(18.50 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem tedy hlavně chtěla tady od paní kolegyně předkladatelky Potůčkové prostřednictvím vás, aby mi odpověděla na ty dotazy, které jsem tady dala. Na pana poslance Jakoba ani reagovat nebudu, protože s KSČ už tady je taková ta ohraná písnička, to je ten váš folklor. Pak si stejně dosadíte na Hrad rozvědčíka s politručkou. Takže to já ani neberu, to je zbytečné, tohleto. Ale ráda bych slyšela ty odpovědi, na které jsem zde položila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Jsou zde ještě, paní předkladatelko, další faktické poznámky. Jenom se ujistím, vy se hlásíte s přednostním právem, nebo s faktickou? (Předkladatelka: S přednostním právem.) Takže musíte vydržet po faktických poznámkách. Takže nyní je na řadě pan poslanec Lochman a připraví se pan předseda Babiš. Faktické poznámky. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Vážení kolegové, vážené kolegyně, vážená paní předsedající, pěkný podvečer. Já jenom jsem chtěl reagovat prostřednictvím paní předsedající na paní kolegyni Vildumetzovou. Ta říkala, ať odpovíme, proč jsme to s vámi nediskutovali. Proč jsme vám to nepředložili. Já to slyším už dva roky od té doby, co jsem ve Sněmovně, jsem tu nováčkem: ne, korespondenční volbu, ne, my ji budeme blokovat, my ji zastavíme, my tu budeme obstruovat do té doby, dokud tu volbu nezablokujeme. Já už jsem tady tenkrát taky slyšel, ještě než jsem ve Sněmovně byl, tak jsem mockrát slyšel ne, nikdy neodstoupím, ne, neodejdu. Když se nechce, když se nechce, tak je to někdy horší, než když to nejde. Pak totiž není, s kým se o tom bavit, když nechcete. My se snažíme, tak tu máme aspoň tu možnost nyní s vámi o tom diskutovat. Jsme připraveni a budeme se tady s vámi o tom bavit do roztrhání těla, dokud to bude potřebné.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Faktické poznámky dále pan předseda Babiš a připraví se pan předseda Jakob. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pan Jakob je vtipálek. Já jsem vlastně vám nevyčítal, že jste odešel s Kalouskem z KDU do TOP. Já jsem vám jenom vysvětloval, že s věkem může člověk změnit názor. To je všechno, to byla ta podstata. Vy jste to nepochopil, tu debatu. Takže Kalousek založil stranu, vám se to líbilo, tak jste šel za ním. Pekarová Adamová mu ji ukradla, tak je naštvaný, tak udělá další stranu, SRO. No a já se ptám, jestli tam půjdete, když mluvíte o té rozpočtové odpovědnosti? Mimochodem on tady nasekal dluhy 690 miliard a potáhl zadlužení z roku 2008 z 28 % na 44. Tak aby bylo jasno, A to měl ještě celkem dobrou... Takže o tom je ta debata. Že člověk může měnit názor. No tak vy jste změnil, já taky měním podle situace. Já jsem hnutí založil, odpracoval. No a kdyby tady nekradli a netunelovali, tak jsem nikdy nemusel jít do politiky. To je celý ten příběh. Takže já se budu těšit, že když ten Kalousek udělá to SRO, jestli tam půjdete, nebo ne. Můžeme říct Fortuně nějaké sázky na to, že bychom uzavřeli.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou pan předseda Jakob a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, já už jsem slovy kolegy Nachera, který tam nešťastně sedí a čeká už skoro tři hodiny na své vystoupení, nechtěl vystupovat, snad, doufám, naposledy. Dvě faktické připomínky.

První k panu Babišovi, prostřednictvím paní předsedající. Já jsem odpověděl. Já nemám nejmenší důvod, proč bych měl opouštět TOP 09, s jejímž programem, s hodnotami jsem naprosto v souladu a hodlám je dál, co mi budou síly stačit, prosazovat.

K paní kolegyni Peštové, prostřednictvím paní předsedající, a teď se omlouvám, teď mi to trošku uniklo. Budu se muset přihlásit znovu. Tak já se omlouvám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Takže nyní je na řadě paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Připraví se paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych určitě chtěla reagovat na pana Lochmana, který přišel před chviličkou do sálu, když on tady říká, (že) my jsme řekli, že nikdy korespondenční volbu. Já tedy, za mnou tedy musím říct, že nikdy ministr vnitra nebyl, já jsem samozřejmě v nějaké pozici stínové, nemusí to být pravidlem. Já panu ministrovi vnitra neustále říkám, pojďme si sednout, pojďme diskutovat, pojďme probrat ty věci. Ale jestli vám připadá, že je dobré takto s opozicí komunikovat a že my se dozvíme, že jste dali nějaký sněmovní tisk do systému, nikomu jste o něm neřekli, nikomu jste to nepředstavili, máte tady ústavně-právní výbor, máte tady výbor pro veřejnou správu. Mně takovýto postup opravdu nepřipadá v této záležitosti, záležitosti korespondenční volby. A já přiznávám, že o korespondenční volbě se tady mluví mnoho let, ale také říkám, že musí být tato korespondenční volba řádně prodiskutovaná. Proto považuju za absolutně neskutečné, že to neprošlo Legislativní radou vlády a že to neprošlo připomínkovými místy. A očekávala bych, že opravdu si zavoláte zástupce opozice, a než to dáte do toho systému, tak že to té opozici představíte. To jste prostě neudělali. Takový je fakt. A ten fakt je takový, že vy pohrdáte komunikací s opozicí. Protože vy, a mně se to třeba včera stalo, že s nějakým vaším kolegou jsem se viděla, a on mi říkal, vždyť my si to prostě prosadíme. Ale přece takto se zákony, takto důležité zákony, se přece prosazovat nemůžou. A já očekávám, co mi tady v tuto chvíli odpoví i spolupředkladatelka, paní Lucie Potůčková. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A nyní dávám slovo paní Potůčkové. Protože bohužel nemáte přednostní právo jako předkladatelka, můžete pouze s faktickou poznámkou. Ale beru to, že už jste se přihlásila opravdu dávno předtím. Takže s faktickou, to znamená dvě minuty. Ano, prosím.

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Já se pokusím do dvou minut. Nevím, jestli si to budu všechno pamatovat, nejsem takový zkušený spíkr jako předchozí řečníci. Zkusím to takhle. Dotaz zněl, a nevím, od které z dam to bylo - pro koho všeho bude ta korespondenční volba platit? Mluví se o tom hodně, já bych to vzala prostě čistě právně puristicky. Je to úplně jednoduché: pro všechny, kteří naplní podmínky v návrhu zákona. To znamená, že pro ty, kteří včas nebo respektive v zákonem stanovené lhůtě podají žádost o zápis do zvláštního seznamu. Pro ty, kteří včas v zákonné lhůtě požádají o to, aby jim byla zaslána hlasovací sada. A pro ty, kteří včas, to znamená, že v den voleb nebo nejpozději do ukončení hlasování, doručí tu obálku na příslušný zastupitelský úřad. Je to velmi jednoduché. Já bych tam prostě nerozlišovala, jestli jsou to zrovna studenti Erasmu, nebo krajané a tak dále.

Druhá, mám už málo času asi pravděpodobně - proč s tím jdeme teď do voleb? To znamená, že v roce 2025 do parlamentních nečekáme až na databáze a na schválení zákona o správě voleb. Já si myslím, že voliči v zahraničí už čekají skoro 20 let, už čekají strašně dlouho, a nevidím důvod, proč s tím otálet. Zase tak složitá ta korespondenční volba není.

A třetí věc je, proč se nebavíme s opozicí. Tak pusťme to do druhého čtení, budou procházet normální klasické výbory, můžeme pořádat kulaté stoly a ve druhém čtení se o tom můžeme v rámci standardního legislativního procesu bavit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová a připraví se paní poslankyně Adámková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Pane Jakobe, nic si z toho nedělejte, už nejsme nejmladší. Ono si vzpomenete, taky se mi to stává.

V každém případě na pana Lochmana, prostřednictvím paní předsedající. Koukám, že se nám tady obměňuje pětka, takže si to dáme ještě jednou. My to, co jsme tady vznášeli, tak já to ještě jednou zopakuju, že tento zákon nešel řádným legislativním procesem. Že jsem si dala tu práci, podívala jsem se do legislativního plánu prací, kdy usnesením z 21. 12. 2022, které přijala vláda, bylo jednoznačně řečeno, které zákony a nařízení a vyhlášky se budou novelizovat. Ministerstvo vnitra tam nedalo nic! Tudíž mi z toho vyplývá, že to pro vás není tak důležitý zákon, anebo že jste na nás tady zahráli kulišárnu! Já si to klidně zopakuji, až se nám sem vrátí další pětka a vy budete zase na střídačce. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP