(13.40 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Pokud někdo chce z toho zahraničí volit a má na to právo, protože prokáže, že je občanem České republiky, potom samozřejmě to je to, co jsem tady vysvětlovala, s čím já mám problém, ale nikomu upírat jeho právo nechci. Ale v každém případě zřejmě to kdysi dávno asi bylo špatně nastaveno, protože by ten občan, když volí v Americe, tak si volí svůj život, svůj - vlastně tam, kam ta země půjde, on si tam odvolí to svoje. A proč mně má říkat, kam půjde tato republika, když on si zvolil v té Americe ten svůj krásný americký sen, jo? A já mám žít co? To, že on si tady odvolí a řekne, (Předsedající: Čas vypršel.) že to budete třeba vy?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. A pan poslanec Karel Rais, také zmáčknu čudlíček, takže bude mít faktickou poznámku dvě minuty. (Smích v sále.)

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. To ještě umím, no. Já jsem docela rád, že jsou tady páni ministři, protože bych chtěl víceméně reagovat směrem k oběma dvěma oblastem. Jednak bych spíš podporoval názor, který tady padl od kolegy Vondráčka, Bžocha, Sadovského, a to je vlastně to zahuštění volebních míst v Americe, a zejména v Kanadě, kde je to přece ještě výrazně řidší, protože jenom v Americe je asi 160 českých spolků, z nichž některé samozřejmě patří celé - Český dům v Chicagu třeba a podobně - takže tam asi by nebyl problém s pronájmem. Určitý problém, pochopitelně nějaké vyšší náklady, by to přineslo. Furt si myslím, že je to lepší, aby ty volební místnosti šly za českými voliči, než abychom skrz to měnili zákon, který v podstatě funguje.

Co se týká pana ministra Rakušana, tam bych - on minule, to už je myslím dva dni, v podstatě argumentoval tím, že by to byl lepší servis pro Erasmus studenty. Tak já jsem si vytáhl čísla ohledně Erasmus studentů. Od roku 2014 do roku 2021, čili za sedm let, bylo 125 000 výjezdů do deseti zemí, a jedná se tedy asi o 17 000 výjezdů ročně, což je plus minus 1 700 za měsíc. Ne všechny ty cesty kolidovaly samozřejmě s termínem vyhlášení voleb, čili jedná se maximálně... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Aha, takže ještě příště (Předsedající: Děkuju.), já bych to docela rád dokončil, tu myšlenku. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Díky a nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Berki, připraví se paní poslankyně Ožanová. Tak prosím.

 

Poslanec Jan Berki: Pane místopředsedo, já bych si, vaším prostřednictvím, dovolil vyzvat organizační výbor, aby v mezidobí našich zasedání se trošku více podíval a zkusil se domluvit, co znamená § 60 našeho jednacího řádu, kdy se mluví o faktické poznámce. Jenom pro připomenutí - poslanec se může přihlásit k faktické poznámce, kterou reaguje na průběh rozpravy. Za faktickou poznámku se považuje i procedurální návrh týkající se způsobu projednávání některého bodu pořadu. Nelze v ní však uplatňovat věcná stanoviska k projednávané otázce. Poprosil bych, aby organizační výbor se tomu trošku věnoval, protože já mám pocit, že nám jako faktické poznámky prochází ledasco, co by normálně měl být klasický příspěvek, a díky faktickým poznámkám se pak na ty klasické příspěvky v podstatě nedostává.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Já mám podobný názor, ale je potřeba, aby k tomu přistupovalo celé vedení Sněmovny jednotně. Není možné měnit nějakým způsobem zaběhlou praxi, ale to je na jinou debatu. Ve faktických poznámkách bude pokračovat paní poslankyně Ožanová, připraví se pan ministr Lipavský. Tak, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající, já jenom musím zareagovat na předřečníka, kolegu Berkiho, vaším prostřednictvím. Tak přesně tohle nebyla faktická poznámka (Velký smích a potlesk z lavic zleva.), takže já se vrátím k tomu, kdy vždy reaguji na někoho, kdo promluvil předtím. Prosím vás, to už je velmi zajímavé, to, co se tady děje, ale tady jsme byli proškoleni v demokracii o tom, jak dlouho mluvíme. Říkal to kolega Cogan, vaším prostřednictvím, takže já proškolím o tom, jak hodně mluvíme. Dovolte mi, já mám možnost jako řadový poslanec, a ne jako vyvolený, aspoň v té faktické poznámce se nějak vyjádřit. Tady dvě volební strany mají pět předsedů klubů, pět předsedů politických stran, ti mají přednostních práv plno, ale kdy se mám potom vyjádřit já? Nemůžu se vůbec dostat ke slovu. Je to reakce, vážený pane Berki, který na mě pokřikujete, vaším prostřednictvím, pane předsedající, je to reakce na to, co říkal předseda klubu STAN, kolega Cogan, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Reaguji pouze na jeho slova. Takže zvažte a zkuste se chovat aspoň tolik slušně, abyste na mě nepokřikoval, prostřednictvím pana předsedajícího.

Víte co? Zkuste se někdy zamyslet nad tím, co říkáte. My, kteří skutečně reagujeme pouze na to, co bylo v rozpravě, ano, reagujeme déle na kolegu Vondráčka, vaším prostřednictvím, pane předsedající, protože tam byl fakt dobrý obsah. Kdybyste poslouchali to, co říkal, je totiž na co reagovat. U vás je to bohužel někdy horší, ale my máme na co reagovat. Děkuji. (Potlesk zleva, nesouhlasné bouchání zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Kohoutek Tomáš vystoupí - pardon, pan ministr Lipavský byl v pořadí za paní poslankyní Ožanovou, a připraví se pan poslanec Kohoutek. Pane ministře, prosím, vaše dvě minuty k faktické poznámce.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážené dámy, vážení pánové, nemám hlasovací kartu, tedy nemohu ani zmáčknout čudlíček, ale přihlašuji se prostřednictvím řídícího schůze.

Já jsem ještě chtěl reagovat na vystoupení paní poslankyně Bereniky Peštové, která vlastně položila určité rovnítko, teoretické rovnítko, mezi platbu sociálního a zdravotního pojištění a volební právo. Kdybychom k tomuto skutečně chtěli přistoupit a kdybychom - kdyby se to mělo stát, tak bych chtěl jenom poukázat na to, že vlastně celá řada cizinců nebo vlastně všichni cizinci žijící v Česku mají také tyto povinnosti, a to by skutečně proměnilo naši volební mapu. Takže s takovými návrhy prosím velmi opatrně. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času a nyní už přichází řada na pana poslance Kohoutka. Připraví se pan poslanec Kobza. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji, vážený pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já bych chtěl samozřejmě reagovat jednak na slova mého kolegy pana Radka Vondráčka, jednak i na slova kolegyně paní Schillerové, i na slova pana ministra.

Víceméně chtěl bych se vrátit k § 58 odst. 3, kde se - respektive na § 58 zákona, kde se nově má doplnit odst. 3, který zní - a prosím, poslouchejte se mnou, protože chtěl bych jak odpověď od pana ministra zahraničí, tak samozřejmě i od pana ministra vnitra - kde je jednoznačně řečeno, že '"Ministerstvo zahraničních věcí stanoví vyhláškou územní obvody, popřípadě části územních obvodů zastupitelských úřadů, v nichž mohou voliči využít korespondenčních hlasů"; za středníkem: "vychází přitom z dostupnosti a podmínek poskytování poštovních služeb na příslušném území". Já tedy říkám, že samozřejmě s tím návrhem zákona jako takovým nesouhlasím, protože podle mě otevíráme Pandořinu skříňku. K tomu bych se chtěl vyjádřit samozřejmě až v rámci svého souvislého projevu, ale jsem 42. v pořadí, takže aspoň touto cestou.

Nicméně § 3, který se nově vkládá, respektive odst. 3 do § 58, znamená, že pokud tento zákon v tomto znění projde, prochází de facto blanketní zákon, čistý zákon bez jakýchkoliv obvodů, kde, dokud ministerstvo nestanoví vyhlášku, znamená, že žádná korespondenční volba, dámy a pánové, nebude - ta korespondenční volba bude záležet na libovůli Ministerstva zahraničí. To znamená, v tomto případě třeba na libovůli Pirátské strany, která se rozhodne, že dovolí korespondenčně hlasovat například jenom občanům Spojených států, protože z nějakých průzkumů bude vědět, že tam jsou zrovna fanoušci Pirátské strany, a když třeba se dotyčnému ministerstvu nebude líbit to, jaké hlasy by přišli ze Slovenska nebo třeba z Turecka, tak si to ministerstvo prostě taxativně... - respektive nenapíše tu konkrétní zemi (Předsedající: Čas, pane poslanče) do toho seznamu a bude to jenom pro vyvolené země, což je absolutní zvěrstvo. Děkuju. (Potlesk zleva.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP