práva, ale s jeho duchem. Sami politici rádi vyzdvihují předvídatelnost práva, snaha o ni by měla být oním duchem zákona. Nelze ji vždy vtěsnat do striktních paragrafových znění." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP