(16.50 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

Je asi tady mezi poslanci hnutí ANO nepochybně velmi populární jistá kniha, nebo spisek, s názvem O čem sním, když spím, jejímž autorem je patrně pan předseda Babiš. Týká se to části digitalizace a Estonska, což je asi tím snem pana Babiše. Cituji: A samozřejmě ty jejich slavné elektronické volby. Jste občan Estonska? Fajn, volit můžete kdekoliv na světě. Spousta mladých lidí u nás si nevyřídí voličské průkazy, protože nemají cestu za rodiči, kde mají trvalé bydliště a kde volí a jejich hlas tak propadne. Elektronická volba trvá tři minuty, je prostá, dvaapůlkrát levnější než klasické volby. - Z toho dnešního vystoupení pana předsedy si nejsem jist, jestli to byl tedy ten jeho sen, nebo jestli to byla jeho černá můra, o čem píše ve své knize. Ona nakonec řada dalších kapitol je z tohoto pohledu poměrně zajímavá.

Rád bych připomněl ještě jeden dokument a to je programové prohlášení vlády Andreje Babiše, které bylo schváleno 27. června 2018. Najdete to na straně 21 vlevo dole. Cituji: Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám, včetně zavedení korespondenční volby. - To opět asi úplně v tuto chvíli neplatí.

Nicméně ještě jeden dopis, který mi zaslal vědecký pracovník, pan Ing. dr. Ladislav Půst z Fyzikálního ústavu. A ten dopis, který budu citovat, nepsal on, ale psal tehdejší předseda vlády České republiky Andrej Babiš jemu: Vážený pane doktore, reaguji na váš dopis ze dne 8. listopadu 2018 týkající se požadavku na zavedení korespondenční volby ze zahraničí. Vláda hodlá umožnit korespondenční způsob hlasování. Zavedení této možnosti je rovněž jedním ze závazků obsažených v jejím programovém prohlášení. - A pak dále cituji: Jelikož zavedení korespondenční volby je koaličním závazkem, vláda se chystá předložit svůj vlastní návrh zákona, který by nejen reflektoval vámi uvedené požadavky, ale zároveň by i získal v Poslanecké sněmovně většinovou podporu. S pozdravem Andrej Babiš, předseda vlády České republiky. V Praze dne 20. listopadu 2018.

A já se ptám, co se stalo od roku 2018, od vašeho programového prohlášení vlády, od těchto jasných písemných vyjádření tehdejšího pana premiéra, že korespondenční volbu zavedete?

Ale na ty obraty už jsme si poměrně zvykli. Vy jste kdysi jako hnutí ANO říkali, že jste pro zavedení eura. Dnes jsme tady měli několikahodinové expozé pana Babiše o něčem úplně jiném. Vy jste v programovém prohlášení vaší vlády slíbili důchodovou reformu. Neudělali jste vůbec nic. A když předkládáme tady opatření, tak je striktně odmítáte, jakýkoliv posun zodpovědnosti do budoucna je špatně, nedáváte konstruktivní návrhy a připomínky, pozměňovací návrhy, aby tedy ten systém byl udržitelný, a říkáte jenom, že je to špatně.

Opět tady vyzýváte k diskusi. A ta diskuse je složitá. Já jsem u některých jednání byl. Nebudu říkat, který z kolegů z hnutí ANO říkal, že korespondenční volba tady nikdy neprojde, ne že tento pultík bude obsazen tak dlouho, aby nemohla projít.

Takže já mám pocit, že když my přijdeme s jakýmikoliv návrhy, vy říkáte "pojďte se o tom bavit", ale nepřicházíte s konstruktivními návrhy, jenom vždycky říkáte, že je to špatně, že to nepodpoříte. Tak mám takový pocit, že z vašeho hnutí ANO se stalo hnutí NE NE NE. Pojďte dokázat, že ANO není NE a že chcete opravdu konstruktivně jednat. Pojďte podpořit tento návrh v prvním čtení a podejte pozměňovací návrhy, o kterých absolutně nepochybuji, že se tady budeme bavit, budou-li konstruktivní, a jednotlivé návrhy prodiskutujeme. Předložte je a třeba nás přesvědčíte a řada z nich se v tom návrhu potom projeví. Zkuste být konstruktivní, podejte konstruktivní návrhy. Přikažme tedy návrh do výborů, ať je můžete podat a dokažte, že nejste hnutí NE. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vystoupení pana předsedy vyvolalo pět faktických poznámek. Zaznamenala jsem žádost pana předsedy Babiše o vystoupení, ovšem faktické poznámky podle jednacího řádu, pane předsedo, mají přednost před - nechci říci vámi - vaším přednostním právem. Nyní prosím paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou. Ta se přihlásila k faktické poznámce. (Chce dát přednost poslanci Babišovi.) Nemůžete mu dát přednost, paní poslankyně, jste přihlášena k faktické poznámce. Vy se odhlašujete. Nyní následuje paní poslankyně Berenika Peštová s faktickou poznámkou. (Vzdává se své faktické poznámky.) Paní poslankyně, máte zájem vystoupit? Nemáte.

Zaznamenala jsem tedy odhlášené z faktických, až na pana zpravodaje Vondráčka. Poté tedy s přednostním právem pan předseda Babiš.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já budu velice stručný. Za prvé, bylo tam několik nepřesností. Já bych chtěl zdůraznit, že například na Slovensku, když chcete volit prezidenta, tak musíte přijet na Slovensko. Slováci nemůžou volit prezidenta nikde jinde než doma. Takže podobné až mírně zesměšňující komentáře na projev pana předsedy opravdu nejsou namístě. Na světě jsou různé modely hlasování. Izrael má obrovskou diasporu, a když chcete volit v Izraeli, musíte přijet do Izraele.

Za druhé, prostřednictvím paní předsedající, pane předsedo Jakobe, vy vykládáte tajnost jinak, než ji vykládá odborná literatura. Vy ji zužujete na anonymitu a nemožnost dohledat to, jak kdo hlasoval. Ale podstatou, podstatou tajnosti je osvobození od nátlaku při samotné volbě. Že jste tam sám, že na vás nikdo netlačí a že za tou plentou se můžete svobodně rozhodnout. I to je součást tajnosti volby.

A za třetí, jestli říkáte, že by všechno vyřešila změna účinnosti a že bychom pak ukázali, jestli jsme, nebo nejsme pro korespondenční volbu, to je vaše vizitka. Vy nám dokažte, že to není účelové. Vy posuňte tu účinnost. My budeme hlasovat pro účinnost, ano, ale pro zákon určitě ne. Nám vadí z principu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Andrej Babiš. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP