(17.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A není to všechno. Já si vzpomínám, jak jste mě chtěli odvolávat z pozice místopředsedy Sněmovny. Tahleta pětikoalice mě chtěla odvolávat za to, že jsem prý něco řekl o táboru v Letech. Na mě padlo deset trestních oznámení od různých sdružení romských a dalších. Policie si radši nechala udělat dva posudky, protože za stejné vyjádření Václava Klause a tuším, že tenkrát to řekl i Ransdorf, ale toto není důležitý, (nesrozumitelné) nebo kdo, tak tam byl jeden posudek totiž u něj. Tak radši dva posudky, jestli Okamura řekl nepravdu anebo špatně. A celé to odložili, všechna trestní oznámení, protože závěr byl, že jsem řekl pravdu a nic jsem neřekl špatně. A už bych byl tady přesně pranýřovaný, odvolaný těmihle novodobými fašisty, kteří jsou mezi vámi! Protože já jsem nic neudělal. A v čele byl ten Bartošek tady! Zase to byl ten Bartošek z KDU-ČSL, který to tady takhle inicioval. Strašné! Který mi přál tu smrt veřejně v televizi Prima. To prostě není normální, lidovci, KDU-ČSL, jak vy se chováte! Ale podepsali jste celá vládní pětikoalice, vy jste byli v opozici. Po půl roce policie to prošetřila a zveřejnila, radši dva posudky odborníků si udělali na to, co jsem řekl, a řekla, že jsem nic protiprávního neřekl. Nic jsem neřekl! Nic jsem neřekl. Ani žádnou lež jsem neřekl.

Takže to je ale přesně to, když vidím přesně, co vy předvádíte, jaká je vaše představa demokracie, to je děs! Vy jste ohrožením demokracie přímo! A o tom svědčí ten návrh na tu korespondenční volbu, který tady předvádíte. Jakým způsobem vy šikanujete normálně lidi, kteří mají jiný názor. Já jsem tu dobu nezažil, ale takhle si představuju, že jednal Hitler. A je to tak, protože to není normální. Tak si představuju třicátá léta v Německu. Jiný názor má někdo, označkujete mu dům, poštvete tam lidi, když máte jiný názor, vymyšlený kauzy úplně, vymyšlený kauzy, za který chcete někoho pranýřovat, odvolat. To byly titulní strany médií celou dobu! Že jsem něco řekl špatně, pak se ukázalo, že jsem nic neřekl špatně.

To je realita České republiky. Proto se taky nikam neposouvá s takovouhle vládou. Protože pořád se utápíte v nějakých malých útocích a v nějaké malosti a prostě pořád jenom útočíte nějakými nesmysly, místo abyste jednou svolali tady to jednání poprvé za dva roky i s opozicí a konečně jsme si sedli a domluvili se na tom, co dobrého pro lidi bychom mohli prosadit. Celé dva roky to tady funguje tak, že my tady, stejně jako v úterý, předložil jsem spoustu návrhů pozitivních pro lidi, chtěl jsem řešit nedostatek léků, dlouhodobý nedostatek základních léků, hned teď, tuto situaci, v tomto okamžiku, chtěl jsem řešit situaci zdravotně postižených lidí, chtěl jsem řešit další sociální věci - všechno jste zamítli. A teď tady stojíme před korespondenční volbou, kterou chcete zmanipulovat volby oproti současnosti. Přitom já znovu a znovu konstruktivně říkám, svolejte nějaké jednání, když si sami nevíte rady, tak to uznejte, a pojďme společně prohlasovat dobré zákony pro lidi tady společně skrz politické spektrum, aby se lidi měli líp v České republice. Ale korespondenční volbou pro lidi v zahraničí se občané v České republice líp mít nebudou! Já myslím, že je to úplně evidentní. Takže my tady několik dní trávíme a budeme trávit nad zákonem vládní pětikoalice, který nezlepšuje život českých občanů ani na vteřinu! To je neuvěřitelné, co vy předvádíte. A oproti tomu všechny zákony, které mají zlepšovat život občanů, chtěli jsme řešit drahé energie a tak dál, už jsem to jmenoval, dálkové teplo se zdražuje, vodné, stočné, tak jste zamítli. Naposledy v úterý teď. Tak to je přece ale strašný! Jo? A i ta demokracie, kterou se občas oháníte, tak je úplně na štíru, jak jsem tady zveřejnil. Vždyť vy jste proti demokracii. Naopak máte metody, o kterých jsem četl v knihách, že používali fašisti. To je prostě neuvěřitelný úplně.

Znova říkám, já budu opravdu na tohleto upozorňovat, protože nafocovat domy politické opozice a zveřejňovat je tam s nějakými vašimi visačkami a zveřejňovat veřejně, abyste poštvali lidi proti té opozici, to je za hranu prostě. A budu to tady říkat pořád dokola. To už se nesmí opakovat! Zatím to udělali dva poslanci, jeden z TOP 09 a jeden z KDU-ČSL to udělal. Přitom všichni vědí, že tam bydlí i moje rodina, nejenom já. To je šílený! Ale já to budu znovu a znovu říkat, protože já si myslím, že to je špatně prostě, aby Fialova vládní pětikoalice, vaši poslanci za mlčení vedení vašich stran, za mlčení vedení vašich stran, aby došlo k nějaké korekci tohohle toho jednání.

Pojďme dál. Proces s Leopoldem Hilsnerem, podobně jako ve Francii proces s Alfredem Dreyfusem, byly neobjektivní a nekorektní soudní procesy, které byly ovlivněny všeobecnou protižidovskou náladou na konci 19. století.

Jo, a ještě bych chtěl říct, já v tomhle nepaušalizuju všechny poslance pětikoalice, protože já myslím, že většina by to, znovu, už jsem to říkal, většina by to nikdy neudělala. Ale máte ve svých řadách některé z vás, kteří takhle to udělali a takhle se chovají. A o těch mluvím. Já jsem přesvědčen, že většina z vás by to nikdy neudělala, tohleto. Ale s tím, že jste mě chtěli odvolávat minulé volební období, to jste tam podepsali všichni. Na základě lži. Vymyšlené lži. Vymyšleného pranýřování úplně. A nikdo se ani neomluvil za to, když to policie odložila na základě dvou znaleckých posudků, že jsem nic neudělal. No to je fakt hrozný tedy, musím říct, jak vy se chováte nedemokraticky. Úplně neuvěřitelný. Neuvěřitelný. Hlavně že opozici označujete za nedemokraty. Jo, my jsme nikdy nic takového neudělali. My jsme se k vám takhle nikdy nechovali, že bychom se fotili někde a zveřejňovali vaše bydliště. Já jsem nikdy nikoho nechtěl odvolávat na základě vymyšlené kauzy. Že by to bylo vymyšlené, že bych si to já vycucal z prstu. Ne. Policie řekla, organizovaný zločin že vyšetřuje u STANu. Fakt, organizovaný zločin, to řekla policie. (Nesrozumitelné) nikdo, ale tohle jste řekli vy. Anebo policie něco šetří, nějaká kauza a šetří se korupce. Byty v Brně, opět policie. Ale tohle jste si vymysleli celé vy s tím, že jste mě odvola... protože policie řekla, že jsem nic neudělal na základě toho posudku a odložila to. To jste si celé vymysleli vy, jenom abyste odstranili politickou konkurenci. Takže v tom je zásadní rozdíl. Celé jste si to vymysleli. Takže to je prostě hrozný.

Oba procesy byly projevem módního antisemitismu, který se z násilných pogromů přeměnil na nenásilné bezpráví. Masaryk, zastánce pravdy a spravedlnosti, proto do případu zasáhnout musel. Sám ve svých vzpomínkách uvádí, že ačkoliv byla hilsneriáda pro něho osobně zlým obdobím, měla přece jen pozitivní dopady. Za první světové války se Masarykovu šíření myšlenky samostatného českého státu dostalo podpory židovského tisku, který se mu tím odvděčil za jeho boj proti antisemitismu.

Herben napsal, že veškerou veřejnou činnost, kterou Masaryk od svého příchodu do Prahy podnikl, lze pojmenovat jako politiku nepolitickou, a to proto, že Masaryk sám tvrdil, že je součástí politiky nepolitické je národněkulturní program. Co se Masarykovým národněkulturním programem myslí, jsme mohli pochopit ve sporu o rukopisy a v aféře s Hilsnerem. V obou sporech Masaryk hájil to, co považoval za pravdivé. V jednom se snažil zbavit národ falešných představ o vlastní minulosti a v druhém ho chtěl zbavit pověrčivosti a tmářství. Byl židovský generál, který byl v roce 1894 odsouzený za protistátní činnost. Konkrétně za to, že Němcům poskytl tajné informace. Za prokázání jeho neviny bojovala ve Francii skupina intelektuálů v čele se spisovatelem Émilem Zolou. I přes jejich snahy byl Dreyfus odsouzen. Až později se ukázalo, že byl nevinen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP