(10.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pan premiér doslova říká: Vidíme to každý den. Opoziční síly neváhají hazardovat prakticky se vším, co dělá naši zemi stabilní a úspěšnou. Viděli jsme to v prezidentských volbách a zažíváme to pravidelně v Poslanecké sněmovně i jinde a bohužel můžeme pokračování této opoziční politiky očekávat i v letošním roce, kdy nás čekají troje volby.

Tak já tomu nerozumím. Pane premiére, nemůžete nám to vysvětlit? Nemůžete nám to vysvětlit, co tím myslíte? Já vám to vysvětlím. Tato vláda by opozici nejraději umlčela a zadupala do země. Už tady byl pokus před chvilkou od paní Pirátky, ale to se v žádném případě nenecháme. Budeme vám komplikovat vládnutí za každou cenu, protože vy tuto zemi ničíte! Vy ničíte ty životy našich lidí! Vy jste v životní úrovni poklesli. My jsme předběhli Itálii a Španělsko. Všude jste na tom hůř, než jsme vám předali zemi v mašličkách. Jako šestou nejméně zadluženou, jako šestou nejbezpečnější, jako devátou nejvíce prosperující. Teď jsme v bezpečnosti kde? Dvanáctí! Prosperita je pryč, všechno. Nikdo sem nepřijde! Kdo by tady investoval? Kde je ten Microsoft za pět miliard, co jsem vyjednával? Včera o tom mluvil tady Havlíček. Oni chtěli tady investovat, nechtěli žádnou pobídku. No nechtějí s vaší vládou mít nic společného. Ani Intel. Paní Pekarová byla na tom Tchaj-wanu, jak to stálo osm milionů. Výsledek? Výrobce čipů bude v Drážďanech. Kdo by tady investoval? Za takovéto vlády, která vlastně jasně řekla, že si ani nepřeje tady, že vlastně podnikatelé jsou nepřátelé.

Takže já vám chci jenom říct, že my tady děláme, my jsme tady za lidi, my jsme neměli takovou pozici jak vy. My jsme byli menšinová vláda. Kolikrát jste nám vyčetli nekorektně, nekorektně, když nás komunisti vydírali s rozpočtem obrany, a nakonec jsme to prosadili a ustáli. (Ministryně Černochová z lavice: S námi.) My jsme neměli stoosmičku. Prosím? (Ministryně Černochová poznámka mimo mikrofon.) Ano. Ale nás vydírali komunisti, my jsme byli menšinová vláda. My jsme za vámi stále chodili, my jsme s vámi... ne, ale vy se s námi nebavíte, paní ministryně, vy se se mnou bavíte a ještě Blažek, ale nikdo jiný, vy se s námi nebavíte. Však se bavte tady za pultem, bavme se o všem možném.

Takže co to je tedy za signál tedy? Takže já jen chci říct, že jediný, kdo hazarduje se stabilitou a úspěšnosti naší země, je vláda pod vedením pana premiéra Fialy. Máme nejvyšší inflaci v Evropské unii, jedny z nejdražších energií v Evropě. Brutální pokles životní úrovně, rekordní drahotu, největší pokles reálných mezd ve všech vyspělých zemích. Rekordní tempo zadlužování, největší pokles porodnosti! Kde jsou desítky tisíc těch bytů, co sliboval pan Bartoš? Kde jsou? Dneska jednak strašíte ty mladé válkou, je strašíte, a potom, jaké podmínky jste jim dali? Vždyť jste jim vzali i to školkovné, zdaňujete je. Pro vás ty rodiny, důchodci, to jsou všechno pro vás jenom nějaká hospodářská škoda! Vy jste nazvali důchodce hospodářskou škodou. To jsem ještě nezažil. Nejmenší porodnost za 20 let. Největší zvyšování daní v historii České republiky.

Zrádný migrační pakt. Eurohujer už zmizel, už jste tady sama. (K ministryni Černochové.) Ten zbytečný ministr, co tady sedí.

Tak migrační pakt, tak se podívejte, co se děje v Evropě. Wir schaffen das, říkala Angela v roce 2015. Sedm tisíc sexuálních násilí v Německu! Podle statistiky, německé statistiky. To je to ohrožení Evropy. Ti lidé, kteří přicházejí a mají jinou kulturu a za chvíli... Už dneska v Berlíně ve třídách říkají těm německým žákům, že zkrátka oni tam budou ve většině. To už se děje v té Evropě. Děje. Vy jste prostě vůbec nepochopili, co to znamená, co to je, jaké je to nebezpečí. Vůbec.

No, takže Green Deal, samozřejmě ty šílenosti. Ano, taky jsme si na začátku nemysleli, že... všichni říkali, že přesvědčíme celý svět. No nepřesvědčili jsme. Čína si dělá, co chce, a my děláme všechno pro to, abychom se vrátili do jeskyň. Takže jediný, kdo hazarduje s budoucností naší země a našich dětí, je tato vláda, která má dvě priority, a to je Brusel a Ukrajina. A pro české občany vlastně jste neudělali vůbec nic.

Potom pan premiér v tom projevu na pirátském sněmu říká: Často se tady říká, že naše politické strany, ODS a Piráti, jsou v rámci koalice od sebe nejdál. Nicméně v těch minulých dvou letech jsme se mnohokrát přesvědčili, že to je přílišné zjednodušení. A je to až tak zjednodušené, až to není úplně pravdivé. - No to je neuvěřitelné. Ti tvrdí odéesáci musí z toho být úplně na mrtvici, když tohle slyší. Takže vlastně odéeska je dneska béčko Pirátů, ne?

Probruselská, promigrantská politika. A teď jsem poslouchal toho zbytečného ministra v nějakém podcastu, on je strašně populární, tak tam tvrdí, že v ODS dochází k obratu. Že vlastně už to není že proti euru 70 na 30, ale že už se to blíží 50 na 50. No vlastně on říká, ten zbytečný ministr, který zaměstnává svého syna tam, aby ještě víc čerpal peníze daňových poplatníků, tak vlastně že nakonec ta odéeska taky na to půjde. A když se ptali pana premiéra v televizi, tak on není schopen říct ne, já nechci euro. Vždyť to ta odéeska vždycky chtěla. Tak teď už já nevím. Nevím. Chápu, že on už není ODS, už se cítí být šéfem SPOLU, ale je to skutečně překvapující všechno, že ODS, jak se mění.

Vy tlačíte korespondenční volbu. Vždyť jste to nikdy nechtěli! Nám stále připomínají, co jsme kdysi řekli. Ale vám to novináři nepřipomínají. Vždyť i pan premiér nechtěl tu korespondenční volbu. Takže ODS už není konzervativní pravicová strana, ale je to progresivní partaj. A viděli jsme to, jak proběhlo vlastně to předsednictví.

Pan premiér potom řekl v tom projevu, že Českou republiku je potřeba restartovat. A myslím si, že si všichni uvědomujeme, že nikdo jiný než my to dnes nemůže udělat. A to je stále dokola. Žádné výzvy jste neměli. Vy jste říkali, že všechno zvládnete, že přijdete a že to bude brnkačka všechno. Covid se vyřešil sám. Stále tedy ta válka. A už nám přestaňte podsouvat, že jsme ve válce! Nejsme ve válce, nejsme. My nejsme ve válce. Nejsme. My podporujeme Ukrajinu, ano, myslím si, že jsme i v tomhle směru... Ale v každém případě nemluvme stále o té válce! Ano, armáda se musí připravovat, ale ať se připravuje v klidu. Ne že stáli tady... a ty, skutečně, ty děti, když s nimi mluvím, tak ony skutečně mají z toho strach.

Takže k tomu projevu. Pan premiér tohle řekne, kde vlastně vyslal jasný signál. Stále opoziční (nesrozumitelné). Co myslel pan premiér, že jsme viděli v prezidentských volbách? Co tím chtěl říct? Ty propíchnuté pneumatiky? To, že někdo vyhrožoval smrtí mojí ženě? Že nám došla nábojnice? Že nás v Jablonci téměř ušlapali na náměstí? Že nám sprostě nadávali, že na mě plivali? Kde na mítinku prezidenta Pavla se něco takového stálo? Co tím mysli pan premiér? Co to bylo v té prezidentské volbě? Co bylo? Že jsem mluvil o míru? Ano. Já mám čtyři děti, dvě vnučky a nechci válku. Nechci. A normální člověk nechce válku. Nechce. Takže já to nechápu, o čem mluvil.

Takže tohle řekne pan premiér. Krásný projev, úžasný, s Piráty největší kámoši - a potom dá na Twitter text: S příchodem nového roku přemýšlíme nad tím, co nás čeká, jaké výzvy a příležitosti jsou před námi. Každý z nás má vlastní cíl a své sny. Ano, to je pravda. Věřím však, že nás spojuje vzájemný respekt a snaha o vytvoření společnosti, ve které se dobře žije všem.

Ano, to my jsme dělali, pane premiére. Stavme na tom, co nás spojuje, cesty k lepší budoucnosti hledejme společně. A dívejme se dopředu s nadějí. Optimismus a pozitivní pohled na život nám pomáhají. Těším se na to, co společně letos dokážeme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP