(12.10 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

A jedno drobné rýpnutí, tenhle zákon tady se řeší od roku 2017. Nebyl předložen k projednání, předložen k projednání byl poprvé letos. V minulém funkčním období byl ve vládě a nedostal se nakonec ani do Sněmovny, byť je to stále ten samý zákon. Ta digitalizace už mohla jet, v tomhle ohledu už mohla být hotová. Nenuťte teď někoho, aby digitalizoval systém, respektive dával do kupy systém, který spustíme v nějakém testovacím módu dříve - 1. 1. 2025 podle odborníků, kteří to budou programovat, se to včetně testování a propojení toho systému prostě nestihne. Dopouštíme se něčeho posunutím termínu, kdy neumíme garantovat, že ten výsledek v té kvalitě, v jaké ho chceme, přineseme. Ale ve větě B říkám, od 1. 1. 2026 se nejedná o žádný testovací zkušební provoz, ten naopak bude spuštěn dříve tak, aby 1. 1. 2026 to byl provoz zcela normální, ostrý se vším všudy.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Síla a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Já tady nechci dlouho zdržovat, ale já bych chtěl jenom připomenout nebo navázat na paní profesorku Adámkovou, která tady zmínila už ten fakt, že psychiatr ani psycholog nemá povinnost informovat svého kolegu. To znamená, obvykle to je praktický lékař, který má vystavovat potvrzení o možnosti držitele zbrojního průkazu. Chtěl bych se zeptat jako pana ministra, jak to vlastně bude ošetřeno, aby opravdu ten registr, který má být napojený nebo digitalizován, bude mít možnost nebo bude dávat povinnost psychiatrovi nebo psychologovi, který bude mít toho pacienta dejme tomu v léčení, předávat ty informace opravdu svým kolegům? Protože mně třeba se osobně stalo, že jsem se zeptal psychiatra na jednoho svého pacienta, jak - co si o tom myslí, a ten mě vyloženě odkázal někam. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Nyní vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou. Tak prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Reakce na pana ministra vnitra. Pane ministře, tento zákon se připravoval tři roky. Můžu říkat, připravovalo se za vašeho vedení, předchozího vedení, já si myslím, že to je úplně bezpředmětné. Já si myslím, že jako ministr vnitra byste měl vynaložit veškeré úsilí, aby k té digitalizaci došlo co nejdříve, i s tím, že pokud by se to nevedlo, tak sem popřípadě můžete přinést odložení účinnosti. Než jste přišel, já jsem tedy říkala paní ministryni obrany, a znala jsem to i z pozice hejtmanky a jiné, že vždycky vám všichni řeknou, že něco nejde, že na to potřebují x času. Já si myslím, že tady od nás i v souvislosti s tím, co se stalo, by mělo zaznít jasné, že digitalizace je totiž klíčová, aby měl ten lékař přístup do registru zbraní.

A zároveň bych vám chtěla říct, abyste už neříkal ty nepravdy. V minulém funkčním období za vlády Andreje Babiše se přijal nový zbraňový zákon v roce 2018 s platností o účinnosti od roku 2021. Prosím, když tak ať vám to vaši lidi z ministerstva najdou.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní bude reagovat s faktickou poznámkou pan vicepremiér Rakušan, připraví se paní poslankyně Adámková.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já tady nejdu do žádné politické přestřelky. Já jsem hovořil o tomto zákonu, paní poslankyně, prostřednictvím pana místopředsedy, a tento zákon neprošel minulou vládou. To je fakt a jednoduchý fakt. Prošel až naší vládou a byl poté vložen do systému. Čekali jsme na projednávání dlouho. Já se nebavím o žádné jiné legislativě, nic takového jsem neřekl, bavím se o tomto konkrétním a jednom zákonu.

Za další, pokud se tady bavíme o tom termínu. Přece jako ministr, který garantuje, že něco k nějakému termínu bude fungovat, nemohu hlasovat pro usnesení, které podle lidí, kteří na tom systému budou pracovat a jeho zprovoznění připravovat, je v téhle chvíli nerealistický. Pokud chceme funkční systém, který bude spuštěn, bude fungovat a bude v ostrém provozu, tak říkám, moje ministerská odpovědnost, byť za hranicí mého funkčního ministerského období, je k 1. 1. 2026. V té době vnitro garantuje propojení se všemi zdravotními systémy.

Mezitím tady dostáváme informaci z Ministerstva zdravotnictví, jak si rychle píšeme, digitalizace zdravotních registrů má průběžně nabíhat v roce 2025 s plnou funkčností k 1. 1. 2026. A ty konkrétní dotazy na propojení informací v rámci zdravotních registrů já nejsem schopen odpovědět, to není součást zbraňové legislativy. My dáváme k dispozici náš zbraňový registr, na ten se právě budou složitou cestou napojovat ty zdravotní, což je, ano, gesce Ministerstva zdravotnictví, které říká, že v plné funkčnosti i vzhledem k tomu, co je naplánováno, je ten termín nestihnutelný. Já můžu za Ministerstvo vnitra slíbit a garantovat, že ty práce už probíhají. Několik pracovních schůzek mezi oběma rezorty už proběhlo i po té nešťastné události. Snažíme se ten systém připravit co nejdříve, ale nemohu hlasovat pro něco, co si myslím, že je prostě nesplnitelné. Otestovaný a vyzkoušený režim k 1. 1. 2025 (Předsedající: Čas.) nebude.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Adámková, připraví se opět paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji ještě za slovo. Vidíme, jak se nám zákon o zbraních a střelivu dostává do zdravotnictví. Tak tady máme svoji půdu trošku k tomu také přispět. Já jenom pro kolegy, kteří nejsou zdravotníky, nezajímá je tato problematika, tak vám dám případ jeden za všechny, abyste si nemysleli, že tady plédujeme za propojení něčeho, co by nepatřilo jiným oborům v medicíně. Moje pacientka, která byla devět měsíců hospitalizovaná na uzavřeném psychiatrickém oddělení, mi přinesla potvrzení s razítkem, že byla hospitalizovaná od-do. Z toho jsem tedy mnoho moudrá nebyla. Nicméně léky neodpovídaly psychiatrickým diagnózám, tak jsem vznesla dotaz. A bylo mi řečeno, že opravdu nemohu vědět více, než že byla hospitalizovaná.

Já jenom prosím, až sem přijdeme s tím zdravotním, s nějakou změnou, budeme se snažit - a tady chci jenom říci ctěné Sněmovně, mám tady kolegy ze zdravotního výboru, že se o tom pobavíme hned ve středu s panem ministrem a zástupci ministerstva, budou-li moci něco udělati vyhláškou, budeme na ně plédovat, aby tomu tak učinili - já to teď nevím, nemohu to slíbit, protože to samozřejmě nevím, ale není vyloučeno, že sem přijdeme s nějakým návrhem změny zákona. Tak jenom chci požádat, aby potom opravdu si všichni uvědomili, že to je otázka odborné úrovně, protože prostě ty informace nemáme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já už opravdu - poslední věta: pane ministře vnitra, vy máte do 31. ledna předložit Bezpečnostní radě státu opatření, která by eliminovala tu - aby se už v budoucnosti co nejvíce eliminovalo to, co nás postihlo 21. prosince. Já jsem přesvědčena o tom, že právě v tom opatření, tou prioritou a klíčovým opatřením, je digitalizace a propojení těch systémů. A na bezpečnostním výboru, když vy jste tam nebyl přítomen a byli tam přítomni vaši lidi z Ministerstva vnitra, tak já jsem se jich na to přímo zeptala, a jejich odpověď byla taková, že pokud dostanou finanční prostředky a lidi, jsou připraveni to stihnout v kratším časovém termínu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan vicepremiér Rakušan s faktickou poznámkou.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já už také poslední větu, jinak se dostaneme do nekonečné spirály. Já s vámi souhlasím, prostřednictvím pana místopředsedy, digitalizace je absolutně stěžejní, ta bude obsažena v těch bodech, které budu dávat Bezpečnostní radě státu. Nebude to jediný nástroj digitalizace, který bude předkládán. Netýká se to jenom registrů, týká se to analytických nástrojů, policie a podobně. Určitě to je oblast, do které se investovat musí a kde musíme dělat maximum pro to, aby se to stalo znovu. Ale to nemění nic na tom, že ve chvíli, když nám Ministerstvo zdravotnictví hlásí, že oni se svými registry jsou řekněme trošku pozadu vzhledem k tomu, jak je daleko zbraňový registr a jeho programování - to propojení, funkční propojení, aby fakt bylo funkční a poskytovalo to, co chceme, prostě trvat bude, takže rok 2025 budeme potřebovat na testování. Jestli se nám to finálně povede o něco dříve, bude to skvělé, ale určitě se to nepovede k 1. 1. 2025. To je prostě termín, který nemůžeme splnit, nemohu pro něj hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak to byla zatím poslední faktická poznámka. Do obecné rozpravy také není nikdo přihlášen. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa? Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím.

A ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr má zájem o závěrečné slovo?

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, pane místopředsedo, já jsem tady chtěl poděkovat celé Poslanecké sněmovně, chtěl jsem poděkovat i opozici na tomto místě, za prvé za aktivní účast na kulatém stolu ke zbraňové legislativě, za velmi rozumný přístup, protože v této chvíli po takové události, kterou mnozí z nás prožívali osobně a někteří absolutně osobně, není úplně snadné se vrátit ke zbraňové legislativě a není úplně snadné o ní tady v Poslanecké sněmovně hlasovat. A není ani úplně snadné udělat odvážné politické rozhodnutí nevracet ji do druhého čtení, nepouštět se do nějaké kreativity, která by byla na vlně emocí, a zůstat u toho kvalitního, co v té legislativě je, a společnými hlasy to tady schválit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP