(10.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

V narativu Markéty Pekarové Adamové je po podrobném zkoumání vidět řada populistických prvků, ať už hovoříme o lingvistickém, diskusním či kontextovém měřítku. V menším množství ale také hovoří Pekarová Adamová o svých prioritách, o programu koalice SPOLU. Její rétorika na Facebooku a na Twitteru se nijak výrazně nemění. Nicméně na Facebooku s ohledem na jeho možnosti v řadě případů nabízí o něco hlubší vyjádření. V celkovém kontextu však v jejím projevu výrazně převažují prvky, které jsou spíše populistické. Takže z výše uvedeného prvku populistického narativu podle Braccialeové a Martelly, 2017, strana 1314, se Pekarová Adamová dopouští kumulativního obviňování, využívá rétoriky strachu, tvrdí, že pokud zvítězí Babiš, bude totálně zničena ekonomika, právní a sociální stát, tedy i životy lidí, neformálního narativu, nespisovná či hovorová čeština, zjednodušování sdělení frází a floskulí - například věta "Už nikdy fronty na banány", která odkazuje k éře komunismu - a intimizace obsahu. Autor této práce se nedomnívá, že by šlo o takzvaný antipopulismus, protože o kritice populistů Pekarová Adamová nehovoří a na Andreji Babišovi, hnutí ANO a dalších populistických aktérech kritizuje jiné charakteristiky než jejich populistický diskurz.

Takže prosím vás, pane premiére, já teď oslovím studenty, pokud se na mě dívají, a já k tomu natočím speciální video a děkuju všem, kteří projevili zájem moderovat můj podcast. Tisíc lidí mi napsalo. Tisíc lidí. Tak teď vyzývám studenty, aby udělali tyhle diplomky, pokud vám to univerzita dovolí, a vícero diplomových prací. Udělejte jednu, kde nás rozsoudíte, kde shromáždíte všechny vulgarity, urážky, napadání na mě, na hnutí ANO, ale i z naší strany, když my jsme údajně měli - ano, i k tomu došlo - napadat pětikoalici nebo jiné politiky. Udělejte to! Myslím, že to je důležité, aby nás někdo rozsoudil. A hlavně to vyzdrojujte, prosím vás! Ke každému tvrzení, jak to udělal tenhle student, musí být zdroj. A udělejte to od roku 2012. Protože mě urážejí, mě, moji rodinu, mé děti od roku 2012. Takže to bude asi velká diplomka. A udělejte to i o nás. Udělejte diplomku o lžích. Sepište všechny naše lži, moje lži. Sepište je! Sepište lži Fialy. Ten je už proslulý. Teď Jurečka s ním soutěží. Všechny lži pětikoalice, naše lži. Zdokumentujte to! Bavme se o tom!

Takže pane premiére, zatím vás ušetřím od této diplomky - Analýza jevů nezdvořilosti v politických projevech. Je to strašně zajímavé. A určitě pro pamětníky by to bylo fajn. Má to 90 stran. To si dám zatím tady na stranu. (Odkládá citovaný materiál.)

Udělejte to nezávisle. Novináři to neudělají. Vždyť víme, jak pracují novináři, jak Seznam Zprávy vždy přispěchá na pomoc a vždycky ten správný novinář vždycky dá tu správnou informaci. Víme, jak funguje mediální prostor, jak tam vystupují různí nezávislí experti, ekonomové. Akorát nikdo nenapíše k tomu, za koho tam jsou, kdo je platí. To je důležité. Pro koho dělali v minulosti. Ani do titulku to nenapíšou.

Takže toto je velká příležitost, aby se udělaly tyhle diplomové práce. A já na to vypíšu odměny a budu štědrý. Takže se hlaste. A já vám to řeknu ve videu. A potom mi napište, kdo by to udělal. A pokud vám to nedovolí na vašich katedrách a na univerzitách, tak to uděláte jenom tak. Ale musí to být nezávislé. Musí to být nezávislé. A musí to být vyzdrojované, protože pravda se u nás nenosí. Nenosí! Ano, takže tak to je. (Potlesk z lavic ANO.)

To, co je úplně jako neuvěřitelné, jak vlastně vznikl ten konflikt paní Schillerová a paní Pekarová Adamová. Proč vy stále mluvíte... A to ten student, nebo nevím, kdo to je, vůbec nepsal o tom, že mě koalice SPOLU dala na plakát s Putinem. Vždyť jsem vám to tady ukazoval. Největší kámoši. Putin, Nečas, budoucnost české investice. (Ukazuje obrázky.) A to je jen rok 2013. Ne? Topolánek, ten měl předsednictví. Tak jako dobře. Nevím. Takže stále ty nesmysly, co nám podsouváte... Já jsem v životě s Putinem nemluvil. A že my jsme proruští za to, že paní Schillerová řekla "mír", že slovo mír je špatně? My už nemůžeme mluvit ani o míru? Tady skutečně se všichni zbláznili? Všichni chtějí tady válku?

Mě strašně mrzí, včera jsem tedy nevystoupil, protože mám tady 30 bodů, mohl jsem mít 30 kliků, no, tak dobře. Pustil jsem místo Honzovi Richterovi, protože ten příběh je samozřejmě hrozný pro nás. A my jsme to s ním zažili a prožívali. Takže včera jsem nevystoupil.

A já bych navrhl bod: Třetí světová jaderná válka. Tak se o tom bavme, když stále o tom mluvíte! Pojďte se o tom bavit! Ten Řehka, který stále straší naše děti, který neuměl přečíst pět souvislých vět, když jsme ho zvolili za šéfa NÚKIBu. V Německu, ano, bohužel, a já pevně věřím, že žádná válka nebude, se na to německá armáda připravuje. Tajně! Teď to vyšťoural Bild, to je jejich Blesk. A zveřejnil to. Ano, je to děsivé. Tak ať se ten Řehka připravuje. Já už jsem to říkal paní ministryni Černochové x-krát. Vy, když bude válka, tomu rozumím, vy máte ten bunkr, vláda, a všechno to zázemí. A my jsme tam přece byli, já jsem byl premiér, takže vím. A vy to (nesrozumitelné). My chceme válku? My chceme válku? (Ministryně Černochová z vládní lavice: Nechceme!) Nechceme. Tak. (Potlesk z lavic ANO.)

Bylo by dobré, kdyby paní Pekarová Adamová přestala lhát o té prasárně, co mi udělal Řezníček v České televizi. Já jsem dostal na památku v jedné prezidentské debatě tenhle obraz: Severoatlantická smlouva, článek 5. (Ukazuje a cituje:) "Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem. Proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti. Každý takový útok a všechna opatření učiněná v jeho důsledku budou neprodleně oznámena Radě bezpečnosti. Tato opatření budou ukončena, jakmile Rada bezpečnosti přijme opatření nutná pro obnovení a zachování mezinárodního míru a bezpečnosti." Tohle mi věnoval pan prezident Pavel.

A paní Pekarová Adamová normálně sprostě lže, když říká, že já jsem odmítl plnit naše závazky NATO. Všichni, co viděli tu prasáckou debatu provládní České televize, tu manipulaci... A pan prezident Pavel tam seděl a mlčel, protože Řezníček do mě útočil. A mi říká, kdo tady připouští třetí světovou válku? To se všichni už pomátli? A my jsme přece součástí NATO! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP