(11.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Přece Vé čtyřka - vždycky jsme měli společné zájmy tohoto regionu, společné zájmy, které jsme prosazovali. I v rámci covidu jsme spolupracovali a tak dále. Takže ta vaše zahraniční politika skutečně... Já chápu, byl jste v Indii, byl jste v Africe, chodíte tam, to je asi dobře, ale bohužel, bohužel to, co je klíčové pro nás, a to je vlastně pozice v rámci Evropy, v rámci Vé čtyřky, tak to zkrátka nefunguje.

Takže vy jste mi vyčítal, pane premiére, před volbami v diskusi emisní povolenky. Tak možná by bylo dobré, kdybyste nám řekl, co jste tedy udělal s těmi emisními povolenkami. Já když jsem tam byl, tak jsem napsal dva dopisy všem premiérům a prezidentům, napsal jsem předsedkyni Evropské komise, napsal jsem předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi, že zkrátka ty emisní povolenky, to je normálně brutální daň, která zkrátka potom v rámci Evropské komise se rozděluje. No a vypadá to tak, že většinou ty peníze teď údajně směřují v rámci toho rozpočtu na pomoc Ukrajině. Takže kdyby ty povolenky nebyly, tak by jedna kilowatthodina elektřiny vyšla asi - tady o tom mluví šéf ČEPSu Martin Durčák - o 1 800 korun na megawatt levněji. Takže o čtvrtinu bychom měli levnější elektřinu. Tak proč se v tom neangažujete? Vy jste mi to vyčítal. Tak proč se neangažujete a nesnažíte se vlastně tohle prosadit? Ano, je to mravenčí práce, protože je tam potřeba jako souhlas asi všech, ale vy jste to kritizoval, a neudělal jste pro to vůbec, vůbec nic.

Takže bohužel Evropa zkrátka se rozhodla, že nechce mít levné energie, ale že chce tedy řešit životní prostředí, že zachráníme planetu. Já si to zkrátka nemyslím, i když životní prostředí je strašně důležité, ale v podstatě ty prognózy vůbec nevyšly. Tam tu drahou studii, kterou objednala Evropská komise, tak ta říkala, že cena 100 eur, která dneska osciluje, nevím, 75 eur, 100 eur, tak měla být až v roce 2030. Ano? A zkrátka nikdo to neodhadl, je to spekulace. Já jsem v září 2021 plédoval za to, aby zkrátka se to zastropovalo, aby i ty firmy nebo i teď v rámci vašeho předsednictví i lidi budou muset platit. To jste prosadili úplně šílenou věc, že lidi budou muset platit samozřejmě emisní povolenky za nemovitosti nebo za auta. Ale já doufám, že se to všechno ještě změní po evropských volbách a tyhle nesmysly skončí.

Takže neudělal jste nic. Výsledek toho předsednictví je to, to jsou ty fotky, chlebíčky, dvě celé - nevím kolik - tři miliardy pryč a rozbil jste Vé čtyřku. Vůbec nekomunikujete, nefunguje to, ta koordinace. Za nás to fungovalo a skutečně jsme se koordinovali i ve vystoupeních. Ale jsou tam přece témata, která jsou důležitá. A jedno téma, kde se lišíte, a to je samozřejmě válka na Ukrajině, přece by nemělo být důvodem, aby ta Vé čtyřka přestala fungovat. A bohužel s vaším nástupem přestala fungovat.

My jsme - další téma je euro. No tak já nevím, já jsem, jak poslouchám ty podcasty některé, tak ono to tak vypadá, že to euro jste si nevydiskutovali ani v rámci pětikoalice. Ale možná se mýlím. Já jsem vždycky fascinován, kolik odborníků tady máme na euro. Každý tomu rozumí. Můžete si spočítat, kolik bylo ministrů financí od našeho vstupu do Evropské unie a kolik z těch ministrů financí chodilo na eurosummity. Za nás to tak bylo.

A teď vlastně projevem pana prezidenta jsme se dozvěděli, že pan prezident asi už není... to, že není prezidentem všech, i když to sliboval, tak to už víme. To se ukázalo s těmi důchodci. Ale teď to vypadá, že pan prezident už bude hlavně prezidentem STAN a TOP 09 tím, že přišel s tím eurem. Nevím, kdo mu to píše, nevím, kdo mu to radí. Ale já bych chtěl k tomu říct jednu věc. A pojďte se o tom tady bavit, mluvme o tom euru. Neříkám dneska, ale nevím, příští týden, vždyť to je velké téma. Tolik odborníků tomu rozumí a euro byl ekonomický projekt a stal se politickým. A víte, kdy se stal politickým? Když můj přítel Wolfgang Schäuble, který bohužel zemřel nedávno, chtěl, aby Řecko opustilo eurozónu, aby Řecko odešlo, že neplní podmínky. No a Angela Merkel to zakázala. A tím pádem je úplně jasné, že kdyby - a teď ta kritéria toho Maastrichtu. A teď se bavím hlavně o tom prvním, to je, že dluh vlády nesmí překročit 60 % HDP. Tak kolik těch zemí by tam bylo? No čtrnáct by tam nebylo. Musely by okamžitě pryč. Ne?

Rozpočtový deficit, druhé - dvojka je deficit vlády. Rozpočtový deficit nesmí přesáhnout 3 % HDP. Tak z těch zemí, které jsou v eurozóně, kdyby teď o to usilovaly, tak minimálně půlka tam nebude, protože to zkrátka neplní. Takže paradoxně to musí plnit ty, které tam přijdou.

Takže celá ta eurozóna je postavená na hlavu, protože ty rozpočtově odpovědné země jako severské státy a Nizozemsko a tak logicky argumentovaly vždycky vůči jihu. A já jsem tam byl s nimi na těch eurosummitech, ale my jsme tam mohli být, i když jsme nebyli členové eurozóny, a jsme to poslouchali a jsme z toho měli nějaký pocit, no tak by tam nepatřily. Slovensko, to je těsně na 60 %. Ani Německo by tam nebylo, ani Chorvatsko, ani Slovinsko, ani Finsko, Maďarsko, Rakousko, Kypr, Belgie, Portugalsko, Španělsko, Francie, Itálie a Řecko by tam zkrátka nebyly. A když to Schäuble chtěl, aby to Řecko šlo pryč, aby to fungovalo ekonomicky, tak zkrátka Merkelová rozhodla politicky, a tím pádem se to stalo politickým projektem. Je to politický projekt!

A my to nepotřebujeme. My to vůbec nepotřebujeme. A protože někdo, a já... samozřejmě těch ekonomů, kteří jsou v prostoru, není moc. Ale pan profesor Švejnar mě trošku zklamal. Ale já chápu, že u toho není, a on tam nebyl, kdy řekl, že bychom tam byli jako součástí v té dobré společnosti. No, ano, my jsme tam seděli, já jsem tam jednou byl s viceguvernérem, dokonce nám nedali ani slovo. A kdo to řídí? Kdo byl šéfem Evropské centrální banky od vzniku? No tak kdo tam byl? Wim Duisenberg, Holanďan, Jean-Claude Trichet tam byl, Francouz, Mario Draghi. Takže buď je to Francouz, Ital, Němec, nebo Nizozemec, všichni ostatní mají smůlu. Smůlu mají. Jo, tak to je zkrátka. A to jsou všechno čistí plátci. Oni víceméně rozhodují taky v Evropské unii, tak to je. Řekněme si to, jak to je. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP